Indie müzik seksenlerde önce İngiltere’de ardından Amerika’da ortaya çıkmış, açılımı independent (bağımsız) olan, gitgide popülerliği artan bir müzik türü. Indie grupları başlangıçta herhangi bir müzik yapım şirketi altında çalışmadıkları için indie adını alıyordu. Şimdilerde ise birçok müzik türüne birden dâhil olduğu ve kategorileştirilemedikleri için indie diye nitelendiriliyorlar. Genellikle huzur verici ve rahatlatıcı pop-rock parçalarını barındıran indie müziği, kendini müzik piyasasına yeni atmış indie gruplarını ve dillerden düşmeyen şarkılarıyla çoktan geniş hayran kitlelerine sahip grupları “Bağımsızlar” yazı dizisiyle sizlere yakından tanıtmaya çalışacağım.

A Great Big World: Bu Daha Başlangıç

Ian Axel ve Chad Vaccarino

Ian Axel ve Chad Vaccarino

Şirin mi şirin Ian Axel ve Chad Vaccarino‘nun kurduğu iki kişilik A Great Big World, indie pop-indie rock türünde müzik yapmakta. Üniversitede tanışıp, arkadaş olan ve beraber şarkı sözü yazmaya başlayan ikiliyi ben de tüm dünyayla beraber televizyon dizisi Glee sayesinde duydum.

 

 

This Is The New Year isimli -bence muhteşem- parçaları dizide seslendirildikten sonra hemen peşlerine düştüm. Youtube’de kendi kanallarından parçalarını yayınlayan gruba ilgi bir anda arttı ve grup gitgide kendi çapında bir hayran kitlesine ulaştı. Grubun This Is The New Year dışında Rockstar, You’ll Be Okay ve There Is An Answer gibi sözlerini kendi yazdıkları şarkıları onlara giderek daha da sarmama sebep oldu.

“30 Videos in 30 Days Challenge” adında otuz gün boyunca yükledikleri sevimli videolarıyla dinleyicilerine onları yakından tanıma ve daha da sevme fırsatı verdiler. Kendileri hakkında ufak tefek bilgiler veren videolarında Chad’ın saksafon ve Ian’ın da piyano çaldığını, Chad’ın küçükken oyunculuk deneyimleri olduğunu ve Ian’ın da birbirinden renkli gözlükler takmaktan oldukça hoşlandığını öğreniyoruz. Otuz gün içerisinde Pop Poetry adını verdikleri videolarında Beyonce, Justin Bieber, Will.i.am ve Rihanna gibi dünya starlarının meşhur şarkılarını şiir şeklinde okuyarak, şarkıların ne kadar anlamsız ve saçma olduğunu eğlenceli bir şekilde gösterdiler. Bu şekilde Indie müziğin satış rekorları ve kâr için değil de müziğin müzik için yapıldığını hatırlatan bir tür olduğunu yeniden gösterdiler.

 

 

Büyük Çıkış: Say Something

A Great Big World’ün asıl büyük çıkışı ise Say Something isimli parçalarıyla oldu. Şarkı onların söyledikleri haliyle kusursuzdu ancak Christina Aguilera’nın parçayı çok beğenip yeniden seslendirmek istemesiyle büyük bir yankı uyandırdı. Şarkı A Great Big World ve Christina Aguilera düetiyle yeniden yorumlandı, üzerine bir de harika bir video klip çekildi.

 

 

2013 America Music Awards’ta Christina Aguilera ile şarkıyı seslendiren grup artık tüm Amerika’da tanınmaya başlandı. Victoria’s Secret’in her sene düzenlenen büyük şovunda sahne alan Ian Axel artık şarkıyı ve grubu bütün dünyaya duyurmuştu. Bundan sonrasının durdurulamayacak bir yükseliş olmasını umuyorum.

21 Ocak’ta Is There Anybody Out There? isimli ilk albümleri çıkacak olan grup ile bence bir an önce tanışmalı ve nefis şarkılarını dinlemelisiniz. Albüm çıkana kadar Youtube kanallarına muhakkak bir göz atmanızı ve en son şarkıları Everyone Is Gay’i de dinlemeyi ihmal etmemelisiniz.

Bağımsızlar yazı dizimizin ikinci kısmında, HAIM: Bağımsızlar – 2 de görüşmek üzere, müzikle kalın!

 

 

 

 

Leave a Reply