Bilkent Senfoni Orkestrası 23 Kasım akşamı klasik müziğin devleri Bach, Mozart ve Beethoven’ın ezgileriyle izleyenlere unutulmaz bir akşam yaşattı. Hem bu üç dev sanatçının eserlerinin yorumlanacak olması, hem dünyaca ünlü sanatçılar Guy Braunstein ve Gili Schwarzman’ın sahnede olması, hem de programda bir flüt konçertosunun yer alması konserin büyük ilgi görmesini sağladı.

guy braunstein

Guy Braunstein

Koltukların tamamının dolu olduğu konser Johann Sebastian Bach’ın Keman Konçertosu, La minör, BWV.1041 ile başladı. Gecenin şefi bir dönem Berlin Sanat Üniversitesi’nde profesör olarak çalışan, Rolandseck Festivali’nin Müzik Direktörü ve aynı zamanda Berlin Flarmoni Orkestrası’na birinci konzertmeister olarak atanan en genç sanatçı unvanına sahip Guy Braunstein‘di. Genel olarak canlı ve hareketli bir konçerto olmasına rağmen Guy Braunstein’in şefliğindeki konserin bu ilk keman bölümü diğer bölümlere nazaran daha hafif geçti. Bach’ın Vivaldi konçertoları üzerine yaptığı çalışmaların en olgun sonuçlarından biri olan ve Braunstein’in kemandaki ustalığını gözler önüne serdiği bu bölüm seyircinin uzun süreli alkışlarıyla son buldu.

İkinci bölüm için herkesin büyük merakla beklediği Mozart’ın Flüt Konçertosu No. 1, Sol majör, KV.313’ü orkestrayla birlikte yorumlamak üzere Tel Aviv Solistler Topluluğu ve Uluslararası Mahler Orkestrası’nın yanı sıra Guy Braunstein gibi Batı-Doğu Divan Orkestrası’nda da yer alan Gili Schwarzman tüm asaletiyle sahnedeydi. Genel olarak kemanla çok yakıştığını düşündüğüm flüt, Schwarzman’ın enerjisi ve tutkusuyla izleyiciler için bambaşka bir boyuta geçiyor, yer yer kesik kesik melodiler, yer yerse kemana meydan okurcasına yükselen sesiyle takip etmenin büyük bir keyfe dönüştüğü, gecenin enstrümanı olarak beyinlerimize kazınıyordu. İlk yarının sonunda sanatçıyı izlemeye doyamayan seyirci alkışlarıyla tekrar sahneye gelen ve solo bir eser daha çalarak seyirciyi kırmayan Schwarzman kesinlikle gecenin yıldızıydı.

Gili-Schwarzman-Bilkent-Senfoni-Orkestrası

Gili-Schwarzman ve Bilkent Senfoni Orkestrası, Guy Brainstein şefliğinde Mozart’ın Flüt Konçertosu No. 1, Sol majör, KV.313’ü yorumladı.

Beethoven’la devam eden ikinci yarı genel BSO konserlerinin aksine ilk yarının gölgesinde kalmaktansa ilk yarıyı tam anlamıyla tamamlayıcı nitelikte oldu. Şef Guy Braunstein liderliğinde Ludwig van Beethoven’ın 4. Senfonisi’ni icra eden Bilkent Senfoni Orkestrası seyirciyi tam anlamıyla kendinden geçirdi. Bir flüt, iki obua, iki klarnet, iki fagot, iki korna, iki trompet, bir timpani ve yaylı çalgılar için yazılan senfoni; hareketli ve yavaş ritimler arasındaki hızlı geçişlerin dinginlik, heyecan, hayat dolu olma gibi birçok duyguyu bir arada hissettirdiğinden romantik bir havaya sahip. Romantizmin karmaşasının ustalıkla yansıtıldığı 4. Senfoni kısa süren yavaş bir tempoyla başlıyor, fakat sonra birden bire yükselen tempo seyirci için takip etmesi keyifli bir vurmalı, üflemeli ve yaylı uyumuna dönüşüyör. Yüksek tempodaki yaylıların aniden tempoyu düşürmesiyle araya giren üflemeliler ve birlikte tekrar yükselttikleri tempoya vurmalıların da dahil olmasıyla yaratılan uyum ve ses oyunları senfoninin geneline hakim. Sürprizlerle dolu 4. Senfoni yine ne zaman biteceğini kestiremediğiniz sürpriz bir kapanış ile son buluyor. Böylesine müthiş bir konseri Beethoven’ın bir senfonisiyle sonlandırmak kesinlikle doğru bir karar.

Guy-Braunstein-Bilkent-Senfoni-Orkestrası

Guy Braunstein liderliğindeki Bilkent Senfoni Orkestrası izleyicilere unutulmaz bir akşam yaşattı.

Konseri kaçıranlar ve Beethoven’ın eserlerini dinlemek isteyenler için bir sonraki BSO konseri Beethoven Serisi’nin devamı Beethoven Serisi – II olacak. Beethoven Serisi – I konserinde yoğun ilgi gören Borusan Quartet’in sahnede olacağı konserin biletlerini tükenmeden alın!

Biletler için: http://www.mybilet.com/event/15255/borusan-quartet-28-xi-beethoven-serisi-ii/

 

Gelecek Program:

28 Kasım Perşembe, 20:00 | Bilkent Konser Salonu
Beethoven Serisi – II
Borusan Quartet
Esen Kıvrak, keman
Olgu Kızılay, keman
Efdal Altun, viyola
Çağ Erçağ, viyolonsel
L. van Beethoven | Yaylı Çalgılar Kuarteti Op.18 No.4, Do minör
L. van Beethoven | Yaylı Çalgılar Kuarteti Op.59 No.3, Do majör “Rasoumovsky”
L. van Beethoven | Yaylı Çalgılar Kuarteti Op.131 No.14, Do diyez minör

30 Kasım Cumartesi, 20:00 | Bilkent Konser Salonu
Avi Ostrowsky, şef
Jean-Efflam Bavouzet, piyano
M. Ravel | Piyano Konçertosu, Sol majör
J. Brahms | Senfoni No.1, Do minör, Op.68

Leave a Reply