Sosyal paylaşım ağı Facebook hakkında yıllardır süre gelen bir iddia söz konusu: Facebook bizi dinliyor mu? Uzun yıllardır herkesin şüphe duyduğu bu ihtimal düzenli olarak Facebook tarafından yalanlansa da kullanıcılar asla tatmin olmuyorlar.Facebook denies that is listening to your conversations through microphones or accesses other information in ways you don't know about. But unsubstantiated rumors won't die.

Peki bu iddialar neden bitmek bilmiyor? Başlıca sebeplerinden biri Facebook’un telefonlarımızdan mikrofon özelliğini kullanmak için izin istemesi. Aslında bunun çok basit bir açıklaması var. Facebook video çekme, canlı yayın yapma ve bunları platformunda paylaşma gibi özeliklere sahip bir uygulama. Bu yüzden mikrofona erişebilmek için izin istemesi çok doğal.

İkinci sebep ise ilkinden çok daha ilgi çekici! Özellikle son dönemde internette çok konuşulan bir videoda, bir Facebook kullanıcısı kendi çapında bir deney yapıyor. Kullanıcı kedisi olmamasına rağmen, Facebook uygulaması arka planda çalışırken, arkadaşıyla sürekli olarak kedi ve kedi mamalarından bahsediyor. Burada önemli olan bir diğer nokta ise kullanıcının kedi sahibi olmadığı için daha önce internette kedi ve kedi mamaları hakkında arama yapmamış olduğunu iddia etmesi. Bu durum önemli çünkü Google’ın ve daha birçok şirketin internet aramalarımız üzerinden bizim bir profilimizi çizdiği ve hoşumuza gidebileceklerini düşündükleri reklamları karşımıza çıkardıkları bir geçek. Fakat, günün sonunda Facebook, kullanıcı Haber Akıcı’nda gezerken ona kedi maması reklamları göstermeye başlıyor. Bu video Facebook’a karşı olan komplo teorilerinin sesini biraz daha açtı. Özellikle geçtiğimiz yıllarda bir teknoloji danışmanın Facebook’un sahibi olduğu Instagram tarafından farklı dillerde dinlendiğini iddia ettikten sonra. Facebook tabi ki bu iddiaları kesin bir dille yalanladı. Kullanıcıların profil bilgilerinden ve arkadaşlarının profil bilgilerinden yararlanarak reklamları seçtiklerini açık bir dile ifade etti

Bu iddiaların gerçeklik payı ne kadar? Facebook’un bizi telefonlarımız aracılığıyla dinliyor olma ihtimali bilimsel ve finansal açıdan aslında oldukça zor. Basit bir matematik hesabıyla bu sonuca varabiliriz: İnternet üzerinden yapılan ortalama bir sesli arama saniyede 3kBs’lik bir data akışına sebep oluyor. Telefonumuzu 24 saatin yarısında yanımızda tuttuğumuzu varsayarsak Facebook bir kullanıcıdan günde yaklaşık 130MBs bilgi toplaması gerek. Amerika Birleşik Devletleri’nde 150 milyon aktif kullanıcı olduğunu varsayarsak Facebook günde 20 pegabytes bilgi toplamak zorunda. Sadece bir günde! 20 pegabytes 20.000 terabytes’a denk gelmekte. Facebook bilgi deposu ise sadece 300 pegabytes. Bu bilgiler ışığında Facebook’un sadece Amerika Birleşik Devletleri’ndeki kullanıcıları sadece bir gün dinlemek için harcayacağı bellek kapasitesi, tüm kapasitesinin on beşte biri.

O zaman videodaki olayı nasıl açıklayacağız? Videodaki olayın en kolay açıklaması kullanıcının arama geçmişi hakkında yanlış bilgi sahibi olması. Bir diğer ihtimal ise tesadüf eseri o haberin Haber Akışı’nda gözükmesi.

Siz ne düşünüorsunuz? Sizce Amerikan gizli servisleri ile iş birliği haberleriyle sürekli gündemde olan Facebook’un bizi gerçekten dinliyor olma ihtimali var mı? Kararınız üzerinde düşünmeden önce sizi bu korkunç fotoğraf ile baş başa bırakıyorum…

 

mark zuckerberg vr ile ilgili görsel sonucu

Leave a Reply