NBA’de Final Zamanı | Batı Cephesi : Golden State Warriors

11402724_10153249963198463_8573154674111280341_n

Golden State Warriors, yaklaşık otuz yıl boyunca,  şampiyonluğa oynayıp Play-off’ları kasıp kavuran bir takım olmaktan ziyade ufak çaplı mucizelere imza atan, lige heyecan katan kısacası ligin tamamlayıcı parçalarından biriydi. Ama son yıllarda ortaya koydukları performans, potansiyellerini en doğru şekilde kullandıkları takdirde ligi nasıl domine edebileceklerini herkese göstermiş oldu. Takas başarıları; draft başarılarını takip etti. Ardından da üst düzey bir koç ve şampiyonluğa en az oyuncular kadar aç olan bir şehir ile beraber şimdi hedefledikleri noktaya; yani NBA Finalleri’ne ulaştılar.

Söz konusu Warriors olunca 2013 Playofflarındaki 4-2’lik bir skorla kazandıkları Denver Nuggets serisinin kesinlikle üzerinde durulmalı. Bu seri sonunda Warriors ne kadar tehlikeli bir takım olduğunu kanıtladı ve ilerleyen yıllarda daha büyük işlere imza atabileceklerinin sinyallerini verdi. Serinin Warriors adına neden oldukça zor ve önemli olduğuna gelirsek 2013 Play-off’larına 6.sıradan girdikleri için 3.sırada bulunan Nuggets saha avantajına sahipti. Denver Nuggets, 2012-13 sezonunda evinde oynadığı 41 maçın sadece üçünü kaybetmişti. İstatistiki olarak bakınca Warriors’un şansı yok denecek kadar az olmasına rağmen  sezonun en iyi hücum takımlarından biri olan Denver Nuggets karşısında, onları savunmaktan ziyade “onlardan daha iyi hücum ederek” kazanmayı başardılar.

Golden-State-Warriors

Warriors her ne kadar savunmasıyla gündeme gelmese de ve sezonun bir kısmını sakat geçirmesine rağmen NBA’in En İyi İkinci Savunma Beşi’ne seçilen Andrew Bogut, Yılın Savunmacısı ödülünü kılpayı Kawhi Leonard’a kaybeden Draymond Green ve yıllarca eşleştiği oyuncunun korkulu rüyası olmuş bir Andre Igoudala ile beraber karşılaştıkları takımın hücumdaki devamlılığını sekteye uğratacak oyunculara sahip. Öte yandan, Warriors’un sezon boyunca ve Play-off’larda göstermiş olduğu hücum gücü için adeta rakipsiz diyebiliriz. Bunu da ilk beşte ve rotasyonda bulunan oyuncuların neredeyse hepsinin yüksek bir yüzde ile dış şut kullanmasına bağlayabiliriz. Bir Atlanta Hawks kadar olmasa da Golden State’te de topun en müsait durumdaki şutörü bulana kadar dolaşması oldukça önemli ve karşılarında Grizzlies gibi savunmaya yoğunlaşmış bir takım olmadığı sürece bunu çok iyi yapıyorlar. Grizzlies gibi takımlara karşı ise “Splash Brothers” sahneye çıkıyor. Thompson ve Curry ikilisi olmadık zamanda olmayacak işlere imza atan bir ikili ve momentum karşı taraftayken yolladıkları kritik üçlüklerle rakibin dengesini kolayca sarsabiliyorlar. Savunma gücü bakımından ligin üst sıralarında olmayan Cavaliers bu üçlükleri sıkı bir şekilde savunamazsa onlar adına sıkıntı büyük gözüküyor. Benim görüşüm Warriors’un bu seriyi 4-1’lik bir sonuçla kazanacağı yönünde ama LeBron’un doğup büyüdüğü yer olan Cleveland’a şampiyonluğu getirme isteği  kabarırsa seri 7. maça kadar gidebilir.

hi-res-822af18d973a16855dc4a2d03e37f316_crop_north

Klay Thompson’da Son Durum:

Gelen haberlere göre Warriors-Rockets serisinin son maçının ardından Thompson için Beyin Sarsıntısı teşhisi konuldu ve Warriors cephesi internet sitesinden yaptığı açıklamada kesin bir dönüş tarihi belirtilmedi. NBA’de uygulanan ‘Concussion Protocol‘ ü anladığım kadarıyla özetlemem gerekirse; eğer bir oyuncuya beyin sarsıntısı teşhisi konulursa oyuncu takımıyla maçlara veya antremanlara çıkamıyor ve oyuncunun tedavi süreci, oyuncunun takımının sağlık ekibinden bağımsız olarak NBA yetkilileri tarafından yönetiliyor. Oyuncu, NBA yetkililerince beyin sarsıntısının etkilerini atlatana kadar takıma dahil olamıyor. Son günlerde yapılan açıklamalar doğrultusunda Thompson serinin ilk maçıyla beraber parkelere tekrar dönecek. Tedavi sürecinde yaşadığı kısa süreli idman eksikliği performansını nasıl etkiler tam kestiremiyorum ama onun dönüşü Warriors cephesini mental açıdan oldukça rahatmış olmalı.

Leave a Reply