Müslümanlar tarafından kutsal kabul edilen Ramazan ayı geldi. “Bereket ayı” olarak bilinen Ramazan her yönüyle ekonomiye yön veriyor. Her ne kadar Ramazan’daki amaç aç ve susuz kalarak yoksul insanların halini anlamak olsa da sanırım Türk toplumu olarak bunu biraz yanlış anlıyoruz çünkü Ramazan ayında hane halkı harcamaları diğer aylara göre ortalama %20 artıyor. Aslında bu durum islami açıdan biraz absürt görünse de, ekonomik açıdan katkısı görmezden gelinemeyecek kadar büyük. HESA Ekonomi Araştırmaları Merkezi ve Turgut Özal Üniversitesi İktisat Bölümü tarafından yapılan araştırmaya göre Ramazan’ın ekonomik hareketliliğe katkısı yaklaşık 84 milyar lira.

Yaptıkları çalışmalar Cihan Haber Ajansı’na değerlendiren HESA Ekonomi Araştırmaları Merkezi Direktörü Doç. Dr. Ramazan Taş şu bilgileri verdi:”Birinci ana akım olarak her Ramazan ayında 77,4 milyar TL’lik gıda, giyim, ayakkabı, hediyelik eşya, tatil ağırlıklı bir Ramazan ve bayram harcaması akımı doğuyor. İkinci ana akım olarak her Ramazan ayında yüksek ve orta gelir sınıfından düşük gelir sınıfına, zenginlerden yoksullara doğru 5,6 milyar TL’lik bir zekat gelir akımı doğuyor. Üçüncü ana akım olarak her Ramazan ayında yüksek ve orta gelir sınıfından düşük gelir sınıfına, zenginlerden yoksullara doğru 759 milyon TL’lik bir fitre gelir akımı doğuyor. Dördüncü ana akım olarak büyüklerden küçüklere, yaşlılardan gençlere ve çocuklara doğru 250 milyon TL’lik bir bayram harçlığı gelir akımı doğuyor. Her yıl artarak, zaman ve mevsim değiştirerek tekrar eden 84 milyar TL’lik Ramazan ve bayram ekonomi paketi, hem ekonomiyi canlandırıyor, hem yoksulluğu azaltıyor, hem de gelir dağılımında adaletsizliği düşürüyor. Böylece her Ramazan ayında ekonomiye adaletli ve dengeli büyümenin, hakça ve kardeşçe paylaşmanın mayası çalınıyor.”

Öte yandan, TÜİK’in 22 Eylül 2014 tarihli Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması’na göre nüfusun en düşük gelire sahip yüzde 20’lik grubunun  (yaklaşık 15 milyon kişinin) yıllık ortalama kullanılabilir geliri 4.515 TL. Bu da   aylık yaklaşık olarak 376 TL ye tekabül ediyor. Yani 15 milyon insanın aylık 376 lirayla yaşadığı(!) ve yaşattığı(!) güzel ülkemizin ne derece kötü durumda olduğunu gözler önüne seriyor. Öyle ki, fitre ve zekatlarla kabaca 6.3 milyar lirayı bulan yardımlar, Ramazan’da yapılan yardımların önemini bir nebze olsun hatırlatıyor.

 

Kaynakça

https://www.cihan.com.tr/tr/ramazanin-turk-ekonomisine-katkisi-84-milyar-tl-1816933.htm

http://www.sabah.com.tr/ekonomi/2016/06/01/ramazanda-gunde-85-milyon-pide-uretilecek

http://www.tuik.gov.tr/

 

Leave a Reply