Jake Bugg ve Son Albümü “Hearts That Strain”

Eylül ayının ilk günü genç sanatçılardan biri olan Jake Bugg’ın Hearts That Strain adlı albümü çıktı. Jake Bugg, 18 yaşından beri söz yazarlığı ve şarkıcılık yapıyor; kendisi şu an 23 yaşında. Müzik kariyerinin o kadar uzun süreli olmamasına rağmen, bu son albümü onun dördüncü albümü ki bu, beş yılda büyük bir başarı. Jake Bugg son zamanlarda verdiği bir röportajda, Hearts That Strain’in en kolay ve hızlı çıkardığı albümü olduğunu söylemiş. Gerçi beş yılda dört albümle diğerlerinin de çok zaman almış olamayacağı aşikar.

Sanatçı bu albümünde kendi tarzından ödün vermeyerek aşka, kayıplara değinen şarkılarla karşımıza çıktı.  Genelde neofolk (post-endüstriyel) tarzı müzikle uğraşan Bugg, bu albümünü de Amerikan folk tarzı esintilerle süslemekten oldukça keyif aldığını belirtmiş. Doğrusu ben de albümünde bu esintileri dinlemekten oldukça keyif aldığımı söylemeden geçemeyeceğim. Albümünde, özellikle beğendiğim, yine kendi yazmış olduğu In the Event of My Demise şarkısında da folk tarzı belirgin. Jake Bugg’ın sesi melodiyle harika bir uyum içinde ve şarkı sözlerinin içtenliği şarkıyı yükseklere taşıyıp güçlü, etkileyici bir hava veriyor.

Jake Bugg

Albümün en şaşırtıcı noktası, Bugg’ın Waiting şarkısını beraber söylediği isim olabilir. Şarkıyı Miley Cyrus’un kardeşi Noah Cyrus’la birlikte seslendirmiş. İkisinin tarzlarının bambaşka olmasından ötürü bu iki ismi yan yana görmek şok edici. Yine de şarkının albümdeki diğer şarkılardan aşağı kalmamasıyla, tezatların bazen güzel bir uyum sağlayabileceğini gösteriyor. Bugg da bu durumdan gayet memnun. Yine aynı röportajında söylediği gibi:

Ben bir yazarım, mükemmel bir şarkıcı ya da onun gibi bir şey değil. İşte bu yüzden, bir farklılık olarak, şarkılarımdan birinin çok çok iyi söylendiğini dinlemek güzeldi; bu konuda profesyonel olan birinden dinlemek.

Jake Bugg burada, yazdığı şarkıları kendi sesinden dinlemektense profesyonel bir sesten dinlemenin hoşuna gittiğini belirtiyor, Noah Cyrus’u kastederek. Bence alçak gönüllülük yapmış, bilakis hayranları onun sesinden şarkılar dinlemekten oldukça memnun. Çoğu onun sesini Noah ile dinlemekten de hoşlanmış görünüyor. Sadece Jake Bugg’ın yeni sanatçıların işlerini çok beğenmemesine rağmen böyle bir çalışmayla karşımıza çıkmış olması alışılmadık bir durum.

Hearts That Strain albümü, her şey göz önüne alındığında kulağa gayet güzel gelen ve keyifle dinlenebilecek bir çalışma. Şahsen Bugg’ın işlerinin hayranı olduğumdan ötürü muhtemelen benim unutulmayacak şarkılar listeme girecek parçalar da içeriyor. Fakat bazı eleştirmenler tarafından biraz çerezlik bir albüm olarak da yorumlanmış: “Zevkli ama gelip geçici…” Sanatçının ilerleme kaydetmediğini düşünenler olmuş. Fakat kendisinin de geçtiğimiz yıl verdiği başka bir röportajında dediği gibi:

Eski şeyleri beğenen insanları korkutup kaçırmadan yeni şeyler denemeyi dengelemek alengirli bir iş.

Ne de olsa Jake Bugg, kendine özgü sevilen bir tarz yaratabilmiş. Bu yüzden bu durum kendini tekrarlamak gibi değil de tarzını oturtmak, sağlamlaştırmak gibi görülebilir. Kendi kararınızı vermek için sizi de bu albümü dinlemeye davet ediyorum. Özellikle belirttiğim In the Event of My Demise şarkısının sizin üzerinizde de güçlü bir etki bırakacağına inanıyorum. Esen kalın!

 

Kaynakça:

Harriet Linnell http://drownedinsound.com/releases/20044/reviews/4151303

Röportaj (1) Roisin O’Connor http://www.independent.co.uk/arts-entertainment/music/features/jake-bugg-interview-hearts-that-strain-album-stream-download-tour-dates-tickets-a7930826.html

Röportaj (2) David Smyth https://www.standard.co.uk/goingout/music/jake-bugg-interview-a3195751.html

https://www.universalmusic.fr/4286-hearts-that-strain-le-nouvel-album-de-jake-bugg.html

Leave a Reply