ataturkMustafa Kemal Atatürk

Mustafa, nam-ı diğer Süleyman’ın Efe. Nüfusa göre 1923 doğumlu, kendine sorarsan tevellüd 1345; babası dört sene evvele yazdırmış. Dünyaya gözlerini Bozkır’ın Yelbeği köyünde açmış. O zamanlar ebedi şef Kemal Atatürk Reis-i cumhur.

İsmet İnönü

Köy yeri, ha tarlaya koş, ha sürü otlat derken yıllar geçmiş. 1938’de ebedi şef, ebediyete intikal etmiş. Milli şef İsmet İnönü Reis-i cumhur olmuş. 3 sene sonra, gel bakalım demişler; sen artık reşit oldun, haydi askere. 1941’de 14 yaşındayken gitmiş, 1945’de dönmüş. Köyde her şey bıraktığı gibi, babası hariç. Babasından sonra ailenin yükü ona kalmış. Doğru Aydın’a gitmiş, Söke’ye pamuk toplamaya.

Celal Bayar

Aradan beş sene geçmiş, Aydın’lı Adnan Menderes Başvekil, Celal Bayar da Reis-i cumhur olmuş. Söke’den biriktirdiğiyle köyden üç beş dönüm yer almış Mustafa, artık kendi toprağını eker, kaldırır olmuş. Bu arada iki kızı bir de oğlu olmuş. (doğumdan sonra hastalıktan vefat edenleri saymazsak tabi)

Cemal Gürsel

Sene 1962, en küçük oğlu Mehmet doğmuş. Babasının adını vermiş oğluna Mustafa. Bu arada Reis-i cumhur yine değişmiş, iki sene evvel ordu yönetime el koyunca, Celal Bayar’ın yerine Cemal Gürsel gelmiş göreve. Değişen sadece Reis-i cumhur değil tabi, Mustafa köydeki tarla tırpanın yanında ek gelir olsun diye çalışmaya geldiği Konya’da, o devrin altyapı ihalelerinin vazgeçilmezi Dağlıkocalar’da ırgat olarak başladığı kariyerinde hissedarlığa kadar yükselmiş. Haliyle kendisi Konya’da ikamet etmiş bu dönemde, ailesi ise köyde.

Cevdet Sunay, Fahri Korutürk

Evin en küçüğü Mehmet ilkokulu köyde okumuş. Reis-i cumhur Cevdet Sunay. Derken Mehmet liseyi okumaya Konya’ya gelmiş. Bakmışlar olacak gibi değil, ailecek göçmüşler Konya’ya. Siyasi olaylara bulaşmayı ihmal etmemiş Mehmet, abisi Ramazan’ın aksine haytaymış biraz. Reis-i cumhur Fahri Korutürk.

Kenan Evren

Derken, 12 Eylül 1980 günü gelmiş. Mehmet henüz lisede, evde ne kadar kitap varsa bahçeye gömülmüş; ahıra, tavan arasına saklanmış. Mustafa’nın baba yadigarı beylik tabanca da o gün bugündür kayıp. Birkaç seneye Mehmet Ankara’ya gelmiş, üniversite okumaya. Mustafa gururlu zira iki oğlunu da okutmuş, adam etmiş. Bu arada Reis-i cumhurumuz Kenan Evren.

Turgut Özal, Süleyman Demirel

Mehmet öğretmen çıkmış, ilk tayin yeri de Karabük. Mustafa emekli olmuş, artık hanımıyla beraber ufak bahçesindeki ağaçları ve sadece ajans dinlemek için açılan radyosuyla meşgul oluyor. Sene 1992, Mehmet’in ilk oğlu doğmuş. Mehmet lise yıllarındaki kitaplarından çok sevdiği bir ismi vermiş oğluna. Bu arada Reis-i cumhur Turgut Özal, Mehmet’in büyük oğlan daha yaşını doldurmadan vefat etmiş. Yerine Süleyman Demirel seçilmiş.

Ahmet Necdet Sezer, Abdullah Gül

Sene 2000, Mehmet ikinci kez baba olmuş. Babasının ismini vermiş oğluna bu defa, bu arada Reis-i cumhur Ahmet Necdet Sezer. 7 sene sonra, Mehmet’in küçük oğlan ilkokula, büyük liseye başlamış. 367, erken seçim derken Reis-i cumhur Abdullah Gül olmuş. Sene 2014, iki ay sonra yeni Reis-i cumhur’unu seçecek Türkiye. Mustafa’nın çok sevdiği bir mısra var Erzurumlu İbrahim Hakkı’dan:

Mevlâ görelim neyler, neylerse güzel eyler.

Leave a Reply