2019 Türkiye Quidditch Kupası Hacettepe’de Tamamlandı

 

J.K Rowling’in fantastik roman serisi Harry Potter’dan uyarlama bir spor olan Quidditch, Türkiye’de ve dünyada her geçen gün artan bir hızla yayılmaya devam ediyor. İlk olarak 2005 yılında Amerika’da başlayan sporda Amerika hala ağırlığını korurken bu spor, başta Avrupa olmak üzere diğer kıtalara da yayılmış durumda. Türkiye’de de ilk olarak 2014’te ODTÜ’de başlayan spora ilgi giderek artmakta. Her yıl düzenlenen Türkiye Quidditch Kupası ve Türkiye Quidditch Ligi hem EQC’ye (Avrupa Quidditch Kupası) gidecek takımları belirlerken hem de takımların arasındaki rekabetin gözler önüne serilmesinde rol oynuyor. Şimdi de 26-27 Ekim tarihlerinde Hacettepe’de gerçekleştirilen ve METU Unicorns’un tüm maçlarını kazanarak şampiyon olduğu Türkiye Quidditch Kupası’nın hikayesine kısaca göz atalım.

17 takımın başvuru yaptığı ve 15 takımın katıldığı turnuva, spor turnuvalarında görmeye alışık olduğumuz grup sistemi yerine bütün takımların üst grupta (upper bracket) başlayıp tek maç üzerinden oynanan eşleşmeler sonucunda kazanan takımın üst gruba çıktığı veya üst grupta bir sonraki aşamaya geçtiği, kaybeden takımın ise bir alt gruba düştüğü veya klasman maçları oynadığı bir sistemle oynandı. Cumartesi sabahı başlayan ilk tur maçlarında genel olarak takımlar arasındaki güç farkı skora yansırken kağıt üzerinde denk olan BOUN Renegades ve yeni kurulmasına rağmen bu satırların yazarının da arasında bulunduğu tecrübeli oyunculardan oluşan Fire Ferrets arasındaki karşılaşmada gülen taraf BOUN Renegades oldu ve üst grupta bir sonraki aşamada METU Unicorns ile oynamaya hak kazandı. Üst grubun ikinci aşamasında kağıt üzerinde favori olan METU Unicorns, Hacettepe Pegasus ve İTÜ Honeybees maçlarını rahatlıkla kazanarak Final Four’a yükselirken turnuvanın ilk büyük maçı Türkiye’nin ilk takımı olan ve kurulduğu günden beri zirvenin ortaklarından biri olmuş ODTÜ Hippogriffs ile Türkiye’nin yeni takımlarından, elit düzeydeki oyunculardan kurulu Old School Quidditch (OSQ) arasında oynandı. Son aylarda ciddi biçimde kan kaybetmesinin yanı sıra ilk gün bazı oyuncularından eksik mücadele eden ODTÜ Hippogriffs rakibine fazla direnç gösteremedi maçtan 150-80 galip ayrılan OSQ Final Four’a adını yazdıran son takım oldu. ODTÜ Hippogriffs alt gruba düşerken ilk maçını kaybederek alt gruba düşmüş Fire Ferrets de Hacettepe Thestrals ve ITU Zombees’i mağlup ederek Pazar sabahı oynanacak maçta ODTÜ Hipogriffs’in rakibi oldu.

Fire Ferrets Quİdditch

Birincisinin doğrudan finale yükseleceği, ikincisinin halen üst grupta kalacağı, 3.ve 4.sünün ise alt gruba düşerek Final Four’dan önceki aşamada bir maç kaybetmiş takımlarla oynayarak yeniden finale yükselme mücadelesi vereceği Final Four maçları Cumartesi akşam saatlerinde başladı.  İlk maçların kazananları Honeybees’i mağlup eden Unicorns ve Hacettepe Pegasus’u mağlup eden OSQ olurken ikinci maçlarda gülen taraflar Pegasus’u farklı geçen Unicorns ve OSQ’ya karşı 80-20 geride olduğu 100-90 kazanarak büyük bir geri dönüşe imza atan İTÜ Honeybees oldu. Pazar sabahı devam eden son maçlarda METU Unicorns OSQ’yu mağlup edip 3’te 3 yaparak finale yükselirken İTÜ Honeybees de Hacettepe Pegasus karşısında galip gelerek final için avantaj elde etti. Çekilen kuralar sonucunda Final Four’da 3. olan OSQ Pazar sabahı oynanan maçta EGE Dementors’u mağlup eden METU Minicorns’la eşleşirken Hacettepe Pegasus’un rakibi de Fire Ferrets’e karşı galip gelen ODTÜ Hipogriffs oldu. Çekişmeli geçen maçlar sonucunda Minicorns’u mağlup eden OSQ ve Pegasus’u mağlup eden Hipogriffs finale giden yolda birbiriyle oynamaya hak kazanırken, 7.lik için oynanan maçta EGE Dementors Fire Ferrets’i başa baş bir maç sonunda mağlup ederek 2.ligde olmasına rağmen kendini ne kadar geliştirdiğini Türkiye quidditchine göstermiş oldu. (Dementors’un ilk gün de bir birinci lig takımı olan Boun Renegades’i mağlup ettiğini ekleyelim) 5.lik maçında ise kendi evindeki turnuvada hayal kırıklığı yaşayan Hacettepe Pegasus METU Minicorns’u mağlup etti ve EQC slotu almaya hak kazandı.

Kazananının finale çıkmak için Honeybeees’le mücadele edeceği Hipogriffs-OSQ maçı yaklaşırken heyecan giderek yükseliyordu. Hipogriffs’in ilk gün yoksun olduğu oyuncularının gelmesi ve oldukça dar bir kadroyla mücadele eden OSQ’nun en önemli oyuncularından ikisinin sakatlanması ibreyi ODTÜ Hipogriffs’e çevirmiş gibi görünüyordu. Başından sonuna kadar dengenin bozulmadığı ve iki takımın da harika bir oyun çıkardığı maçta turnuvanın sonunda en iyi vurucu seçilecek olan Hippogriffs vurucusu Olgun Oktar ekstra bir performans sergilerken Hipogriffs’in yıldız kovalayıcısı Taner Süzen aynı zamanda ne kadar tehlikeli bir arayıcı olduğunu gösterdi ve maçtan 140-80 galip ayrılan Hipogriffs Honeybees ile final için oynamaya hak kazandı.  Ancak aynı OSQ gibi dar bir kadroyla mücadele eden Hipogriffs her ne kadar elinden geleni yapsa da önceki maçın yorgunluğunun etkisiyle güçlü rakibine fazla direnç gösteremedi ve maçtan 180-80 galip ayrılan Honeybees finalde Unicorns’un rakibi oldu. Türkiye’nin en güçlü takımlardan biri olmasının yanı sıra transfer döneminde kadrosunu diğer güçlü takımlardan oyuncularla güçlendiren Unicorns bu maçta da önceki tüm maçlarda olduğu gibi maçın başından sonuna kadar kontrolü elden bırakmadı ve 160-80’lik galibiyetle kupaya uzanan taraf oldu.

ODTÜ Hippogriffs

2019 Türkiye Quidditch Ligi’ni 3.lükle tamamlamasının ardından 2015’ten beri aralıksız katıldığı EQC’ye katılım hakkı kazanabilmek için turnuvada iyi bir derece alması gereken Unicorns’un turnuvayı gerçek anlamda domine ettiğini ve rakipten bağımsız olarak üstün bir oyun sergilediğini söyleyebiliriz. Ligde şampiyon olmasının ardından TQK’da da oldukça güçlü bir izlenim veren Honeybees lig sürecinde Unicorns’un en büyük rakibi olmaya aday görünürken geçmiş sezonlara göre mütevazı bir kadroyla mücadele eden Hipogriffs’in bu güçlü turnuvada aldığı 3.lüğün yeniden yapılanma sürecinde oldukça iyi bir başlangıç olduğunu ve önümüzdeki sezon için iyi sinyaller verdiğini söyleyebiliriz. (Hipogriffs ve Honeybees ligden EQC hakkı elde etmişti) Yeni kurulan ancak oldukça güçlü bir takım olan OSQ ve ev sahibi Hacettepe Pegasus da 4. ve 5. sıraları alarak EQC’de mücadele etmeye hak kazandı.

Yazıma son vermeden önce kendi takımımın hikayesinden de bahsetmek istiyorum. Henüz 4 aylık bir takım olarak Fire Ferrets adıyla TQK’da yer aldık ve Türkiye quidditchinde temel odak haline gelmiş başarı yerine bu sporu uzun süredir yapan kişiler olarak eğlenmek ve beraber olmaktan keyif almak odaklı mücadele ettik. Turnuvayı 2 galibiyet ve 3 mağlubiyetle 8. olarak tamamlasak da 4 yıllık quidditch kariyerimde quidditch dendiğinde ilk olarak aklıma gelen kişilerle oynamanın keyfini yaşadım ve mümkün olduğunca uzun süre devam etmemizi ümit ediyorum.

 

Leave a Reply