Uzun bir aradan sonra kaldığım yerden yazmaya devam etmek hele de Microsoft’un bu güzel ürünleri ile ilgili yazmak ayrı bir zevk. Bugün herhangi bir Apple ürünü ile değil Microsoft’un 2 Ekim’de ortalığı yok ettiği lansmanından benim en çok beğendiğim iki ürünü anlatmak istiyorum. Bu ürünler şüphesiz ki Microsoft Surface Neo ve Surface Duo. Microsoft Surface Neo bir laptop tablet, Microsoft Surface Duo ise bir tablet telefon. Bu ürünler prototip olarak tanıtıldığı ve çıkış tarihleri 2020 yılının yaz ayları olduğu için haklarında çok detaylı bilgilere ulaşamadım. Elimde olan bilgileri de sizlerle paylaşmak istiyorum.

Benim naçizane görüşümden Microsoft Surface Neo, iPad katili olabilecek bir laptop tablet. Bu cihaza devamlı laptop tablet diyorum çünkü kendisi ne bir laptop ne de bir tablet ama aynı zamanda hem laptop hem de tablet. Kendisi çift dokunmatik ekrana sahip 360 derece dönebilen bir laptopken aslında yan yana konmuş iki tane 9 inçlik tablet. 5.6mm kalınlığa sahip olan bu ürün için üretilmiş en ince LCD ekran denildi. Bu şahane ürün Windows 10X işletim sistemi ve İntel Lakefield işlemciyi barındırıyor. Her yönü ile beni benden alan bu cihaz sadece 655 gram ağırlığında ve bir adet USB type-c çıkışı barındırıyor. Surface Neo ile ilgili son olarak kendisi kalem ve klavye ile birlikte çalışıyor. Bu kalem ve klavye mıknatıslarla tablete yapışarak daha kolay taşıma olanağı sağlıyor. Cihazı dik konumda tuttuğunuz zaman çift ekranlı bilgisayar da olabiliyor. Klavyenin bir güzel özelliği de klavyeyi ekrana koyduğunuz konuma göre ekranın geri kalan kısmı ya touchbar ya da touchpad olabiliyor.

 

Şimdi de biraz Samsung Galaxy Fold’un en sağlam alternatifi olan Microsoft Surface Duo’dan bahsedeyim. Kendisi cebe sığabilen ilk Surface cihazı olma onuruna sahip. Bu cihaz piyasadaki diğer katlanabilir telefonların aksine katlanabilir ekrana sahip değil, aynı Surface Neo gibi iki farklı ekranın 360 derece dönebilen menteşe ile birleştirilmesi sonucu ortaya çıkıyor. Bu her iki ekran da 5.6 inç büyüklüğünde. Bu cihaz için telefon sadece bir telefon denmemesini lansman sırasında ısrarla belirtmişler çünkü kendisi ne sadece bir telefon ne de sadece bir tablet, üretkenliğin ve mobilliğin dengesi sadece. Kendisi de aynı Surface Neo’da olduğu gibi Windows 10X kullanırken aynı zamanda Android 9 işletim sistemini barındırıyor. Bu işletim sistemlerinin yanında Snapdragon 855 işlemciye sahip. Surface Neo’da kullanılan kalem aynı bu cihazda da çalışır durumda ve büyük abisi gibi sadece USB type-c girişine sahip. Ayrıca bu cihazı yan tuttuğunuzda ekranlardan biri sanal bir gamepad ya da klavye  olarak kullanıyor.

          

 

 

 

 

 

 

Microsoft’un 2008 yılında tanıttığı lakin 2010 yılında piyasaya çıkmadan iptal ettikleri çift ekranlı tableti Courier’ın yerine bu cihazları piyasa sürmek istediklerini düşünüyorum ve en içten dileklerimle bu ürünlerin sorunsuz şekilde piyasa çıkıp iPad Pro’yu devirmelerini istiyorum. Bir yanda İntel diğer yanda Snapdragon işlemcilerinden güç alan bu cihazların piyasayı bomba gibi düşmelerini dört gözle bekliyorum vesselam.

Leave a Reply