B.B. King, yani Blues Boy King lakaplı, Riley B. King isimli blues müzisyeni 14 Mayıs 2015’te 89 yaşında hayata gözlerini yumdu.

1925’te Missisippi’de doğan B.B.King, bir radyoda sunuculuk yaparak kariyerine başlamıştı. İlk stüdyo albümünü 1956’da yayınlayan B.B. King, kısa sürede şöhrete kavuştu. Birçok başarılı stüdyo albümü dışında B.B. King, birden fazla ünlü kişiyle beraber müzik çalışmaları yaptı. Örneğin Eric Clapton ile Riding With King isimli albümü çıkarmış, 2001 yılında En İyi Geleneksel Blues dalında Grammy ödülünü almıştı. Ayrıca U2 ile ortak bir tekli çalışması olan B.B.King, Slash ile de aynı sahneyi paylaşmıştır. Eric Clapton tarafından yardım amaçlı düzenlenen Crossroads gitar festivaline sık sık katılan B.B. King, turneye en son 2013’te katılmıştı. En son stüdyo albümü One Kind Favor olan B.B.King’in aldığı en son ödül ise 2008 yılında aldığı En İyi Geleneksel Blues albümü ödülü. Buna ek olarak B.B.King’in toplamda kırk üç adet stüdyo albümü ve on beş grammy ödülü vardır

B.B.King, Lucille ile birlikte.

B.B.King, Lucille ile birlikte.

Hayatı boyunca birçok konser veren B. B. King (1956’ya kadar 324 farklı şovda rol almış), turnelerde genelde hayatında en uzun süre kalan kadını, yani Lucille isimli Gibson markasının ES-344 modelini kullanmıştır.

The Thrill Is Gone, It’s My Own Fault, How Blue Can You Get gibi ünlü şarkıların sahibi B.B. King, BBC’deki habere göre 14 Mayıs’ta uykusundayken huzurlu bir şekilde vefat etmiş; ölüm nedeninse diyabet olduğu söyleniyor. Ölümüyle bütün hayranlarını üzüntüye boğan B.B.King’in mükemmel vibratoları, gitar çalarken yaptığı sevimli mimikler, caz ve blues’u ustaca harmanlayan, geleneksel rock tınılarına da sahip olan olağanüstü müzik anlayışı çok uzun yıllar daha B.B.King hakkında konuşmamızı sağlayacak gibi gözüküyor.

Leave a Reply