Genç Jenerasyonun Parlayan Yıldızı: Luka Doncic

Özellikle son 2-3 yıldır herkesin dikkatini çeken, oynadığı oyundan dolayı birçok insanın ‘’Gerçekten 18 yaşında mısın?’’ sorusunu yönelttiği bir isimden bahsetmek istiyorum: Luka Doncic. Euroleague’de Real Madrid ile, Eurobasket 2017’de ülkesi Slovenya ile çok büyük işlere imza atan bu isim yaşına göre öyle büyük işler başarıyor ki 18 yaşında Euroleague’in yükselen yıldızı ödülünü aldı ve tarihinde ilk defa şampiyon olan namağlup Slovenya ile de Eurobasket’e damga vurdu. Sergio Llull’un sakatlığı süresince büyük bir sorumluluk üstlenen bu altın çocuğun ileride basketbolun en önemli isimlerinden olacağı su götürmez bir gerçek. Yaşını dikkate aldığımızda üretebildiği şeyler benzersiz ve belki de dünyaya çok sık gelmeyen nitelikte bir oyuncu. Maça hakimiyeti, olgun oyun zekası, özgüveni ve kazanma arsuzusuyla o kadar büyük oynuyor ki onu her basketbolcunun rüyası olan NBA’de de görmemiz an meselesi. Bu seneki draftta da onu üst sıralarda hatta belki de ilk sırada göreceğiz gibi duruyor.

Kim Bu Altın Çocuk?                                                           

Parkelerde büyümüş bir çocuk.  Slovenya eski oyuncularından Sasa Doncic’in oğlu. Babasının bayrağını devralıp, onun kaliteli oyun tarzını parkelerde devam ettiriyor. Top kontrolü, isabetli pasları ve şutlarıyla daha çok küçükken farkını ortaya koydu. Öyle ki Doncic’in Avrupa’nın dev kulüplerinin dikkatini çekmesi pek de uzun sürmedi. Basketbola 7 yaşlarındayken Mirana Jarca ilkokulunda başlasa da, babası 2007 yılında Domzale’den ayrılıp Slovenya basketbolunun en köklü kulüplerinden Olimpija’ya geçince, Luka da onunla birlikte gitti. Union Olimpija alt yapısında basketbola daha ciddi bir şekilde devam eden  Doncic, 1999 jenerasyonuyla antrenmanlara çıkmaya başladı. Alt yapıda çıktığı ilk maçta 16 dakika süre bulabildi ve sonrasında oyundan çıkarıldı. Fakat bunun nedeni büyük ihtimal şu an aklınıza gelen şeyden ‘’birazcık’’ farklı.  Doncic’in oyundan çıkma sebebi kötü oynaması değil, yaşıtlarına göre fazla iyi olması. Bu yüzden antrenmanlara 1996 jenerasyonu ile devam etmesine karar verildi. Nisan 2012’de, U13 Lido di Roma turnuvasının finalinde 39’u ilk yarıda olmak üzere 54 sayı, 11 ribaund ve 10 asistlik dudak uçuklatıcı bir skorla oynarken turnuvanın da  en değerli oyuncusu ödülüne layık görüldü. Olağanüstü performansından sonra birçok teklif aldı ve son karar, Avrupa’nın en önemli kulüplerinden birçok oyuncunun rüyası, Real Madrid oldu. Daha 16 yaşındayken Real Madrid ile beraber Unica Malaga’ya karşı parkeye çıktı. Bir başarının daha altına imzasını attı: Liga Endesa (İspanya Ligi)’da parkeye çıkan en genç isim oldu.

Real Madrid A Takım Macerası

2015 yılında A takımda oynamaya başlayan genç yıldız, ilk Euroleague maçına 2015’te Khımkı’ye karşı çıktı. Koç Laso’nun verdiği fırsatları çok iyi değerlendiren oyuncunun ilk 5’te kendine yer edinmesi çok da zor olmadı. Öyle ki ne Real Madridliler ne basketbol sevdalıları, onsuz bir ilk 5 hayal edemiyor. Üstelik, 2016-2017 sezonunda birçok tecrübeli ismi geride bırakarak 4 kez haftanın en değerli oyuncusu seçildi.

2017-2018 Sezonu

Bu sezon ekim ayında en değerli oyuncu seçilen genç yeteneğin şu anki süre ortalaması 25:29 dakika. 17.3 sayı ortalamasıyla da istatistiklerde Alexey Shved’den sonra 2. Sırada bulunuyor. Real Madrid’in genç  guardı bu istatistiklerle devam ederse, sezon sonunda en iyi  5’e girmesi şüphesiz.

 

Kaynaklar

http://www.euroleague.net/main/statistics

https://tr.eurosport.com/basketbol/avrupa-sampiyonasi/2017/eurobasket-in-altin-cocugu-doncic-luka-doncic-kimdir-luka-doncic-nin-kariyeri-hikayesi-oykusu_sto6334252/story.shtml

Leave a Reply