GazeteBilkent tarafından her yıl düzenlenen Medya Zirvesinin bir yenisi 27-28 Nisan tarihlerinde gerçekleşti. İki gün süren ve altı oturumdan oluşan etkinlikte Türk medyasının değerli isimleri ile öğrenciler bir araya geldi. Çeşitli başlıklardan oluşan oturumlarda konuşmacılar kendi fikir ve deneyimlerinden bahsetmelerinin yanı sıra katılımcıların akıllarında oluşan soruları da cevapladılar. Yapay zekanın ilerlemesi ile gazetecilik mesleğinin geleceğinde nasıl değişiklikler olacağı ise sıkça tartışılan bir konu başlığı oldu.  

Birinci günün ilk konuşmacısı olan Emre Özcan ile spor ve dijital medya başlığı altında uzunca bir sohbet gerçekleşti. Katılımın oldukça yüksek olduğu bu oturumda Özcan’ın da dahil olduğu Socrates isimli YouTube kanalının kuruluş ve gelişim süreci de ele alındı. On beş dakikalık aradan sonra ise bizleri İlker Karagöz ve Deniz Zeyrek karşıladı. Uzun süredir medya ve gazetecilik hayatında olan ikili, Türkiye’deki gazetecilik sektöründen bahsederken yaşadıkları anıları da esprili bir dille konuklara aktardılar. Meslekleri gereği sık sık yurtdışına çıkan Karagöz ve Zeyrek, yabancı medya ile Türk medyası arasında gözlemledikleri farkları açık bir şekilde göz önüne koydular. İlk günün son katılımcısı ise Özge Mumcu Aybars idi. Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı’nın kurucularından olan Mumcu Aybars ile araştırmacı gazetecilik hakkında keyifli bir sohbet gerçekleştirildi ve medya zirvesinin birinci günü böylelikle sona erdi.

Medya Zirvesi, ikinci gün Asuman Aranca ile kaldığı yerden devam etti. Türkiye’de sınırlı sayıdaki yargı muhabirlerinden olan Aranca, gazetecilik mesleğinin zor ve çok konuşulmayan yanlarını gözler önüne sererken kriz anlarında olaylara ne gibi tepkiler verilmesi gerektiğinin önemini de deneyimleri sayesinde bizlere aktardı. Aranca’dan sonra sahneye çıkan Tolga Şardan ile gazetecilik mesleğinin teknolojinin etkisiyle beraber yaşadığı dönüşüm ve bunun toplumdaki yansıması ele alındı. Yapay zeka gibi araçların hangi seviyeye kadar ilerleyeceğini kestiremediğini belirten Şardan, ne olursa olsun bu alanda insan aklına her zaman ihtiyaç olunacağına vurgu yaptı. Medya Zirvesi bünyesindeki son oturum olan Koray Birand oturumunda da kendisinin fotoğrafçılığa nasıl başlamaya karar verdiği, kariyerinde en çok nelerden yararlandığı ve neden moda fotoğrafçılığını seçtiği gibi konular konuşuldu. Diğer oturumlardan fotoğrafçılık teması ile ayrılan bu oturum, medyanın çok daha farklı bir yüzünü gözler önüne serdi.

Farklı alanlardan konuşmacılara yer verilerek çeşitli konuların tartışıldığı medya zirvesi böylelikle sona erdi. GazeteBilkent olarak medya zirvemize katılan değerli konuklarımıza ve katılımcılarımıza teşekkür ederiz. Dolu dolu geçen iki günün ardından benim en çok ilgimi çeken durum ise çocukları olan konuşmacıların çocuklarının bu alana yönelmesini istememeleri oldu. Gazeteciliği bir tür bağımlılık olarak tanımlayan ebeveynler, kendileri gibi çocuklarının da bu bataklığa çekilmesini istemediklerini belirttiler.

Leave a Reply