Maç Raporu: Galatasaray-Fatih Karagümrük

Ziraat Türkiye Kupası serüveninde çeyrek final eşleşmesi olan bu İstanbul karşılaşmasında Galatasaray evinde rahat bir galibiyet hedefliyor, rakibi Fatih Karagümrük SK ise sürpriz bir sonuç almak için sahaya çıkıyordu. Konuk ekibin teknik direktörü Şota Arveladze 4-1-2-2-1 dizilişiyle ve Emre-Veseli-Biraschi-Ceccherini-Emir-Feghouli-Can-Eysseric-Bertolacci-Mendes-Markao ilk 11’i ile sahaya çıkarken ev sahibi ekipte Okan Buruk Günay-Kaan Ayhan-Nelsson-Abdülkerim-Köhn-Oliveira-Berkan-Tete-Kerem Aktürkoğlu-Zaha-Barış Alper ilk 11’i ve 4-2-3-1 formasyonu ile sahadaydı. Maçın orta hakemi ise Arda Kardeşler olacaktı.

Şota’nın öğrencileri maçta gol perdesini erken açtı.

Maça F. Karagümrük başlarken ilk tehlike ev sahibinden geldi. Galatasaray’ın 3. dakikada rakip ceza sahasına yaptığı ortada yapılan rövaşata hedefi bulmayınca, top rakibe geçti. Bu pozisyonun üzerinden çok geçmeden konuk ekip yaptığı ilk ciddi atakta 6. dakikada Günay’ı Markao ile mağlup etti, 0-1. Sonrasında reaksiyon veren Sarı-Kırmızılı takım 9. dakikada Tete ile kaleyi yokladı ancak kaleci Emre gole izin vermedi, sonraki korner pozisyonundan ise gol çıkmadı. Ardından gelen karşılıklı ataklardan sonuç çıkmadı ve ilk 15 dakika tek golle geçildi. 16. dakikada asisti yapan Mendes soldan ceza sahasına girerken bu tehlikeli pozisyon Galatasaray defansı tarafından uzaklaştırılabildi. 17. dakikada Fatih Karagümrük benzer bir atağı sağdan gerçekleştirirken bu sefer önceki kadar etkili olamadı. Galatasaray’da Kerem Aktürkoğlu ve Barış Alper Yılmaz bulundukları pozisyonlarda zorlanırken konuk ekipte Mendes ve Markao maça iyi bir performansla başlamışlardı. 20. dakikada yapılan faulle kazanılan serbest vuruşu Eysseric kullansa da etkili olamadı, ardından gerçekleşen pozisyonda yaşanan karşılıklı top kayıplarının sonrasında 21. dakikada Karagümrük ofsayta yakalandı. 22. dakikadaki Galatasaray atağında Zaha’nın şutu rakipten dönerken sonraki pozisyonda Zaha yerde kaldı ancak Galatasaray maça taçla başladı. Bu atakta Tete’nin yetişemediği top auta çıkarken Fatih Karagümrük şimdiden süre geçirmeye yönelik hareketlere başlamıştı diyebiliriz.

İlk yarıda Kerem Aktürkoğlu ne kadar etkiliyse Tete o kadar etkisizdi.

25. dakikada Markao’nun getirdiği topu alan Can Keleş uzaktan ve sert bir şutla kaleyi denedi, top üstten auta çıktı. Galatasaray’ın atakları ise artık şut seviyesine kadar olgunlaşamıyordu bile, isabetli şut sayısı ilk 25 dakikada sadece bir, taş çatlasın ikidir. Bunda ev sahibi takımın ofansta senkronize olamaması büyük rol oynuyordu. 29. dakikada topun başına Kerem geçiyor, bir serbest vuruş daha kaleci Emre’nin kucağında sona eriyordu. İlk 30 dakika itibarıyla sahada daha üstün oyuna sahip olan taraf konuk ekip Fatih Karagümrük’tü. 31. dakikada Barış Alper’e Ceccherini’nin faulü ile kazanılan serbest vuruşta topun başına yine Kerem geçiyor, yaptığı ortayı defans karşılarken gelen topta yine orta açan Kerem meşin yuvarlağı Abdülkerim’le buluştursa da, kafa vuruşu Emre’nin bakışları içerisinde soldan auta çıkıyordu. Ardından gerçekleşen konuk ekip atağını Cimbom savuştururken artık orta sahalar rahat geçilir hale gelmeye başlamıştı. 34. dakikada bu şekilde geçen Zaha al ver yapsa da top defanstan sekiyor, sonraki Galatasaray atağında ise Köhn’ün etkili ortasını rakip takım uzaklaştırıyordu. Ardından ceza sahası içerisinde topla buluşan Kerem’in servisine kimse hareketlenmeyince, top Fatih Karagümrük oyuncularında kaldı. 37. dakikada yine Köhn ceza sahasının solunda topla buluşurken Kerem’in şutu kaleciden dönüyordu. Bu dakikalarda Galatasaray’ın baskısı artıyordu. 38. dakikada bu sefer Sergio Oliveira’nın ceza sahasını tamamlayan yarım yuvarlağın önünden attığı uzak şut auta çıkıyordu. Ardından 39. ve 40. dakikada Fatih Karagümrük iki pozisyondan yararlanamazken hemen sonrasında Galatasaray kontratakta Tete ile önemli bir pozisyondan daha yararlanamadı. 41. dakikada Fatih Karagümrük serbest vuruşla Galatasaray sahasında oyuna başlasa da bu ataktan da sonuç gelmiyordu. 43. dakikada hızlı çıkan Galatasaray soldan ceza sahasına giren Kerem Aktürkoğlu ile gole yaklaşsa da kaleci Emre buna izin vermedi. 44. dakikada Berkan ve Oliveira’nın ver-kaçla içeri girdiği pozisyonda Tete ile bir şansı daha harcayan Galatasaray’da devre arasında Tete-Mertens değişikliği olması mantıklı hale gelmişti. 45. dakikada Kerem’in uzaktan kullandığı serbest vuruş yine kaleci Emre’de kalırken oyun olarak Galatasaray istediği tempoyu tutturmuştu. 2 dakikalık uzatmadan gol çıkmayınca takımlar devre arasına aynı skorla girdiler.

Galatasaray hem defans hem de ofansta bekleneni veremiyordu.

İkinci yarıya Galatasaray başladı ve 46. dakikada tehlikeli bir serbest vuruş kazandı. Oliveira’nın yerine oyuna giren Kerem Demirbay ve Kerem Aktürkoğlu’nun topun başına geçtiği serbest vuruşta top barajdan sekti, ardından gerçekleşen kontratakta Mendes sağdan ceza sahasına girerken şutu da sağdan auta çıktı. Bu arada devre arasında Tete-Mertens değişikliğinin de yapıldığını belirtmemiz gerekli, konuk ekip ise aynı ilk 11 ile sahadaydı. 51. dakikada bu kez Kerem Demirbay sol kanattan şut çekerken top yine üstten auta gidiyordu. Galatasaray kaldığı yerden devam ederken Fatih Karagümrük kendi yarı sahasından ani bir şekilde atağa çıkma üzerine kurulu bir oyuna dönmüş gibi görünüyordu. 54. dakikada gelişen bir ev sahibi pozisyonunun sonunda Mertens ofsaytta kalırken şutu sağdan auta gitmişti. 49. dakikada Veseli ve 56. dakikada Nelsson’un sarı kart görmesiyle birlikte, takımlar bu istatistikte eşitlenmiş oldular. Fatih Karagümrük 56. dakikadaki serbest vuruştan yararlanamazken sonraki dakikada Zaha rakip yarı sahada yerde kalıyordu, bu sırada sakatlık yaşayan Berkan çıkarken yerine forvet Vinicius oyuna girdi. Bu serbest vuruşta top rakibin omzundan sekerek Kerem’in kafasına geliyor, sol direğe çarparak dışarı çıkıyordu. 59. dakikada ise Fatih Karagümrük’te Bertolacci, Markao ve Can oyundan çıkıyor, Kurbelis, Lasagna ve Emre Mor oyuna giriyordu. Ardından gerçekleşen konuk ekip atağında Eysseric pozisyondan yararlanamadı. 61. dakikada Kerem Demirbay’ın ceza sahasına açtığı ortası kimseye dokunmadan auta çıkıyordu. 62. dakikada Emre Mor’un kaptırdığı topta Nelsson hızlı çıktı, Zaha’ya aktardı ve devam eden pozisyon Zaha’nın çektiği şutla pozisyon, topun kaleci Emre Bilgin’de kalmasıyla sonuçlandı. 65. dakikaya girerken tempo ilk yarıya göre daha düşük, ama oyun akıcıydı diyebiliriz.

Zaha çalıştı ama, çabası yeterli olmayacaktı.

Son 25 dakikaya girerken istekli olan taraf Galatasaray’dı, ancak Fatih Karagümrük yavaş yavaş tura yaklaşıyordu. Galatasaray ceza sahasında çoğalmakta sorun yaşamıyordu ama son vuruş konusunda bugün çok zayıftı. 70. dakikada ani çıkan konuk ekipte Lasagna ceza sahasına soldan girdi, sağa açtığı topta Mendes’in şutu ise dışarı çıktı. 71. dakikada ise benzer bir pozisyon gerçekleşiyor ve bu kez Lasagna’nın şutu kaleci Günay’da kalıyordu. Fatih Karagümrük rakibini 11 oyuncusuyla kendi yarı sahasında karşılayınca, Cimbom boşluk bulmakta sıkıntı yaşıyordu. Bu halde Okan Buruk Kerem Aktürkoğlu’nu oyundan çıkardı ve Lucas Torreira’yı oyuna aldı. 73. dakikada gelişen atakta Zaha soldan ceza sahasına paralel ilerledi ve sağa pasla topu Mertens’e çıkardı, ama onun şutu da üstten auta çıktı. 75. dakikada Kerem ile hızlı çıkan Galatasaray’da top Barış Alper ile buluştu, ama onun ortası defanstan döndü ve pozisyon autla sonuçlandı. 76. dakikada Köhn’ün defansta müdahalesinin ardından rakibe giden topta Günay son anda kaleden çıkarak topu rakipten kurtardı, ardından gerçekleşen atakta ise Köhn’ün soldan çektiği şutta top direkten sekerek oyun alanına geri döndü. Özellikle Zaha ve Köhn ile baskıyı arttırmış, 79. dakikada da korner kazanmıştı Galatasaray ama bu pozisyondan da yararlanamadı. 80. dakikada Feghouli-Paoletti değişikliğinin ardından Zaha hızlı çıktı, çaldığı topu Mertens’e aktardı, o da Torreira’ya verdi ama onun şutu rakipten sekerek kornere çıktı. Bu korner de yine bir kornere dönüştü ama arada Sanchez-Zaha değişikliği yapılmıştı. Son 10 dakikaya girerken Şota son hamlesini yapıyor, Eysseric yerine Salih Dursun’u oyuna alıyordu. 84. dakikada ise Emre Mor’un asistiyle Mendes ceza sahasının dışından net şutla hem Nelsson hem de Günay’ı avlıyordu: 0-2. 86. dakikada yine bir Galatasaray atağı kornere dönüşüyor, bu pozisyondan da bir gol çıkmıyordu. Dakikalar ilerledikçe Fatih Karagümrük hedeflediği sürprize yaklaşıyordu. 90. dakikada bir Galatasaray atağı daha ofsaytla sonuçsuz biterken oyun disiplininden kopan taraf şaşırtıcı bir şekilde Galatasaray’dı. 6 dakikalık uzatmada da Mendes’in kaçırdığı birebir ve Sanchez’in serbest vuruş sonrası vurduğu cılız kafa haricinde önemli pozisyon olmayınca maç bu skorla tamamlandı.

Böylece Fatih Karagümrük yarı finalde Trabzonspor’un rakibi olurken Ankaragücü-Beşiktaş eşleşmesi de diğer yarı final eşleşmesi olarak son dörtlüyü oluşturuyordu. Fenerbahçe gibi Galatasaray da kupadan elenirken bu takımlar Süper Kupa maçı haricinde tek hedefe odaklanmak zorundalardı: şampiyonluk.

*Kapak resmi ntvspor.net sitesinden, diğer resimler sırasıyla ensonhaber.com sitesi ve aksam.com.tr adreslerinden alınmıştır.

Leave a Reply