Nostaljik Tramvay 101 Yaşında

Nostaljik tramvay 101’inci doğum gününü kutladı

Beyoğlu severlerin en kadim dostlarıdır kırmızı tramvaylar. İstiklal Caddesi’nin vazgeçilmezidir. Taksim’den Tünel’e doğru usul usul eşlik eder size kar, yağmur, soğuk, sıcak demeden. Hep sizinledir; tam tamına dolu dolu 101 yıldır… Sadece Beyoğlu’nda değil; Maçka, Tatavla, Şişli, Fatih, Edirnekapı ve Yedikule’de de…

11 Şubat günü, İstiklal Caddesi’nin vazgeçilmezi nostaljik kırmızı tramvay, 101.doğum gününü kutladı. Lapa lapa yağan kar yağışında düzenlenen kutlamalarda tramvaylar süslendi, yolculara bu özel günün anısına tramvayları yaşatacak sürpriz hediyeler verildi. 11 Şubat’ın bir diğer önemi de, emektar 115 nolu tramvayın aslına uygun olarak restore edilip tekrardan İstiklal Caddesi’ne kazandırılması oldu.

115 nolu tramvay…

Nostaljik tramvay 101’inci doğum gününü kutladı

İstanbul ve Beyoğlu’nun en yorgun emektarlarından biri olan 115 nolu tramvay, Galata Köprüsü’nü geçen ilk tramvaydır. 1914 yılında üretilen, İETT’nin ilk elektrikli tramvaylarındandır bu kırmızı emektar. Hizmete girdiği ilk günlerde Eminönü ile Galata’yı birbirine bağlamıştır. Şu an Taksim-Tünel hattında çalışan nostaljik tramvayla aynı modeldir. Kim bilir kimleri taşımış, kimlerin sohbetlerini, anılarını, gözyaşlarını ve sevinçlerini dinlemiştir. İstanbul’un o eşsiz manzarasını seyretmekten de hiç bıkmamıştır… Her geçişinde, bir kez daha o hayran kaldığı manzaraya, ilk gün baktığı gibi heyecan ve tutkuyla bakmıştır.

indir

115 numaralı tramvay, Avrupa Yakası’nda uzun yıllar yolcu taşıdıktan sonra, 1961 yılında Anadolu Yakası’na nakledildi. 1966 yılına kadar burada çalıştırılan araç, Anadolu Yakası’ndaki tramvayların kaldırılması üzerine, İETT İkitelli Garajı’na kaldırıldı. 1989’da, Taksim-Tünel hattına nostaljik tramvay uygulamasının getirilmesiyle birlikte, araçlara yeniden bakım ve restorasyon uygulandı. Taksim’de bulunan tramvay atölyesinde bu araç; İETT’li ustaların eliyle, (8 kişilik ekip) eski daire başkanlarının (Yüksek Elektrik Mühendisi Nusret Alperöz, Oğuz Tangür ve Güven Otman) danışmanlığında ve İETT eski çalışanlarının destekleriyle geçtiğimiz yıl yeniden ayağa kaldırıldı. Öncesinde işe yaramaz durumda olan tramvayın bütün mekanik aksamı, ahşap kısmı, motorları, çatısı, arşe takımları; başka örneklere bakılarak gözden geçirildi ve tramvayın orijinal numarası aynen korundu.

 

[box_light]Kaynakça:

[/box_light]

 

Leave a Reply