Turkish Airlines Euroleague’de normal sezonun 5.haftası geçtiğimiz hafta oynanan maçlarla tamamlandı. Temsilcilerimizden Fenerbahçe ve Anadolu Efes kazanarak gruplarında üst sıralar için daha iddialı konuma gelirken Galatasaray Yunanistan deplasmanında haftayı mağlubiyetle kapattı. Şimdi de ilk tur maçlarında yolun yarısının tamamlanmasının ardından temsilcilerimizin maçlarıyla beraber grupların görünümüne kısaca göz atalım:

A Grubu: Efes Zirveye Oynuyor

İlk maçların son haftasında grubun namağlup lideri Real Madrid’i ağırlayan temsilcimiz Anadolu Efes, maçın başından sonuna kadar oldukça üst düzey bir mücadele ortaya koydu. İlk periyot 18-18 eşitlikle kapanırken 2.çeyrekten itibaren üstünlüğü ele alan Efes soyunma odasına önde gitti. 2.periyottan maç sonuna kadar temsilcimiz belli aralıklarla farkı 8-10 sayı civarına çıkarırken Real her seferinde geri dönmeyi başardı. Maçın sonuna yine eşitlikle girilirken son hücumu kullanan Anadolu Efes Furkan Korkmazın girmeyen topunu Janning’in tamamlamasıyla maçtan 75-73 galibiyetle ayrıldı ve Real Madrid’in zirve koltuğuna ortak oldu.

Maçın yıldızı Cedi ve Doğuş büyük sevinç içinde

Maçın yıldızı Cedi ve Doğuş büyük sevinç içinde

Öncelikle Anadolu Efes’i verdiği mücadele ve kat ettiği yol nedeniyle tebrik etmek gerekiyor. Daha yeni yeni birbirine adapte olan bir takımın son iki sezonun finalisti ve oturmuş kadrosuyla bu sezona da çok iyi başlayan Real Madrid’i devirmesi gelecek maçlar için oldukça iyi bir sinyal. Anadolu Efes’in maçın önemli bir kısmında oyunu domine etmesinin en önemli nedeninin sert takım savunması ve hücumdaki iyi organizasyon (penetre üzerinden bulunan 3 sayılık basketler, kısaların Lasme ve Saric ile oynadığı ikili oyunlar gibi) olduğunu söyleyebilirim. Maçı kazanmaktan çok daha önemlisi ise Türk basketbolunun genç yeteneği Cedi Osman’ın böylesine zor bir maçta sorumluluk alması ve 4/4 üç sayı isabeti ile ürettiği 16 sayı + savunmadaki enerjisiyle takımı sırtlayan oyuncu olduğunu söyleyebilirim. Henüz 19 yaşındaki bu genç yetenek Ivkovic’ten bu şekilde şans bulduğu takdirde daha çok tecrübe kazanacak ve önemli işler yapacak gibi görünüyor. Real Madrid gibi bir devi mağlup etmek tabii ki önemli, ancak Anadolu Efes’in doğru basketbolunu 40 dakikaya yayamaması ve Real Madrid’e zaman zaman önemli serilerle geri dönüş şansı vermesi eksiklik olarak göze çarptı. Temsilcimiz bu maçta oynadığı oyunu maçın geneline yayabildiği takdirde daha birçok önemli maç kazanacağını düşünüyorum.

A Grubu’ndaki diğer maçlarda Nizhny Novgorod Unics Kazan deplasmanından 79-73’lük galibiyetle dönerek rakibinin üst sıra hedeflerine önemli bir darbe vururken 4.sırada yer almayı başardı. Dinamo Sassari ise evinde Zalgiris karşısında 92-80 ile ilk galibiyetini alırken gelecek maçlar için umut tazeledi. A Grubu’nda sıralama şu şekilde:

standing a

C Grubu: Barcelona Koptu, Fener Yeniden Güldü

Almanya deplasmanında Bayern Münih ile karşılaşan temsilcimiz Fenerbahçe, 22-19 geride kapattığı ilk periyodun ardından Goudelock ve Bogdanovic ‘in oldukça yüksek üç sayı yüzdesiyle oyunun ve skorun kontrolünü elde etti. Soyunma  odasına üstün giden Obradovic’in öğrencileri, Goudelock’ın 10 üç sayılık isabetiyle Euroleague tarihinde bir maçta en çok üçlük atan oyuncu olması, belli bölümlerde Bjelica,Veselj ve özellikle Bogdanovic’in ona yardım etmesiyle skor üstünlüğünü bırakmadı ve maçtan 93-86 galip ayrılarak 3. Galibiyetini aldı.

Goudelock unutulmaz performansı ile tarihe geçti

Goudelock unutulmaz performansı ile tarihe geçti

Grupta üst sıralar için rakibi olabilecek, özellikle de evinde tehlikeli bir takım olan Bayern Münih’e karşı alınan deplasman galibiyeti grupta sıralama açısından oldukça önemli. Goudelock’ın ütopik performansı, Bogdanovic’in en sonunda beklentileri karşılaması ve Bjelica ile Veselj’nin üstlendiği tamamlayıcı roller, kısaca takımın forvetlerinden önemli katkı alması Fenerbahçe için olumlu noktalar. Kenan Sipahi’nin oyunda olduğu dönemde bir oyun kurucunun en önemli görevi olan saha içi organizasyonu başarıyla yapması ayrıca sevindirici ama oyun kurucu olarak gerçek bir katkısını göremediğim Ricky Hickman’ın neden halen daha çok süre aldığı kafamda bulunan bir soru işareti. Bunun yanında Bayern Münih gibi bir takımdan yenen 86 sayı ve skorun genel olarak birkaç oyuncu üzerine yığılması Fenerbahçe için oldukça olumsuz noktalar. Belki bugün Goudelock’ın inanılmaz 3 sayı yüzdesiyle maç kazanılmış olabilir, ancak Fenerbahçe’nin daha yüksek seviyede daha iyi takımlara karşı maç kazanmak istiyorsa takım savunmasını rayına oturtması ve skoru daha çok oyuncuya dağıtması şart.

C Grubu’ndaki diğer maçlarda Armani Milano grubun zayıf halkası Turow’u 90-71 ile geçerken Barcelona da Panathinaikos ‘u 78-69 mağlup ederek liderlik koltuğunu sağlamlaştırdı. Son 5 maça girerken Barcelona liderlik için mutlak favori görünürken ikincilik mücadelesi Panathinaikos, Fenerbahçe ve Armani Milano arasında geçecek gibi duruyor. C Grubu’nda sıralama şu şekilde:

standing c

D Grubu: İlk Dört Mücadelesi Oldukça Karışık

D Grubu’ndaki temsilcimiz Galatasaray Yunanistan’da güçlü Olympiakos ile karşılaştı. Maçın hemen başında çift haneli skor üstünlüğünü ele alan Yunan temsilcisi ilk periyodu 26-13 önde geçerken diğer çeyreklerde de bu üstünlüğünü korumayı başardı. Hücumda bir türlü organize olamayan ve rakibe reaksiyon veremeyen temsilcimiz son periyoda 68-53 geride girerken son periyotta fark daha da açıldı ve Yunanistan’dan 93-66’lık mağlubiyetle dönen Galatasaray 3.yenilgisini aldı.

Galatasaray'ın lideri Arroyo maçta oldulça yalnz kaldı

Galatasaray’ın lideri Arroyo maçta oldulça yalnz kaldı

Kabul etmek gerekir ki Olympiakos gibi güçlü karakterli bir takıma karşı skor olarak geri düştükten sonra maça ortak olmak zor, ancak Galatasaray’ın skordan çok oyunda rakibine hiçbir karşılık verememesi, bir türlü hareketlenememesi ana sorun olarak göze çarptı. Maçların sonuçları gelip geçici olabilir, ancak takımın sahip olması gereken mücadeleci ruhun uzun vadede çok maç kazandıracağı bir gerçek. Maçın özelinde hücumda Arroyo’ya hiç destek gelmemesi belki de bu üretkenlik eksiğinin ana noktasıydı. Her ne kadar büyük bir yıldız olsa da 35 yaşındaki Arroyo’nun tek başına maç kazandırmasını beklemek hayalperestlik olsa gerek. Önümüzdeki maçlarda temsilcimizi daha savaşçı ve hücumda organize olmuş görmeyi umut ediyoruz.

D Grubu’ndaki diğer maçlarda Neptunas Kleida Valencia Basket’i 94-87 mağlup ederken, Crvena Zvedza Telekom da Laboral Kutxa’yı İspanya’da 20 sayı farkla yenerek önemli bir sürprize imza attı ve 2.sıraya yükseldi. Olympiakos grupta namağlup liderliğini rahatça devam ettirecek gibi gözükürken, kalan bütün takımlar ilk dört içindeki sıralamada en iyi yeri almak için sonuna kadar savaşacak gibi gözüküyor. En çekişmeli geçecek grup olduğunu düşündüğüm D Grubu’nda sıralama şu şekilde:

standing d

B Grubu: CSKA Tepede Rahat

Temsilcimizin bulunmadığı B Grubu’da lider CSKA Moskova, bazı kısımlarında oldukça zorlandığı, son periyoda 12 sayı geride girdiği maçta 27-5 gibi muhteşem bir skorla 86-76 galip gelerek namağlup liderliğini sürdürdü.Son şampiyon Maccabi ikincilik mücadelesi yaptığı Unicaja Malaga’ya deplasmanda 70-66 kazanarak altın değerinde bir galibiyet alırken Devin Smith’in performansı göz kamaştırıcıydı.İlk dört sıra için önem taşıyan maçta ise Alba Berlin Cedevita Zagreb’i deplasmanda 80-67 yenerek rakibini aşağı itti. B Grubu’nda CSKA şu ana kadar zirvede rahat gözükürken, Unicaja ve Maccabi’nin ikincilik, diğer takmların da dördüncülük için savaşacağını tahmin ediyorum. B Grubu’nda da sıralama şu şekilde:

standing b

Turkish Airlines Euroleague’de 6.hafta maçları 20-21 Kasım’da oynanacak. Fenerbahçe İtalya deplasmanında Armani Milano ile hayati bir maça çıkarken Anadolu Efes de Rusya’da Unics Kazan karşısında galibiyet kovalayacak. Galatasaray ise ilk maçta yenildiği Crvena Zvedza Telekom’a karşı evinde rövanşı almaya çalışacak. Temsilcilerimize başarılar diliyoruz.

Leave a Reply