Dün birçoğumuz için yaşanılan kayıp, sadece usta bir sanatçının ölümü değil. 90’larda herkesin diline doladığı şarkılarıyla bir nesil yaratmış, iki çocuk babası, eşsiz müzisyen Kayahan’ın gidişiyle; kimileri gençliklerinden bir parçayı, kimileri onun şarkılarıyla yaşadığı aşkları, kimileri de özledikçe, dertlendikçe onlara ilaç olan o melodileri besteleyen adamı kaybettiler. Aşık olmak, onun şarkılarıyla güzeldi. Çünkü aşka sadıktı, “Bir yemin ettim ki dönemem” demişti. Sevdiğini en güzel şekliyle söylemiş, “Gönül sayfamda açık seçik senin adın yazıyor” demişti. “Dalga dalga uçuşuyor aşk bayrakları. Asi gönlüm sarhoş olmuş yaz zamanı” dediği şarkı sözleriyle de içimizi kıpır kıpır etmişti.

İlk olarak Esmer Günler, Geceler, Kar Taneleri gibi şarkılarıyla duyduk onu. Gözlerinin Hapsindeyim’le ise Eurovision’a katıldı. Nisan 1992’de Sezen Aksu, kaldığı bir otelde yan odadan sesler duydu. Gidip, kapıyı çaldı. Kayahan bütün perdeleri kapatmış, beste yapıyordu. “Odalarda Işıksızım”, işte o karanlık otel odasında doğdu.

Bostancı Gösteri Merkezi’nde verdiği konserlerle bir Türkiye rekoru kırdı. 29 gün üst üste tıklım tıklımdı her konseri…

kayahan

“Sen de mi aklıma sığmıyor sen de mi? Sen misin her şeyi silmekten bahseden? Böyle gitmek var mıydı? Demek yine bana hüsran. Bana yine hasret var. Yine bana esmer günler düştü eyvah!”

İki evlilik yaptı. 24 yıl süren ilk evliliğininden Beste isimli bir kızı oldu. 1999’da evlendiği İpek Tüter, kendisinden oldukça gençti. Birçokları bunu konuştu, o ise yine en iyi yaptığı şeyi yaptı. Besteler yaptı, şarkı söyledi, bu kez yeni eşiyle birlikte. Onunla birlikte seslendirdiği ve ona yazdığı “Seninle Her Şeye Varım Ben” şarkısının da içinde olduğu yepyeni bir albüm çıkardı 2004 yılında.

Birçok şarkısını Nilüfer’den dinledik. Yakın dostlar 14 yıl boyunca telif hakları yüzünden küslerdi. Hatta Nilüfer, uzun süre şarkılarını söyleyemedi Kayahan’ın. Büyük usta son konserini yine en yakın dostuyla verdi. 14 Şubat’ta Beşiktaş Belediyesi’nin düzenlediği Sevgililer Günü Özel Konseri’nde 14 yıl aradan sonra tekrar Nilüfer’le aynı sahneyi paylaştı. Sahneye kızları Beste ve Aslı’nın kollarında çıktı ve sevenlerine, onun şarkılarıyla büyümüş bir nesile, sözleriyle kalbine girmeyi başardığı herkese veda etti bu konserde. Unutulmaz birçok şarkısını seslendirirken, eşi de sahnede ona eşlik etti.

“Benden size hakkım helal, siz de hakkınızı helal edin. Yakında daha rahat kalkacağım günler olacak. Hayal edin, hayal ettiğiniz sürece yaşarsınız.” diye seslendi onu son kez dinlemeye gelenlere.konser

Koyu bir Galatasaray taraftaydı. Marşları Galatasaray’ın fırtınalar estirdiği 90’lı yıllarda tribünleri inletti. “1-2-3-4 Cimbom Şampiyon!” Onun için Galatasaray başkaydı başka olmasına ama; her takım onun şarkılarını dolamıştı diline. Fenerbahçeliler “Mor Menekşe”, Beşiktaşlılar ise “Siyah beyaz, film gibi biraz” diyerek haykırdılar tribünlerde….

İlk olarak 1990 senesinde yakalandı kansere. Doktorlar altı aylık ömür biçti. O günden sonra 24 yıllık mücadelesi başladı. İki defa kurtulmayı başardı pençesinden, 3.defasında yenildi ve 25 Mart’ta yoğun bakıma kaldırıldı. 29 Mart’ta ise 66 yaşına girdi. 66 yıllık ömrüne sığdırdığı sayısız beste; bizlere acı çekmeyi, aşık olmayı, umut etmeyi, hayallerimizin peşinden koşmayı öğretti. Şarkılarını bize miras bıraktı. Bugün toprağa verilecek Kayahan. Anısına Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda bir anma töreni düzenlenecek. Deniz gören bir yere gömülmek istemiş. İzleyip de sayısız besteler yaptığı deniz; artık onun sonsuz manzarası. Törenin ardından da son durağı Kanlıca Mezarlığı…

Dün sabah Kayahan’ı kaybettik; ondan geriye, şarkılarıyla hayatımıza getirdiği bütün güzellikler kaldı.

Leave a Reply