Noel Pazarları

Hristiyanlar, her yıl Hz. İsa’nın doğduğuna inandıkları 24 Aralık gecesini Noel Bayramı olarak kutluyorlar. Son derece renkli ve coşkulu şekilde kutlanan Noel için hazırlıklar aylar öncesinden başlıyor. Bu hazırlıklardan birisi de Noel atmosferini en iyi yaşatan Noel pazarlarıdır. Ülkemizde uygulaması çok yaygın olmasa da Hristiyan ülkelerde her yıl Kasım’ın son haftasından 24 Aralık’a kadar devam eden Noel pazarları kuruluyor. Genellikle şehirlerin old town olarak bilinen yerlerine kurulan pazarlarda hediyelik eşya,  geleneksel yiyecekler ve Noel süsleri satılıyor. Yaklaşık bir ay boyunca devam eden Noel pazarları 25 Aralık’ta sona eriyor. Bu tarih, pazara olan taleple değişiklik gösterip Ocak ayının başına kadar uzayabiliyor.

Avrupa’nın En İyi Noel Pazarları

Avrupa şehirleri genellikle havaların ısınmasıyla birlikte ilkbahar-yaz aylarında tercih edilse de, kurulan pazarlarla birlikte panayır alanına dönüşen bu şehirleri Noel zamanında  da ziyaret etmek gerek.

  • Strazburg: Her yıl en çok beklenen ve ilgi gören pazarlardan biri Fransa’nın Strazburg kentinde kurulan Noel pazarıdır. Pazarların ihtişamı sebebiyle Strazburg, Noel’in başkenti olarak anılıyor. Şehirde 1570’ten beri kurulan Christkindelsmarik ise Avrupa’nın en eski Noel pazarlarından biridir. Araç trafiğine kapalı olduğu için yürüyerek bütün pazarlara ulaşabilirsiniz. Alsace ve Colmar bölgesine de yakın olan Strazburg için birkaç gün ayırıp çevredeki köylerde kurulan Noel pazarlarını da gezebilirsiniz.

 

  • Bremen: Almanya’nın kuzeyinde bulunan Bremen şehri ise Almanya’nın en turistik şehirlerinden biri. Şehirde kurulan Noel pazarları, Almanya’nın en iyi Noel pazarı olarak seçildi. Şehrin kurulduğu meydanda Bremen mızıkacılarının heykelini, Roland anıtını ve belediye binasını da görebilirsiniz. Tarihi dokusu ile birçok turist için merak uyandıran Bremen, Noel zamanı turist akınına uğruyor.

 

  • Viyana: Viyana’da önerilecek pazarlar sayıca çok: hem sürekli Noel pazarları hem de geçici Noel pazarları kuruluyor. Bunların arasında en güzeli ise Schönbrunn Sarayı’nın önündeki Weihnachtsmarkt olarak kabul ediliyor. Eğer çocuklarınızla gittiyseniz Karlskirche Kilisesi’nin önünde kurulan Kunsthandwerksmarkt tam size göre. Viyana’da şehir merkezinden uzakta adını Türklerden alan bir Noel pazarı da kuruluyor: Türkenschanzpark. Vaktiniz varsa burayı da gezmeyi ihmal etmeyin.

 

  • Prag: Ortaçağ ruhunu hala yaşatan Prag, en büyük Noel pazarlarından birine ev sahipliği yapıyor. Birçok hediyelik eşya seçeneği sunan pazarların asıl etkileyici noktası ise Çek mutfağına özgü tatlar sunması: trdelnik, grog, klobasa… Pazara girdiğiniz anda tarçın kokusunu duymanıza sebep olacak trdelnik en çok tavsiye edilen tatlardan biri.

 

  • Dresden: En iyi Noel pazarları genellikle Almanya’da kuruluyor. Dresden’deki Noel pazarı da bunlardan biri. Aynı zamanda Almanya’daki en eski Noel pazarı olma özelliğini taşıyor. Pazar, yaklaşık 600 yıldır kurulmaya devam ediyor. Kurulan pazarlarda yerel ürünler satılıyor.

 

Türkiye’de Kurulan Noel Pazarları

Ülkemizde ise çok yaygın olmayan bu kültür, son zamanlarda belli kurumlar tarafından organize ediliyor. Alanya Belediyesi ve İzmir’deki Fransız Kültür Merkezi tarafından her yıl Noel pazarı kuruluyor. Alanya’nın İskele Caddesi’nde kurulan Noel pazarı her sene büyük ilgi görüyor. Geçen seneki pazarda 70 çadır kurulmuş ve yaklaşık 130 stant açılmış. Alanya’da bu sene tekrar Noel pazar kurulması planlanıyor.

 

Yine buna benzer olarak  her yıl İzmir’deki Fransız Kültür Merkezi tarafından Noel pazarı kuruluyor. 50 stant bulunan pazarda birçok hediyelik eşya seçeneği bulunuyor. Yeme-içe için stantlar ve çocuklar için çeşitli aktiviteler bulunuyor. Bu sene 13-14-15 Aralık’ta gerçekleşecek etkinlik her gün 13.00-20.00 arasında düzenlenecek. Bence kaçırmayın!

Her ne kadar bizim kültürümüzde kutlanmasa da Noel, birçok kişi için yılın en güzel zamanı. Bu dönemin ruhunu doyasıya hissetmek ve Noel kokusunu içinize çekmek istiyorsanız mutlaka Noel pazarına uğrayın!

Leave a Reply