Hiç herhangi bir platformda futbol oyunları oynadınız mı? Peki ilk oynadığınız futbol oyununu hatırlıyor musunuz? Birçok farklı futbol oyunu/serisi sayabiliriz rahatlıkla ama en çok iz bırakanı denildiğinde aklımıza FIFA ve PES gelecektir.

2Uzun yıllardır futbol tutkunlarının yakından takip ettiği bu iki seri daha iyi olabilmek ve rakibini alt edebilmek için her yolu deniyor. Bazen yapılan hamle, futbol oyunları arasında yeni bir çağ başlatacak kadar kaliteli olabilirken bazen keşke hiç yapılmasaydı diye bahsettiriyor kendinden. Son yıllarda(yaklaşık olarak 2010’ dan bu yana) doğru hamleleri genellikle FIFA yapımcıları atıyor ve doğal olarak ürünlerini bir hatta birkaç adım ileri taşıyorlar rakip oyuna nazaran. Özellikle PES 14 gibi bir faciadan iyice kuvvet alan FIFA tarafı, bu sene çıkaracağı FIFA 15 ile üstünlüğünü kalıcı kılmayı hedefliyor.

Yeni oyunun sloganı: “Feel the Game”. Sloganda da belirtildiği üzere, bu yıl maksimum gerçeklik tecrübesi yaşamamız için tasarlanmış bir oyunla karşı karşıya olacağız. Her ne kadar henüz elimizde bir demo olmasa bile yayınlanan oyun içi videolardan, özellik tanıtım videolarından ve yapımcıların röportajlarından belli bir ölçüde kaliteli bir yapımla bütün yılımızı geçireceğimizi anlıyoruz. Tabii ki bu sadece yapımcı firmanın bize gösterdiği kadarıyla ortaya konulan bir öngörü. PES 14’ ten önce de herkes bu tür bir izlenime kapılmıştı fakat sonuçlar ne yazık ki beklenildiği gibi olmamıştı. Bu da futbol oyunu yaparken ortada inanılmaz hassas bir denge olduğunu gösteriyor. Sonuçta bu bir oyun ve insanlar “gerçekçi bir sanallık” istiyorlar. Eğer dengeyi daha sanal ya da daha gerçekçi olmak yönünde bozarsanız oyuncu kitlesinin bir kısmından tepki almanız kaçınılmaz görünüyor. Kendi şahsi fikrimi belirtmem gerekirse, ben FIFA’ dan böyle bir hata beklemiyorum. Bunca yıldır attıkları sağlam adımlar bir sonraki oyunlarının güvencesi oluyor benim için.

3Oyunun teknik açıdan incelemesini yapmamız gerekirse, bu sefer oyun motorunda bir ilk söz konusu. Bildiğiniz üzere yeni nesil platformlar olarak adlandırdığımız PlayStation 4 ve Xbox One’ ın çıkışıyla beraber artık eski sistemlerin de kaldırabileceği bir oyun yapmak ekonomik bir risk haline geldi. Tabii ki müşteri kitlesini de elinde tutmalı firmalar. Bu yüzden EA Sports, FIFA 15’ i geliştirirken akıllıca bir yol izleyerek PS4, Xbox One ve Microsoft için Ignite Engine’ i; diğer platformlar için ise Impact Engine’ i kullanma kararı aldı. Firma için ne kadar zekice bir hamle olsa da bu hareket oyunculardan ne tepki alır bilinmez ama bu yıl çoğunluğun yeni nesillerde FIFA 15 tecrübesini yaşayacağını tahmin etmek yanlış olmaz sanırım.

Son olarak belirtmek gereken bir diğer konu ise oyunun çıkış tarihi. FIFA 15, 23 Eylül’de sevenleriyle buluşacak ve sadece PS, Xbox ya da Microsoft sahipleri değil; Nintendo 3DS ve Wii sahipleri de oyunu kendi konsollarında oynayabilecek.

Leave a Reply