Günümüzün Enrico Macias’ı: Kendji Girac

Müzik her zaman, hayatlarımızı değiştiren ve dil fark etmeksizin insanları birbirine bağlayan bir kavram olarak özetlenir. Peki sizce de müzik öyle midir? Bence Enrico Macias’tan sonra bize müziğin gücünü kanıtlayan  Kendji Girac, onun başarı yolculuğu ve parçaları olmalı.   

Başarı yolculuğundan kısaca bahsetmek gerekirse; on altı yaşındayken aile mesleği olan marangozluğa başlamak için okulunu terk eden Kendji Girac’ın, Maitre Gims’in Bella şarkısını (sanırım Dünya’ya Fransız Pop’unu tanıtan şarkı olarak da nitelendirilebilir) söylediği bir videoyu YouTube’da paylaşmasıyla, başarı serüveni başlıyor. Videonun kısa bir sürede ülkede büyük bir yankı uyandırması üzerine, hepimizin küçüklüğünde izlediği ve hatta büyüklerimizin hâlâ severek izlemeye devam ettiği program olan, O Ses Fransa’ya katılması aslında sahip olduğu samimi ve içimizi ısıtan şarkıcı kimliğini bize tanıtma imkanını veriyor. Yarışmada birinci olması üzerine çıkardığı şarkılar ve albümler ile kısa sürede ülke çapında tanınırlığa ulaşmayı başarıyor. Hatta şu an ülkemizde çokça dinlenilen yabancı müzik radyo kanallarının listelerinin ilk sıralarında şarkılarına rastlamak mümkün.

   Günümüzde birçok gitar ve yalın sesin ahengini kullanan şarkıcı olmasına rağmen Kendji Girac’ı bir kere dinleyeni tekrar dinlemeye iten sebep veya sebepler ne? Sanırım bunun cevabı kişiden kişiye değişir ama bence duyguları anlatan şarkılar yapması, şarkılarının verdiği mesajlar ve sanatçı olarak dürüst bir yaklaşım biçimi benimsemesi şeklinde özetlenebilir.

    Günümüz müzik endüstrisine bakıldığında ne yazık ki sanatçılar seslerini bazı programlar sayesinde düzelterek (mesela AutoTune) sahip olduklarından çok daha yüksek oktavlara çıkarabiliyor veya olduğundan daha pürüzsüz hale getirebiliyorlar. Tüm bu müzisyenlerin aksine benim Kendji Girac’ın şarkılarına karşı bir hayranlık beslememi sağlayan en büyük neden sesinde herhangi bir değişiklik, düzeltme ve iyileştirme yapmıyor oluşuydu. İster konser ister akustik performans olsun, tüm içeriklerde herhangi yapay bir düzeltme olmadan, tüm saflığı ve duruluğuyla sanatçının sesini dinleyebilmek, uzun bir süredir unuttuğum gerçek bir performans izlemenin verdiği zevki bana tekrardan hatırlattı ve ne kadar önemli olduğunun da farkına vardım.

Şarkıların anlamına baktığımız zaman; duygularımızı, hayallerimizi ve pişmanlıklarımızı kısacası kendimizden parçaları bulduğumuz bir ses olması ise sanırım sanatçı olarak onu sevmemdeki en büyük etken oluyor. Fransızcayı bilmeyen bir kişi olarak, Kendji Girac’ı dinlemeye başladıktan sonra Fransızcayı öğrenmeye başladığımı da ek olarak özellikle belirtmek istiyorum.

Umarım siz de dinlediğinizde; kendi hayatınızdan bir kesit bulacak ve hissettiğiniz duygulara tercüman olacak şarkılarla karşılaşırsınız. Kendji Girac’ın da Pour Oublier şarkısında ifade ettiği gibi, etrafımızda olan tüm olumsuzlukları “Unutmak İçin” şarkılarla kalın.

Benim için ise Kendji Girac’ın ilk beş şarkısı şu şekilde özetlenebilir:

       1. Pour Oublier

       2. Andalouse

       3. Cool

       4.Dans Mes Bras

       5. Dernier Metro        

      Keyifli dinlemeler…                                                                                                              

                                                                                                                   

Kaynakça

https://www.eventworld.co/strasbourg/kendji-girac/

https://www.lematin.ch/story/kendji-girac-ca-minspire-de-me-balader-a-geneve-et-a-lausanne-326021067145

Leave a Reply