1989’da doğdu, diğer Formula 1 pilotları gibi o da çocukluğundan itibaren kendini karting yarışlarının içerisinde buldu. 2007’de efsane pilot Mika Häkkinen’den bir telefon aldı. Häkkinen Bottas’a arkasında olduğunu söylüyordu. 2008’de Formula Renault şampiyonasında şimdi de rakibi olan Daniel Ricciardo ile mücadele ediyordu. Şampiyonun belli olacağı yarışın öncesinde midesini bozdu, sabaha kadar istifra etti. Sonrasında bitkin çıktığı yarışta şampiyonluğu kazandı. 2010’da Williams’ın test pilotu oldu. 2011’de Formula 1 yarışlarından önce koşulan GP3 yarışları için İstanbul Park’taydı. Akşam otele dönerken şoförün uyuduğunu fark edip kaza yapacakken direksiyona son anda müdahale ederek kendinin ve arkadaşlarının canını kurtardı. 2013’te Williams’ın yarış koltuğuna oturma sırası gelmişti. Geçen senenin şampiyonu Nico Rosberg sporu bırakınca boş kalan Mercedes koltuğunu devraldı. Mercedes’in hakkını verebilecek mi diye hakkında tartışmalar döndü. İşte 2017 Rusya Grand Prix’sinin kazananı kaynak ustası Valtteri Bottas. (Söz konusu anılarını kaynak yaparak anlattığı videoları Kemppi’nin YouTube sayfasında bulabilirsiniz.)

f1-russian-gp-2017-podium-race-winner-valtteri-bottas-mercedes-amg-f1-second-place-sebasti

Rusya’daki yarışın kaderini start belirledi.  İlk virajda Valtteri Bottas’ın önünde duramayan Vettel, bir ara pit stop stratejisinden dolayı lider gibi gözükse de yarışı ikinci sırada tamamlayabildi. Yarışın belki de en zevkli anı Kimi Räikkönen’in telsiz konuşmasıydı. Räikkönen pit duvarıyla konuşurken öndeki aracı alışık olduğu üzere Hamilton olarak düşündü. Nasıl oldu da Bottas’ın arkasında kaldık diye kısa süreli bir şaşkınlığın ardından Bottas’ın yarışın lideri olduğunu hatırladı.

Hamiton’un Aracına Delikler Yetmedi

f1-russian-gp-2017-mercedes-benz-f1-w08-nose-detail

Mercedes pilotlarını serinletmek amacıyla aracının ön burnuna Sochi’deki yarıştan önce iki delik açmıştı. Bu delikler belki sürücüleri soğutmuş olabilir ancak Hamilton yarış boyunca aracının ısınması dolayısıyla temkinli sürmek zorunda kaldı.

FIA Yine Yaptı Yapacağını

f1-bahrain-april-testing-2017-sebastian-vettel-ferrari-sf70h

FIA köpek balığı ve T kanatlarının 2018’de yasaklanacağını açıkladı. Yasağın gerekçesi olarak tasarımların etraftan topladığı tepkiler ve T kanatlarının kopmasıyla oluşabilecek güvenlik sorunları gösteriliyor. Yasaklanan bu tasarımlar aracın down force’unu arttırarak virajlarda üstünlük sağlıyordu. Bu değişiklik beni mutlu etmedi çünkü köpek balığı kanadını bayağı beğeniyordum.

Leave a Reply