2022’nin Ardından

Bir senenin daha sonuna geldik, 2022’yi tamamlayıp 2023’e girerken kısa bir özet çıkartmak gerek. Bu yazıda 2023’e girerken sporda öne çıkan olayları derleyelim istedik.

İlk olarak Milli Futbol Takımlarımızı konuşalım: Ampute Milli Takımımız bu kez Angola’yı mağlup ederek Dünya Kupası’nı kaldırdı. Katar 2022 Dünya Kupası elemelerinde ise A Milli Futbol Takımı Portekiz’e dramatik bir şekilde elendi; Enes Ünal’ın penaltı pozisyonunda topu alan Burak Yılmaz golü kaçırınca, Dünya Kupası hasretimiz 20 yıla çıkmış oldu. Ancak Kuzey Makedonya’yı eleyen Ronaldo, arkadaşları ve Fernando Santos’u finallerde kötü bir sürpriz bekliyordu.

Süper Lig’de ise bildiğiniz üzere, 2021-2022 sezonunu uzun bir süreden sonra Trabzonspor şampiyon olarak bitirirken Sivasspor da kupayı kazanmıştı, bu durumun ardından özellikle Galatasaray ve Fenerbahçe yeniden yapılanmaya yöneldi. Sene başında Fatih Terim ile yollarını ayıran Burak Elmas yönetimi, takımın başına Domenec Torrent’i getirse de Avrupa Ligi’ndeki başarısını üst turda sürdüremedi, sene ortasında da Dursun Özbek ikinci kez kulüp başkanı seçilerek teknik direktör Okan Buruk ile anlaştı. Kadroya Icardi, Mertens ve Torreira gibi isimleri katan takım şampiyonluk adayı haline geldi. Seneyi lider bitiren Galatasaray dışında Fenerbahçe de yeniden yapılanmanın meyvelerini topluyor, zira İsmail Kartal ile yolları ayıran ekipte göreve gelen Jorge Jesus gayet başarılı bir performans sergiledi. Beşiktaş ise Ekim sonunda Valerien Ismael yerine Şenol Güneş ile anlaştı ve zirveye daha yakın bir durumda yoluna devam ediyor. Şampiyon ekibin teknik direktörü Abdullah Avcı ise ligde lider değil, Şampiyonlar Ligi elemesinden Avrupa Konferans Ligi’ne kadar inmiş olsa da hala takımın başında – kim bilir, belki 2023 yılında onun için de bir sürpriz vardır.

Biraz da Atlantik Okyanusu ötesine geçelim. NBA’de kısa bir aranın ardından Boston Celtics’i mağlup eden Golden State Warriors -sezon başında pek beklenmeyen bir şekilde- şampiyon olurken NBA Draft gecesinde Orlando Magic, ilk sıradan Paolo Banchero’yu seçti. NFL’de ise ligin en iyi tanınan oyuncularından Tom Brady emekli oldu. Ve Kasım ayına geldiğimizde tüm gözler Basra Körfezi’ndeki küçük bir yarımadaya çevrildi…

Katar 2022 Dünya Kupası yazın yapılması mümkün olmadığından Kasım-Aralık ayları için planlandı. Bilindiği üzere son şampiyon Fransa, Brezilya, Almanya, Arjantin, İspanya, İngiltere ve iddialı birçok ekip kupaya uzanmak istedi, lakin ilk maçlar birçok sürprize sahne oldu. Suudi Arabistan Arjantin’i, Japonya ise Almanya’yı geriden gelerek 2-1 yenerken grubun son maçlarında olası sıralamalar için sarı kart hesabı yapıldığı bile oldu. Lewandowski sonunda Polonya formasıyla Dünya Kupası’nda gol atarken Brezilya, Portekiz ve Fransa farklı galibiyetlere imza atarak iddialarını gösterdi. Lakin, en büyük sürpriz Hırvatistan, Belçika ve Kanada’dan oluşan grubu lider bitirerek dünya dördüncüsü olan Fas oldu. Madalya alamasalar da, önce İspanya’yı ardından Ronaldo’lu Portekiz’i eleyerek muhteşem final maçından sonra kupadaki en büyük işe imza attılar. Finalde Arjantin ve Fransa kozlarını paylaşırken, Kylian Mbappe ve Lionel Messi düellosunun kazananı penaltılarda Arjantin oldu. Hat-trick yapan Mbappe bu kez kupaya uzanamazken 35 yaşında 2014 finalinin rövanşını alan Messi tarihe geçti. Fransa’da Karim Benzema milli takımı bırakırken EURO 2024 zaferi için Deschamps ve ekibi şimdiden hazırlıklara başladı diyebiliriz, zira turnuvaya 2 değil sadece 1,5 yıl kaldı. Ronaldo ise 2022 sonunda Suudi Arabistan ekibi Al Nassr ile tarihin en büyük kontratına imza attı.

Ve kaybettiklerimiz… Eski Galatasaraylı Ahmet Çalık trafik kazasında hayatını kaybederken duayen spor spikeri Halit Kıvanç hayata gözlerini yumdu. Görevdeyken kendisiyle ilk röportajına imza attığı Brezilyalı efsane futbolcu Pele ise Aralık ayının sonunda kanser tedavisi gördüğü hastanede vefat etti. Bu isimler kaybettiklerimizden sadece birkaçı elbette.

Toparlamak gerekirse eğer, 2022 yılı farklı bir geçiş yılı oldu. Salgının büyük çoğunlukla bittiği, kışın Dünya Kupası düzenlendiği ve küresel çapta instabiliteler yaşandığı bu yılın ardından umalım 2023, Cumhuriyetimizin 100. yılında daha başarılı, sağlıklı ve iyi bir sene olarak geçsin. Yeni yılda görüşmek üzere…  

*Kapak fotoğrafı hinisim.com adresinden, diğer fotoğraflar ise goal.com, skysports.com ve ntvspor.net sitelerinden alınmıştır.

Leave a Reply