Su altı hakkında izlediğimiz birçok belgeselde sürüler halinde gezinen balıkları görmüşüzdür. Genellikle avcılardan korunmak için balıkların bu hareketi gösterdiği söylenir; fakat bu davranışlar üzerine inceleme yapan bilim adamları bu hareketin farklı bir yararı olduğunu fark etmişler.
Akışkan maddelerle çevrili ortamlarda, mesela su altı, duran cisimler ve diğer canlılardan dolayı küçük girdaplar oluşur. Sürü halinde gezen birçok balık türü, mesela alabalık, çevrelerindeki bitkilerden ve diğer yüzme arkadaşlarından kaynaklanan bu girdaplar sayesinde daha az enerji harcayarak yüzmeyi başarıyorlar. Sürü halinde gezen balıklar bir girdaba doğru geldiklerinde girdabın merkezine en yakın baş kısmındaki kaslarını hareket ettirirken kuyruk kısmında da diğer yöne doğru bir kas çalışma başlıyor ve bu zikzaklı yüzme hareketine neden oluyor. Kendilerini bir girdaptan ötekine bu şekilde sürükleyerek normalde tek başlarına veya kurak bitki örtüsüne sahip su altı ortamlarında yüzdüklerken harcadıkları enerjiden çok daha azını harcayarak ulaşımlarını gerçekleştiriyorlar.
Balıkların bu hareketini aşağıdaki linkten inceleyebilirsiniz:
http://www.people.fas.harvard.edu/~glauder/videos.htm
Çoklu yaşamanın ve akışkanların özelliklerini kullanarak bilim adamları ne düşünmüş bilin bakalım; rüzgârın enerjisinden yararlanmamızı sağlayan yeni rüzgar gülleri! Uzun süredir balıkları inceleyen ve bir biyomühendis olan John Dabiri araştırmalarını sürdürürken diğer iş arkadaşlarının da aerodinamik ve rüzgar gülleri hakkında araştırmalarını yakından takip etmiş ve hep kendi alanıyla bu diğer alanda ne gibi bir farklılık yaratabileceğini düşünmüş. Balıkların girdap etkisiyle daha az enerji harcayarak hareket etmesi üzerine yapılan araştırmalar sonrası bunu rüzgar güllerine uyarlayabileceğinin farkına varmış.
Artık kabul edilmiş olan halinin aksine yatay şekilde dizayn edilmiş rüzgar gülleriyle çıkagelen Dabiri ve öğrenci ekibi aynı zamanda küçük bir alana stratejik bir şekilde ve birbirine yakın şekilde yerleştirilen rüzgar gülleri tarlasını yaratmışlar. Yapılan deneylerin sonucuna bakılırsa bu daha küçük bir alan da daha fazla rüzgar gülüyle şu an gelenekselleşmiş olan rüzgar gülü tarlalarının neredeyse 10 katı kadar daha fazla enerji üretiyormuş.
Aşağıdaki videodan daha ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Akışkanların içinde yer alan sistemlerin enerji verimliliğini arttırmak için kullanılabilinecek bu yöntem gelecekteki birçok soruna çözüm olacakmış gibi duruyor.
[box_light]Kaynaklar[/box_light]