Pelüş ve Kürk Modası

Geçmişten beri kullanılan pelüş kumaş ve kürk, şıklığın bir göstergesi olmuştur diyebiliriz. Bunun sebebinin gerçek kürkün zenginlik göstergesi olması dışında, hacimli ve kabarık şeylerin kişileri daha gösterişli bir görünüme kavuşturmasının etkisinden de söz edilebilir. Tabii ki son zamanlarda belli bir zenginliğe sahip olan önemli kişiler bile gerçek kürk yerine, suni kürkü tercih ediyor. Artan duyarlılıkla birlikte suni kürk modellerinin çeşitlenmesi ve yaygınlaşması da insanların tercihlerini değiştirdi. Tabiri caizse ‘yumuş yumuş’ görünen bu tüylü kumaş türlerinin son yıllardaki muhteşem yükselişini gelin birlikte inceleyelim.

Moda ikonlarından biri olarak görülen Rihanna’nın favorilerinden olan kürklü parçalar, 2022 yılında da tahtını koruyacak. Rihanna başta olmak üzere, ünlülerin yıllar içindeki çeşitli kürk ve pelüş görünümlerine bakıp nasıl kombinlendiğinden bahsetmek farzdır diye düşünüyorum.

Rihanna, kürk detaylarını hem şık hem spor kombinlerde kullanmasıyla bu stile damgasını vuruyor. Hatta hamilelik sürecinde de sık tercih ettiği kürk detaylarıyla ezberleri bozuyor. Kürk detayları, eskiden sadece şık olarak görülse de şimdi spor ve salaş tarzdaki sokak stilinin de vazgeçilmezlerinden. Yani ödül törenlerinden tutun, konserlere ve hatta gündelik alışverişlerde de bu kürk detayları sıkça kullanılmakta. Aynı zamanda dikkat edilmesi gereken bir başka nokta ise normalde kahverengi gibi doğal tonlarda düşünülen pelüş kumaş ve kürklerin artık özellikle neon gibi parlak ve absürt renk ve hatta desenlerde görülebilmesi. Atlamamamız gereken diğer noktaysa kürklerin artık tek başlarına değil diğer parçalarla ‘patch’ şekilde entegreli karışık bir şekilde karşımıza çıkmaları. Son dönemin moda anlayışı gibi: Uyumsuzları karıştır ve uyumu yakala!

Aynı zamanda erkeklerde de kürk şıklığı, son zamanlarda trendlerde yerini aldı. Sahi, Macklemore ile bu kürk mevzusu, erkek modasında daha da snobe edilmeye başlanmadı mı?

*Snobe etmek terimi, snob kelimesinden gelmektedir. Snob, giyinişte, konuşma biçiminde, dilde ve düşüncede toplumca gülünç ve doğala aykırı bulunan yapmacıklara ve aşırılıklara kaçan (kimse) anlamına gelmektedir. Snobe etmek ise bir şeyleri snob hale getirmek gibi düşünülebilir. Modada ise şık bir parçayı alakasız ve elegan olmayan parçalarla başka bir konseptte giyinmek olarak açıklayabiliriz. Mesela saten ve elegan bir elbiseyi ugly sneakers veya spor tarzda sokak stilinde bir cap ile kombinlediğinizde onu snobe etmiş olabilirsiniz.

Kürk ve pelüşler eskiden sadece dış giyim veya etol olarak kullanılsa da artık aklınıza gelebilecek her parçada bulunabiliyorlar. Çantada, ayakkabıda, herhangi bir aksesuarda veya herhangi bir giyim ürününde detay olarak eklenmiş kürk ve pelüş parçalarını görebilirsiniz.

Bu yükselen trendin erkek giyiminde de oldukça yaygınlaşması da çok mutluluk verici.

Bu senenin çeşitli moda haftalarında da podyuma damgasını vuran bu trend, üretilmeye ve kullanılmaya devam edeceğinin sinyallerini verdi.

Şimdiye kadar böyle bir parça edinmediyseniz hiç üzülmeyin, çünkü bu kürk ve pelüş furyası uzun süre devam edeceğe benziyor! Özellikle benim gibi yumuşak dokulu ürünleri ve gösterişli parçaları seviyorsanız bu trend sizi oldukça mutlu edecektir.

Kaynakça

https://en.vogue.me/fashion/saint-laurent-paris-fashion-week-fall-2022-show-highlights/

https://fashionista.com/2022/02/michael-kors-collection-fall-2022-review#&gid=ci0299fb948002263c&pid=michael-kors-collection-fall-2022-58

https://twitter.com/canbonomoderki

https://www.askmoda.com/Princetown-Leather-Fur-Lined-Mule-Terlik-Siyah,PR-54587.html

https://www.ciceksepeti.com/melkady-196h-sac-aksesuar-seti-leopar-suni-kurk-tac-sac-lastigi-ve-lux-kemik-toka-sevgililer-gunune-ozel-kc7603748

https://www.capitalxtra.com/artists/macklemore/lists/facts/

https://www.dailysabah.com/gallery/a-look-at-mens-fashion-week-in-paris-2022/images

https://www.dailysabah.com/gallery/paris-fashion-week-2022-a-glance-at-fallwinter-trends/images

https://www.dailysabah.com/gallery/turning-heads-at-fabulous-london-fashion-week/images

https://www.elle.com/fashion/g39174987/london-fashion-week-best-looks-fall-winter-2022/

https://www.gardrops.com/kadin/ust/zara-pelus-detayli-sweat-5fb2c27e605cf

https://www.harpersbazaar.com/celebrity/latest/a39035566/rihanna-crop-top-patchwork-fur-coat/

https://www.modalite.net/tr/erkek/zara/kaban/suni-kurk-kaban/4463644/

https://www.modicmag.com/designers-fashion/modicreview-milan-fashion-week-trends-fw-2022/

https://www.planetfashiontv.com/paris-mens-fashion-week-trends-spring-summer-2022-collections/

https://www.primevideo.com/detail/Macklemore-and-Ryan-Lewis-It-s-On-Us/0IQZZIDPTG2LR9NSVGSFG5LTUL?_encoding=UTF8&language=tr_TR

https://www.surgeofstyle.com/rihanna-asap-rocky-2021/

https://www.tmz.com/2022/02/10/rihanna-baby-bump-flaunt-restaurant-pregnant/

https://www.trendyol.com/koton/erkek-pembe-pelus-islemeli-kapsonlu-sweatshirt-p-200260662

https://www.trendyol.com/new-obsessions/kurklu-soft-pelus-buyuk-mandal-toka-p-218037270

https://www.usatoday.com/story/life/fashion/2022/01/22/paris-fashion-week-2022-hermes-loewe-more-designers-display-looks/6622662001/

https://www.zara.com/tr/tr/suni-kurk-yakali-triko-hirka-p06873001.html

Leave a Reply