Bir Kasaba, İki Ülke: Baarle

Hollanda sınırları içerisinde bulunan Baarle-Nassau ve Belçika’nın bir kasabası olan Baarle-Hertog, isimleri ve ait oldukları ülkeler farklı olsa da iç içe geçmiş şekilde aynı bölgede bulunuyor. Bu iki kasaba arasındaki sınırlar ise bölgenin bazı noktalarında yollara çizilen beyaz çizgiler yardımı ile belirleniyor. Sınırlar açısından anlaşılması güç olan bu duruma yakından tanıklık etmek isteyen ziyaretçilerin şaşkınlıklarına neden olan ve bölge sakinlerinin bile zaman zaman durumu anlatmakta zorlandığı bu sınır karmaşasının tarihçesi Orta Çağ’a kadar uzanıyor. O dönemlerde bölgenin aristokrat aileler arasında paylaşılmasının sonucu olarak sınırların bu kadar düzensiz bir hâl aldığı söyleniyor. Brabant Dükü’ne ait olan Baarle-Hertog ile Nassau Hanedanı’nın sahip olduğu Baarle- Nassau bölgelerinin, bu iki güçlü taraf arasında çıkan sınır uyuşmazlıkları sonucu düzensiz toprak alışverişi ile beraber kesin sınırlarının belirlenemediği belirtiliyor. Hollanda toprakları içerisinde bulunan Belçika’nın 1831 senesinde bağımsızlığını ilan etmesinden sonra ülkenin sınırları tam olarak 1995 yılınca çizildi. Bu tarihten itibaren oluşmaya başlayan “+” işaretleriyle belirginleşen çizgilerin bir yanından Hollanda’yı temsil eden “NL” harfleri bulunurken; diğer yanında Belçika’yı gösteren “B” harfleri bulunuyor. 

Ülke değiştirmek için bitmeyen yollar, çeşitli ulaşım araçları ya da pasaport işlemlerinin ilk bakışta akla gelmesinin aksine, bu kasabada sınırları aşmak düşünmekten daha kolay! Öyle ki kaldırımda, yollarda, kafelerde, evlerde ya da mağazalarda ansızın karşılaşılan bu sınır çizgileri, bulundukları yerleri iki farklı ülke toprağına ayırabilecek güce sahip. Bu nedenle, kasabada yaşayanların büyük bir çoğunluğu her gün bazen farkında olmadan bile ülke değiştirebiliyor. Mağaza reyonlarının arasında dolaşan kişiler birkaç dakikalığına Hollanda’dan Belçika’ya geçmiş olabiliyor. Benzer şekilde, aynı restaurant çatısı altında farklı masalarda oturan kişilerin de mutlaka aynı ülkede bulunacağını söylemek güçleşiyor. 

Pasaport kontrolü yapan görevliler, sınır duvarları ya da bir ülkeden ayrıldığınızı belirten göstergeler olmadan ülke değiştirmek isterseniz Baarle kasabasına en yakın zamanda uğramalısınız. Hemen hemen her yerde karşılaşabileceğiniz çizgiler ile fotoğraf çekmek isteyen kişileri gördükçe bu işaretlerin turistik birer sembol olabileceği düşüncesi aklınıza kesinlikle gelmesin. Çünkü bu “artı” işaretlerinin oluşturduğu sonu belirli olmayan çizgiler bir sembol değil, gerçek bir sınır çizgisi. Bu nedenle, ülke değiştirmek için zaman harcamadan aynı gün hatta aynı saat içerisinde iki farklı dil, kültür ve gelenek üçgeninde kendinizi kolaylıkla kaybedebilirsiniz!

Kaynakça: 

https://www.atlasobscura.com/places/borders-of-baarlenassau-and-baarlehertog

https://en.wikipedia.org/wiki/Belgium–Netherlands_border#/media/File:Baarle-Nassau_frontière_café.jpg

Leave a Reply