1.Merhaba. Öncelikle röportaj teklifimi kabul ettiğiniz için çok teşekkür ederim. Kendinizi kısaca tanıtır mısınız?
Merhaba, teklifiniz için ben teşekkür ederim. 1984 Ankara doğumluyum. Yüce Fen Lisesindeki eğitimim ardından 2008 yılında Bilkent Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümünden mezun oldum. Daha sonrasında İstanbul Teknik Üniversitesinde İşletme ve Teknoloji Yönetimi alanında yüksek lisans yaptım. 8 yıldır savunma sektöründe faaliyet gösteren özel bir şirkette çalışmaktayım.
2.Okumuş olduğunuz bölümü seçme sebebiniz ne idi?
Aslında lise yıllarında mühendis olmak istediğimden emindim ancak hangi alanda uzmanlaşmak istediğim hususunda net bir kararım yoktu. Endüstri Mühendisliği üniversite yıllarında uzmanlaşmak istediğiniz alanlarda alacağınız derslere göre kendinizi geliştirmenizi ve iş hayatına hazırlanmanızı sağlayan bir bölüm. Bu sebeple benim için en uygun bölüm endüstri mühendisliği idi. Arkama dönüp baktığımda Bilkentli olmaktan da, endüstri mühendisi okumuş olmaktan da çok mutluyum. Bence ömrünüz boyunca icra edeceğiniz, geçiminizi sağlayacağınız bir iş için kesinlikle sevdiğiniz ve kendinize uygun bir meslek seçmelisiniz.
3.Üniversite hayatınız boyunca ne tür aktivitelerde bulundunuz?
Konserler, seminerler, şenlikler ve tabi ki Mayfest vazgeçilmezimizdi. Bilkent, yalnızca akademik anlamda değil; sizi üniversitenin ilk yıllarından itibaren her anlamda hayata hazırlayan bir okul. Öğrenci kulüpleri sayesinde kendinizi geliştirme imkanı yakalayabiliyorsunuz. Ben de, bölümümüzün kulübü olan “Operational Research Kulübü”ne ve sosyal sorumluluk projeleri ile ilgili çok güzel işlere imza atan “Toplumsal Duyarlılık Projeleri” (TDP) kulübüne üyeydim. Hafta sonları üniversite sınavlarına hazırlanan görme engellilerin derslerine yardımcı oluyorduk. Sosyal sorumluluk projeleri ile hem sorumluluk duygularınız gelişiyor hem de hayata daha olumlu yanlarından bakmayı ve bazı şeylere sahip olduğunuz için aslında ne kadar şanslı olduğunuzun farkına varıyorsunuz.
4.Erasmus, Exchange gibi öğrenci değişim programlarına katıldınız mı ? Eğer katıldıysanız bu program size neler kattı ?
Şimdi olsa katılmayı isterdim ama o zamanlar hiç katılmayı düşünmemiştim. Katılmadım.
5.Üniversite hayatı sizde ne tür değişikliklere sebep oldu?
Üniversite hayatı ile hayatınızın başka bir dönemi başlıyor bence. Artık sorumluluklarınızın bilincinde olmanız gerekiyor. Üniversite hayatı sadece derslerden ibaret bir hayat sunmuyor size. İnsan ilişkilerinin de ne kadar önemli olduğunu fark ediyorsunuz. Sosyal hayatınızı da geliştirebileceğiniz bir ortam sunuyor size Bilkent. Sorumluluklarınızla sosyal hayatınızı dengelemeyi öğreniyorsunuz. Bence üniversite size iş hayatına hazırlayan çok önemli bir basamak. Bireysel sorumlulukların yanı sıra grup olarak birlikte çalışmayı da öğreniyorsunuz üniversite ile birlikte. Bunu sonradan anlıyorsunuz ancak üniversite yıllarının ne kadar değerli olduğunu unutmadan geçirmek lazım bence o yılları.
6.Üniversite hayatınızda yaşadığınız veya unutamadığınız bir anınızı bizimle paylaşabilir misiniz?
Mayfestler en unutamadıklarım galiba… Bir de final haftası Mozart Kafe de sabahlamalarımız geliyor aklıma.
7.Bilkent’i 3 kelime ile tanımlayın dersek; bu kelimeler neler olurdu?
Başarı, fırsatlar, arkadaşlık.
8. Bilkent’te en sevdiğiniz hoca ve ders hangisi idi?
Prof. Dr. Selim Aktürk, “Engineering Economic Analysis”
9.Geleceğe yönelik planlarınız nelerdir?
Güzel ve kendimi geliştirebildiğim bir işte çalışıyorum ve bunun için çok şanslıyım. Yaklaşık beş yıl boyunca savunma sektöründe yüksek bütçeli havacılık projelerinin birinde proje yönetiminde görev aldım ve bu benim için çok iyi bir deneyimdi. 3 yıldır da kıdemli sözleşme yöneticisi olarak çalışma hayatıma devam ediyorum. İş hayatında kendinizi dinamik tutabilmek ve rehavete kapılmadan öğrenmeye ve kendinizi geliştirmeye açık kalabilmek oldukça önemli. Bu doğrultuda çalışmalarıma devam etmeyi hedefliyorum.
10.Bilkent mezunu olmanın size ne tür avantajlar sağladığını düşünüyorsunuz?
“Bilkent mezunu olmak” size iş hayatına giriş için önemli fırsatlar sunuyor bence. Mezunların mevcut durumda önemli firmalarda iyi pozisyonlarda olmaları yeni mezunlarımız açsından da bir fırsat haline dönüşüyor. Mülakatlar sonrası iki aday arasında kalınması durumunda tercih sebebi mezun olduğunuz okul olabiliyor. Bununla birlikte, Bilkent size çok yönlü ve analitik düşünme becerisi katıyor, araştırma ve analiz yapabilme, grup çalışmaları ile farklılıkları ortak noktada buluşturma gibi konularda ise deneyim kazanmaya yönlendiriyor. Bunların hepsi iş hayatı için çok önemli beceriler.
11.Bilkent öğrencilerine sosyal ve akademik hayatı dengelemeleri için önerileriniz var mı?
Bilkent eğitim anlamında zorlayıcı bir üniversite. Projeler, ödevler, sınavlar… Hepsine ayrı bir çalışma disiplini ve özenle yaklaşmanız gerekiyor. Ancak üniversite yılları inanın bir daha geri gelmiyor o yüzden düzenli çalışma disiplinini oturtup Bilkent’teki sosyal aktivitelerden de uzak kalmamak lazım bence.
12.Bilkent’e yeni başlayan öğrencilere (özellikle kendi bölümünüzdeki) tavsiyeleriniz nelerdir?
İleride hangi alanda çalışmayı planlıyorlarsa özellikle 2. sınıftan sonra ilgili derslere daha çok yönelebilirler. Örneğin finans ve bankacılık sektöründe çalışmak istiyorlarsa daha fazla ekonomi dersi alabilirler ya da üretim planlama alanında çalışmayı planlıyorlarsa ona göre seçmeli dersleri seçebilirler. Özellikle öğrenci kulüpleri size farklı bölümlerden birçok kişiyi tanımanızı ve kendinizi sosyal anlamda geliştirmenizi sağlıyor. Üniversiteye adapte olmanızı da kolaylaştırıyor. Özellikle yeni başlayanların kendi ilgi alanlarına göre öğrenci kulüplerine de üye olmalarını öneririm.