Hemen hemen hepimiz müziğin tutkusuna kendini kaptırmış ve bir müzik aleti çalmaya heves etmişizdir. Uzun, yorucu ve zor eğitim sürecinden sonra enstrüman çalabilme kabiliyetine kavuşana kadar çoğumuzun hevesi geçmiştir bile. Do Major günümüz teknolojisi ‘smart’ sistemleri müzik aletlerine uyarlayarak bu kabiliyeti edinme sürecini kolaylaştırmakta ve eğlenceli bir hale getirmekte.

1Dünyanın en güzel ve en fonksiyonel şarkı öğrenme platformu iddiası ile kurulan myChordBook, aslında bir tür akor ve şarkı sözü sitesi. Fakat şirketin kendi patentli ürünü olan Easy Guitar ile sevdiğiniz şarkıları oldukça kolay bir şekilde çalabilmenize olanak sağlıyor.

Easy Guitar 1Easy Guitar, klavyesi üzerine ışıklar gömülü olan ve bir USB bağlantı ile dünyanın ilk internet tarafından kontrol edilebilen gitarı. Kullanıcı hiçbir uygulama yüklemeden gitarını USB ile bilgisayarına bağlıyor ve myChordBook sitesini açıyor. Sadece tek tuşla gitar siteye bağlanıyor ve kullanıcı YouTube üzerinde favori parçasını dinlerken Easy Guitar kullanıcıya parmaklarını gitar klavyesi üzerinde nereye koyması gerektiğini ışıklar yardımıyla gösteriyor. Bu yöntem klasik enstrüman öğrenme yöntemlerine nazaran hem daha kolay hem de daha eğlenceli. Üstelik herkes kendi istediği parçalarla gitar çalmayı öğrenebiliyor.

3myChordBook video senkronizasyonu, güvenilir içerik, donanım kontrolü ve akor defteri oluşturma olmak üzere 4 sıra dışı özelliğe sahip.

4Do Major, Bilkent Üniversitesi Cyberpark bünyesinde kurulmuştur. Easy Guitar Etohum 2015 girişimcileri arasında yerini almış ve ODTÜ Yeni Fikirler Yeni İşler yarışmasında DenizBank özel ödülüne layık görülmüştür.

myChordBook 2 ay önce açılmış olmasına rağmen günlük 500 ziyaretçi trafiğine sahip ve 500’den fazla üyesi bulunuyor.

Do Major’ün kurucusu Giray Songül, ODTÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği’nden mezun olmuş ve Londra’da İşletme üzerinde yüksek lisans yapmıştır. Giray aynı zamanda 2011 yılında Star TV’de yayınlanan Star Akademi yarışmasının birincisidir.

“Müzik insanların günlük streslerini unutmaları ve hayatlarına bir renk katmaları için mükemmel bir araç. İnsanları, müzik yapmanın ne kadar zor ve emek harcayan bir uğraş olduğunu göstererek korkutmaktansa, ne kadar kolay ve eğlenceli olduğunu göstermeli ve onları bu yolda desteklemeyiz”             (Giray Songül)

Leave a Reply

1 comment

  1. Özgün Ozan Kılıç

    Bu yenilikçi ürünün daha detaylı bir tanıtımını geçen sonbaharda okulumuzda düzenlenen ATMM Konferansı’nda dinleme fırsatı bulmuştum. Fikir muhtemelen tabletür kullanan birçok gitaristin aklına benzer şekillerde gelmiştir ve uygulamaya konduğunda da ilgi çekici bir ürün çıkmış, öncelikle Giray Songül’ü takdir ettiğimi söyleyeyim. Doğal olarak ürünün bazı kısıtlamaları mevcut ama daha önemlisi; hatrı sayılır miktarda elektro gitar ile piyano eğitimi almış ve az miktarda da başka enstrümanlarla uğraşmış, dolayısıyla enstrüman öğrenme süreçleri hakkında deneyim sahibi birisi olarak söyleyebilirim ki bu ürün uzun vadede sadece yararsız değil, aynı zamanda muhtemelen zararlı. Bir noktaya kadar öğrencinin hızlı ilerlemesini sağlıyor olabilir fakat enstrümanın kendine has ortalama öğrenme eğrisine göre zaten bir parçanın akorlarını çalacak seviyeye gelmek hiç zor değil. Üstelik öğrenci ürünün sınırlarına ulaştığında ilerlemek için gereken altyapıyı(teknik, teorik vs.) sağlamamış olacağından normalde yavaşlayarak da olsa ilerlemesi gerekirken bu sefer ciddi sıkıntılarla karşılaşabilir. Dolayısıyla bu ürünün doğru pazarlandığını düşünmüyorum çünkü ürün sadece gitarı kendi kendine, hızlı ama kısıtlı bir seviyede öğrenmek isteyenlerin ihtiyaçlarını karşılayabilir. Bir eğitmen eşliğinde teknik ve teorik bilgiyi sadece desteklemesi için kullanılabilir, zaten konferansta anlaşmalı oldukları müzik kurslarından bahsedilmişti fakat dediğim gibi ürünün sizi getireceği seviye pek yüksek olmadığından eğitmen eşliğinde kullanımı da pek gerekli değil gibi duruyor.