Audi’nin alternatif enerji kaynaklarını araştırdığı laboratuvarı “Audi Future Mobility Lab” ve Amerikan Joule şirketiyle ortaklaşa gerçekleştirdiği araştırmalar sonucunda suyu yakıt olarak kullanmanın yolunu buldu.
Suyu sentetik bir yakıta çevirmek içinse genetiği değiştirilmiş bakteriler, karbondioksit ve güneş enerjisini kullanıldı. Yakıtın oluşum süreci ise ilgilenenler için şöyle:
Milimetrenin 3 binde biri ebatındaki genetiği değiştirilmiş bakterilere atık su, tuzlu su ve karbondioksit verilerek güneş enerjisi ile fotosentez yaptırtırılıyor. Bakteriler, bu sürecin ardından dışarıya sentetik etanol salgılıyorlar. Özgül ağırlığı sudan düşük olan etanol, suyun yüzeyinden kolaylıkla ayrıştırılıyor ve enerji kaynağı olarak kullanılabiliyorlar.
Hem su olarak tuzlu su ve çevre endüstriyel alanlardan çıkan atık suları kullanması, hem de sıfır karbon emisyonuna sahip olması, bu yakıtın çevreye herhangi bir zarar vermemesini sağlıyor. Ayrıca, yıllardır kullanılan, buğday ve diğer mahsüllerden elde edilen bio yakıtların aksine tarım alanlarının yakıt üretimi için ayrılmasına gerek kalmıyor, böylece tabiattaki besin zinciri de korunmuş oluyor.
E-etanol olarak adlandırılan ve Audi mühendisleri tarafından yakın gelecekte sentetik dizele çevrilip e-dizel olarak da adlandırılacak olan bu yakıt, bir kaç yıl içinde TDI ve TFSI motorlu Audi’lerde kullanılabilecek.