Bilkent Senfoni Orkestrası’ndan “Barok Müzik”

Batı Sanat Müziği’nin 1600 yılından 1750 yılına uzanan dönemini tanımlamak için kullanılan “barok” teriminin kökeni, Portekizce’de “düzenli olmayan inci” anlamına gelen “barocco” sözcüğüdür. 19. yüzyılda müzik eleştirmenlerinin bahsedilen dönemi bu şekilde adlandırmasının sebebi, o dönemin en ünlü bestecilerinden olan Bach ve Händel’in müziğinin onlara fazlasıyla süslü ve abartılı gelmesidir. Günümüzde ise Batı Sanat Müziği’ndeki Barok Dönem, müzik tarihinin çeşitlilik bakımından en zengin dönemlerinden biri olarak görülmektedir.

Robert Tournières, “Concert”, Fransa, 1690’lar: Barok çello, küçük klavsen (virginal), ses sanatçısı, keman, Fransız barok udu

Bilkent Konser Salonu geçtiğimiz ay Bilkent Senfoni Orkestrası’nın Barok Dönem’den parçalar seslendirdiği Barok Müzik isimli konsere ev sahipliği yaptı. Konserde orkestra şefi ve blok flüt sanatçısı Maurice Steger ile soprano Emöke Baráth konuk sanatçı olarak yer aldı. Konserin ilk yarısında Telemann’ın Grillen-Symphonie isimli eseri ile Händel’in Il delirio amoroso (Da quel giorno fatale) isimli kantatı, ikinci yarısında ise Händel’in Giulio Cesare operasından Da tempesta il legno infranto ve Piangeró la sorte mia aryaları ile yine Händel’in Royal Fireworks Music adlı orkestra süiti seslendirildi.

Blok flüt, klasik müzik konserlerinden ziyade lise müzik derslerinden tanıdığımız bir müzik aleti olduğu için çoğumuz ona karşı ön yargılı yaklaşıyoruz. Ancak müzik eleştirmenleri tarafından “blok flütün Paganini’si” olarak adlandırılan Maurice Steger bu müzik aletine dair tüm ön yargılarınızı tamamen yok edebilecek kadar yetenekli bir sanatçı. Soprano Emöke Baráth’ın güçlü ve bir o kadar da yumuşak sesine ise hayran olmamak mümkün değil. Ayrıca seçilen parçaların güzelliği, Bilkent Senfoni Orkestrası’nın yorumu ile daha da belirginleşiyor. Tüm bu unsurlar birleşince de ortaya dinlemesi oldukça keyifli bir konser çıkıyor.

Emöke Baráth

Önümüzdeki iki ay boyunca Bilkent Konser Salonu ve Bilkent ODEON birçok ünlü sanatçının konuk edileceği BSO konserlerine ev sahipliği yapacak. Biletler tükenmeden yerinizi ayırmanızı tavsiye ediyorum. Bu sezonun konser programına http://bso.bilkent.edu.tr/tr/bso-konserleri/ adresinden ulaşabilir, konser biletlerinizi https://bilet.bilkent.edu.tr/ sitesi üzerinden ya da Bilkent Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi’ndeki gişeden temin edebilirsiniz.

 

Kaynaklar:

https://www.baroque.org/baroque/whatis

http://www.tdk.gov.tr/index.php?option=com_bts&view=bts&kategori1=veritbn&kelimesec=35123

Barok Müzik konseri tanıtıcı broşürü

 

Görsel Kaynaklar:

http://en.ks-schoerke.de/artist/maurice-steger/

https://earlymusicmuse.com/baroquemusic/

https://pro.iconosquare.com/igfeed/loadmedia?pageID=112575418790925

http://regizeneinapok.hu/en/program/nyitokoncert-barath-emoke-az-orfeo-zenekar-es-purcell-korus-koncertje/

Leave a Reply