Yeni dönemle birlikte 3. sınıf bir Bilkent Endüstri Mühendisliği öğrencisi olarak bölüme ve Bilkent’e yönelik bu zamana kadar edindiğim tecrübelerimi paylaşmadan önce belirtmek isterim ki bölümünüz ne olursa olsun Bilkentli olmak ayrıcalığın ötesinde, doğru karardır. Türkiye’de Endüstri Mühendisliği denildiği zaman ise Bilkent akla ilk gelen üniversitelerdendir.

 

bilkent endüstri

Endüstri Mühendisliği sanılanın ve tercih sürecinde soracağınız kişilerin çoğundan alacağınız cevapların aksine tüm mühendisliklerin karışımı, hepsinden biraz biraz bir şeyler barındıran ve bu nedenle diğerlerine oranla daha kolay bir bölüm değildir. Böyle sanılmasının nedeni diğer bölümlerin tek bir ürene odaklanması, endüstri mühendisliğinin ise onlar tarafından geliştirilen yüzlerce ürünü bir araya getiren insan, bilgi, makine, hammadde, para ve enerji gibi kaynakları kullanan karmaşık sistemlerle ilgilenmesidir. Yani genel olarak endüstri mühendisliği sorun çözmeye, sistemler geliştirmeye odaklı, dinamik ve değişime açık bir daldır.

Karakteriniz itibariyle endüstri mühendisi olmaya kendinizi hazır hissediyorsanız neden Bilkent Endüstri Mühendisliği okumalısınız ya da okumamalısınız şimdi onu konuşalım.

Öncelikle kolay bir mühendislik okumak için endüstri yazacaksanız bunu tekrar düşünmenizi tavsiye ederim çünkü Bilkent’te kolay mühendislik bölümü yoktur. Severek ve isteyerek bu bölümü yazmanız Bilkent’in yoğun temposunu kaldırabilmeniz için önemlidir.

Diğer bölümlere nazaran mezun olduktan sonra iş başvurularında bir endüstri mühendisinin yabancı dil bilmesi ve iyi bir üniversiteden mezun olmuş olması önemli bir artıdır. Bu bölüm için Bilkent’in bu kadar ön plana çıkmış olmasının nedenlerinden biri budur. Bir diğer nedeni ise öğrencilerin, endüstri mühendislerinde aranan sosyal becerilerini Bilkent içindeki öğrenci kulüplerinde geliştirme fırsatı bulabilmesidir. Diğer birçok üniversiteye nazaran okul tarafından oldukça desteklenen ve her geçen gün artan kulüpler, öğrencilerin daha mezun olmadan kendi çabalarıyla profesyonele yakın projelerde yer almalarını, uluslararası şirketlerle bağlantı kurmalarını ve farklı hobiler edinerek fark yaratmalarını sağlamaktadır. Endüstri mühendisliği öğrencileri için de çokça tercih edilen bu kulüpler mezun olmadan önce ilerisi için ufak çaplı deneyim ve çevre elde etmek için fırsat olarak görülür.

Bilkent Üniversitesi Proje Fuarı ve Yarışması'ndan bir kare

Bilkent Üniversitesi Proje Fuarı ve Yarışması’ndan bir kare

Endüstri mühendisliği için sıkıntılı bir konuya gelecek olursak; o da, çokça dillendirilen bir gerçek olan lisans eğitiminde bölümün temelinin veya farklı dallardan temel derslerin öğretilmesi fakat çok fazla ileriye gidilmemesi ve bu nedenle yüksek lisans yapmanın gerekliliğidir. Bütün üniversitelerin Endüstri Mühendisliği için geçerli olan bu durum Bilkent için de geçerlidir. Endüstri mühendislerinin birçok farklı alanda çalışabilmesinin nedeni de budur. Kimine göre avantaj kimine göreyse dezavantaj olarak değerlendirilen bu durumu kendiniz için avantaja çevirebileceğiniz yer ise kesinlikle Bilkent’tir. Mezun olduktan sonra hangi alana yöneleceğinize henüz lisans öğrencisiyken karar vermenize yardımcı olmak, farklı alanlara yönelme isteğinizi karşılamak adına Bilkent’te 1. sınıfın ilk döneminden itibaren ön koşullarını sağladığınız dersleri seçmeli ya da ek ders olarak alabilirsiniz. İster İngilizce’nin yanına bir yabancı dil daha öğrenin, ister iletişim tasarımdan, işletmeden, güzel sanatlardan ders alın, isterseniz ortalamanız 3.00’ın üstündeyse başka bir bölümden yan dal yapın. Kendi akademik hayatınızı seçtiğiniz bölümün zorunlu derslerinin yanında kendiniz renklendirin. Bütün Bilkent öğrencileri için geçerli olan bu sistem Endüstri Mühendisliği için ayrı bir öneme sahiptir çünkü 4. sınıf seçmeli derslerden oluşmaktadır. Hangi alana yöneleceğinize ne kadar erken karar verirseniz 4. sınıfta o kadar doğru seçmeli dersler seçer, yüksek lisans yapacağınız konuya, çalışacağınız iş koluna o kadar rahat karar verirsiniz.

Bilkent’in size kattığı en büyük şey de aslında budur. Bilkent’te kendiniz için en iyi olana karar vermeyi öğrenirsiniz. Yani Endüstri Mühendisliği için küçük bir antrenmanı kendi üzerinizde kendiniz için yaparsınız. Öğrenci kulüplerinde, derslerde, derslerin projelerinde, projelerin takım çalışmalarında karşınıza çıkacak sorunları en faydalı şekilde çözmeyi kendi kendinize öğrenmek için fırsat elde edersiniz.

 

Leave a Reply

1 comment

  1. Kürşat Tosun

    Eline sağlık,

    17 Temmuz’a kadar
    Hafta sonları dahil her gün 9:00 – 19:00 arası
    Bilkent Üniversitesi Rektörlük Binası’nda Tanıtım Turları devam ediyor.

    Bilgi almak isteyenleri bekleriz.

    Kürşat Tosun
    Rehber Öğrenci