Turkish Airlines Euroleague’de normal sezonun 9.hafta maçları geçtiğimiz hafta oynanan maçlarla tamamlandı. Temsilcilerimizden gruptan çıkmayı garantileyen Fenerbahçe Ülker Kızılyıldız,  Anadolu Efes de Laboral Kutxa karşısında kendi evlerinde haftayı galibiyetle kapatırken gruptan çıkma yolunda avantaja sahip olan Darüşşafaka Doğuş deplasmanda CSKA Moskova’ya yenilerek gruptan çıkma şansını son maça bıraktı. Gruptan çıkamayacağı önceki haftalarda kesinleşen Pınar Karşıyaka evinde Lokomotiv Kuban’a mağlup oldu.  Barcelona’yı deplasmanda mağlup eden Zalgiris Kaunas ise haftanın sürprizine imza attı. Şimdi de son haftaya girerken grupların görünümüne kısaca göz atalım:

A Grubu: Kazan Kaynıyor

Temsilcilerimizden Fenerbahçe Ülker’in yer aldığı A Grubu’nda, sezona oldukça kötü bir başlangıç yapan ve iki hafta önce son sırada yer alarak gruptan çıkamama tehlikesi yaşamaya başlayan Real Madrid Fenerbahçe’den sonra Bayern Münih’i deplasmanda farklı yendi ve grupta 3.lüğe yükseldi. Normal sezonun son haftalarına doğru yeni yeni form tutmaya çalışan son şampiyon, Top 16 öncesi tehlikeli bir takım olmaya başladığının sinyallerini verdi. 2.sırada yer alan Khimki ise Strasbourg deplasmanında kazandı ve yerini korumaya devam etti.

Fenerbahçe'nin bu sezonki transfererinden Pero Antic oldukça etkili bir performans gösterdi.

Fenerbahçe’nin bu sezonki transfererinden Pero Antic oldukça etkili bir performans gösterdi.

Fenerbahçe ise evinde Kızılyıldız’ı 79-61 mağlup ederek grup liderliğini garantilemeyi başardı. İkinci haftada aldığı şok Strasbourg yenilgisinden sonra büyük bir yükseliş dönemine giren temsilcimiz, geçen sezonu aratmayan bir performans göstererek son haftaya liderliği garantilemiş şekilde giriyor. Bu yükselişteki en önemli sebebin haftalar ilerledikçe yeni kurulan kadronun birbirine ve takım düzenlerine alışmasıyla kaliteli oyuncuların potansiyellerini takım oyunu içinde ortaya koyabilmesi olduğunu düşünüyorum. Bu noktada bir kez daha, Avrupa’nın gelmiş geçmiş en iyi antrenörlerinden Obradovic’i takım içi uyumu bu kadar hızlı sağladığı için tebrik etmek gerekiyor. Sezonun kalan kısmında da bu performansı sürdürdüğü takdirde ekibimizin bir kez daha Final Four oynamasının önünde hiçbir engel yok gibi görünüyor. A Grubu’nda temsilcimiz Fenerbahçe’nin ardından gelen Khimki grup ikinciliği için avantajlı gözükürken, onun ardından 4 ve 3 galibiyetle sıralanan 4 takımın da gruptan çıkma şansı var gibi gözüküyor. A Grubu’nda son haftaya girerken puan durumu şu şekilde oluştu:

standinga

B Grubu: Biletler Alındı

Anadolu Efes’in yer aldığı B Grubu’nda grup lideri Olympiakos Fransa deplasmanında Limoges karşısında 76-67 kazanarak grubu domine etmeye devam ederken, Spanoulis’in yokluğunda grup sonuncusu karşısında da olsa böyle rahat bir maç çıkarabilmek sezonun ilerleyen kısımlarında oynanacak, rakiplerin Spanoulis’e odaklanacağı maçlar için olumlu bir sinyal denebilir. Armani Milano deplasmanda Cedevita Zagreb’i yenmeyi başarsa da kaçan treni yakalayamadı ve Top 16 hayallerini önümüzdeki sezona bıraktı.

Efes'in atletik pivotu Dunston ile Diop'un mücadelesi.

Efes’in atletik pivotu Dunston ile Diop’un mücadelesi.

Normal sezonun orta kısmında bir bunalım dönemi geçiren ve art arda şanssız maçlar kaybeden temsilcimiz Anadolu Efes ise, evinde Laboral Kutxa’yı 95-86 yenerek deplasmanda 2 sayı farkla yenildiği rakibinden ikili averajı da almayı başardı. Art arda aldığı 2 galibiyetle bunalımdan çıkan ve Top 16’yı garantileyen temsilcimizde üçüncü periyodun sonlarına kadar skorda geride gitse de maçtan kopmamak ve bunun sonucunda gelen galibiyet olumlu bir gelişme olurken, skorun sadece Heurtel üzerine kalması ve sadece iki oyuncunun çift hanelerde olması ise hücumda takım oyununun daha iyi olması gerektiğini gösteriyor. B Grubu’na genel olarak bakacak olursak ise son haftaya girerken gruptan çıkacak takımların belli olduğunu ve önümüzdeki hafta oynanacak maçların 2-3-4. sıraları belirlemek için oynanacağını söyleyebilirim. B Grubu’nda 9.hafta sonrası puan durumu şu şekilde:
standingb

C Grubu: Çıkacaklar Belli, Lider Kim ?

Euroleague’de ilk defa mücadele eden ve tecrübesizliğin dezavantajlarını birçok zaman yaşayan temsilcimiz Pınar Karşıyaka’nın yer aldığı C Grubu’nda ise Barcelona kendi sahasında Zalgiris’e yenilerek herkesi şaşırttı ve üst üste 2.mağlubiyeti ile son haftaya girerken liderliği Lokomotiv Kuban’a kaptırdı. Panathinaikos kendi sahasında grup sonuncusu Stelmet Gora’yı farklı geçerek grupta üçüncü sıradaki yerini korudu.

38 yaşında hala savaşçılığını koruyan Kerem Gönlüm

38 yaşında hala savaşçılığını koruyan Kerem Gönlüm

Gruptan çıkma şansını kaybeden ve prestij maçlarına çıkan Pınar Karşıyaka ise Lokomotiv Kuban’a evinde 88-78 mağlup olmaktan kurtulamadı. Sezona flaş Barcelona galibiyetiyle başlasa da ilerleyen haftalarda kadro derinliğinin olmaması ve tecrübesizliğin de etkisiyle bu performansı sürdüremeyen ve sadece bir galibiyet daha alabilen temsilcimizin önümüzdeki sezon yeniden bu zorlu arenada yer almasını ve daha başarılı olmasını ümit ediyoruz. C Grubu’nda son haftaya girerken ilk dört belli olurken, Lokomotiv Kuban-Barcelona maçı liderlik, Zalgris Kaunas-Panathinaikos maçı ise üçüncülük maçı şeklinde olacak. C Grubu’nda son hafta öncesi puan durumu şöyle oluştu:

standingc

D Grubu: Haydi Daçka Top 16’ya!

Temsilcilerimizden Darüşşafaka Doğuş’un yer aldığı D Grubu’nda ise Unicaja Malaga son sıradaki Dinamo Sassari’yi yenerek liderlik ümidini son haftaya taşırken, Maccabi Fox Tel Aviv de Brose Baskets’i evinde farklı geçti ve Top 16 şansını sürdürmeyi başardı.

Darüşşafaka'nın yıldız pivotu Semih Erden bu maçta çok az şans bulabildi.

Darüşşafaka’nın yıldız pivotu Semih Erden bu maçta çok az şans bulabildi.

Darüşşafaka Doğuş ise grup lideri CSKA Moskova ile deplasmanda karşılaşırken, ilk yarıda geriden takip ettiği rakibi karşısında üçüncü çeyrekte birden dağıldı ve son hafta öncesi Top 16 bileti alma şansını kaçırdı. CSKA Moskova deplasmanı her ne kadar hedef bir maç olmasa da ekibimizin farkın açılması karşısında hemen oyundan kopmaması ve daha iyi tepki vermesi gerektiğini düşünmekteyim. Bu mağlubiyete rağmen son haftaya Maccabi Tel Aviv’in bir galibiyet önünde giren ve son maçta İsrail temsilcisini ağırlayacak temsilcimiz, maçtan galibiyet veya 11 sayının altında bir mağlubiyet ile ayrıldığı takdirde Top 16 oynamayı başaracak. Sezona çok iyi başlamasa da deplasmandaki kritik Maccabi galibiyetiyle yükselişe geçen ve son haftaya oldukça avantajlı giren temsilcimizin bu büyük avantajı taraftarının önünde iyi kullanacağını ve Top 16 oynayacağını düşünüyorum. Bu noktada tarihinde ilk kez Euroleague’de mücadele eden ve kısıtlı bir bütçe ile oynayan Darüşşafaka Doğuş’da sistem basketbolunu burada da elinden geldiğince uygulamaya çalışan başarılı antrenör Oktay Mahmuti’nin bu avantajı elde ederken çok büyük payı olduğu kanaatindeyim. Euroleague’in görece en zor grubunda mücadele eden Darüşşafaka Doğuş son hafta büyük bir sürpriz olmadığı takdirde Top 16 oynayacak ve Oktay Hoca yine kısıtlı imkanlarla önemli işler yaparak bir kez daha hiçbir antrenörün kolay kolay başaramayacağı bir başarıya imza atmış olacak. D Grubu’nda final haftası öncesi sıralama şu şekilde:

standingd

Euroleague’de normal sezonun 10.hafta maçları 17-18 Aralık’da oynanacak. Temsilcilerimizden Fenerbahçe Khimki, Anadolu Efes Olympiakos, Pınar Karşıyaka da Stelmet Gora deplasmanına giderken Darüşşafaka gruptan çıkma maçında evinde Maccabi’yi ağırlayacak. Temsilcilerimize başarılar diliyoruz.

Leave a Reply

1 comment

  1. Y.ÖZATEŞ

    Her zamanki gibi haftayı çok güzel özetlemişsin teşekkürler.