Evet Bu Bir Oyun Değil.. Çünkü aslında hayattan kesitler… Her gün duyduğumuz, gördüğümüz, okuduğumuz gerçek hikayeler…
Tek perdelik bu oyun, kadın-erkek ilişkisine farklı bir açıdan yaklaşıyor. Belki çoğu zaman göz ardı ettiğimiz önemli bir toplumsal sorunla yüzleştiriyor bizleri. Toplumda kadın olmanın zorlukları… Deniz Yıldızı dizisinden aşina olduğumuz iki isim var Bu Bir Oyun Değil’de: Begüm Topçu ve Cantuğ Turay. Begüm Topçu bazen küçük bir kız çocuğu olurken, bazen bir sevgili olarak kadının toplumdaki rolünü gözler önüne seriyor. Bazen o hep seslerini duyduğumuz ama yardım etmeye cesaret edemediğimiz “komşu kadın” oluyor. Kısacası farklı hayatlardaki farklı kadınları canlandırıyor. Çocukken susmayı, konuşmamayı öğreten “otorite”nin daha sonra da duymamayı öğrettiğini anlatıyor bizlere.
Begüm Topçu “Ben olmalar hiç kere/ Sessiz olmalar sonsuz kere” sözleriyle özetliyor aslında çoğu şeyi.
1512393_688725217851929_4351919600551854801_n

75. Yıl Sahnesi’nde izlediğim bu tek perdelik tiyatro, prömiyerini Tiyatro Kafe’de yapmıştır. Zeynep Kaçar’ın yazdığı, Deniz Gökçe Kayhan’ın yönettiği bu oyun, her cumartesi Tiyatro Kafe’de sahnelenmektedir. Sade dekoru ve iki kişinin oyunculuğuna bir de zaman zaman kullanılan görseller ile gitarist eşlik etmektedir. Ritüel Sanat Merkezi’nde Temel Oyunculuk eğitmenliği yapan Begüm Topçu’nun oyunculuğu kesinlikle izlemeye değer… Aralarda söylediği şarkılarla sesi de dikkat çekiyor. Ona kimi zaman baba, kimi zaman eş, kimi zaman da sevgili rolüyle eşlik eden Cantuğ Turay da yine Ritüel Sanat Merkezi’nde oyunculuk, diksiyon ve hitabet eğitimleri vermektedir. Ses tonuyla oyun sırasında dikkatimi çeken oyuncunun, TRT bünyesinde 50’den fazla filmde seslendirme yaptığını öğrenmek beni şaşırtmadı.
Hem güldüren hem de duygulandıran bu oyuna gitmekle kesinlikle pişman olmayacaksanız. Oyunun son kısmı biraz oyunun geneline bağlanamamış gibi hissetsem de, oyunculukları ve değindikleri konularla beğendiğim bir oyun oldu. Ve en sonunda oyuncular izleyenlere bir masal anlatırmış edasıyla veda ediyorlar. Çünkü biliriz ki masallar hep  umutla biter.

 

Bu-Bir-Oyun-Degil1

“Hayat sen tadını çıkarabildiğin kadardır. Ve masallar sen istersen mutlu biter. Sonunda da gökten üç elma düşer. Biri sana, biri bana, biri de anlayana…”
Bilet almak isteyenler için;
http://www.mybilet.com/event/15644/bu-bir-oyun-degil/

Leave a Reply