Şampiyonlar Ligi’nde Dev Final: PSG-Bayern Münih

Koronavirüs sebebiyle ara verilen Şampiyonlar Ligi, yarıda kalan son 16 turu ikinci ayaklarının tamamlanmasının ardından, tek maç usülü çeyrek final ve yarı final maçlarıyla sona geldi. Seyircisiz ama seyir zevki yüksek, gollü mücadelelerin sonrasında hepimizi heyecan verici bir final bekliyor. Aslında İstanbul’da olması hedeflenen bu maçın 2021 sezonu için seyircili şekilde tehir edilmesiyle birlikte, maç yine kısıtlamalara uygun bir şekilde Lizbon’da yapılacak. Peki PSG ve Bayern Münih nasıl takımlar, finalde ne beklemeliyiz – bu yazıda bunu ele aldık.

Paris Saint-Germain bildiğimiz gibi zorlu denebilecek bir serüvenle finale kadar gelebildi. Galatasaray ile aynı grupta başlayan başkent ekibi, zorlansa da Icardi’nin golüyle İstanbul’dan 3 puanı almasını bildi. Sonrasında farklı galibiyetler de alarak gruptan nazaran rahat çıksa da, aldıkları birinci sıra kura bakımından pek şans getirmedi. Borussia Dortmund ile eşleşen ekip ilk maçta aldığı 2-1’lik mağlubiyetin ardından evinde 2-0 galip gelerek zor da olsa Almanya temsilcisini elemeyi başardı. Sonraki rakibi ise İtalya’dan, sürpriz çıkışıyla ünlenen Atalanta oldu. Koronavirüs sebebiyle liglere ara verilen bu süreçte Fransa’da Macron yönetimi ligleri tatil etme kararı verince, PSG için sadece Şampiyonlar Ligi süreci kalırken rakibi ise Serie A için maçlar oynamaya devam edecekti.

Şampiyon kadrodan Edinson Cavani (sol alt) gibi eksikler olduğunu unutmayalım.

Virüs için uygulanan kısıtlamaların kalkmasının ardından Şampiyonlar Ligi’nin geri dönüşüyle tek maç usülü oynanan çeyrek final maçı etkileyiciydi. Son dakikalara dek Pasalic’in golüyle 1-0 geride olan Fransız ekibi, Neymar’ın kötü performans gösterdiği o günde Marquinhos ve Choupo-Moting’in birer golüyle ‘Catenaccio’ yıkımı gerçekleştirdi ve yarı finale yükseldi. Sonraki rakibi yine bir Alman ekibi olan RB Leipzig olurken, PSG bu karşılaşmada daha rahat bir performans gösterdi ve Bernat, Di Maria ve Marquinhos ile 3-0 galip gelerek final biletini kaptı. Thiago Silva ve Kimpembe’den oluşan stoper tandemine, Mbappe-Neymar-Di Maria üçlüsüyle ‘top class’ olan ofans kurgusuna, Draxler’den Verratti’ye göz kamaştıran yedek kulübesine ve yine bir Alman ekolü temsilcisi olan Thomas Tuchel’in yeteneğine güvenen taraftarlar ilk kez çıktıkları Şampiyonlar Ligi finalinde sadece bir galibiyet daha bekliyorlar, ama finaldeki rakipleri de muazzam bir ekip.

Mbappe ile sıkıntı yaşamasına rağmen finale dek gelen Tuchel şimdi PSG ile kupanın peşinde.

Bayern Münih isimli acımasız kulüp Şampiyonlar Ligi grubunu 6 maçta 6 galibiyetle bitirirken Tottenham gibi geçen senenin finalistini dahi 7’lik yaptı – dosta güven, düşmana korku saldı daha sezonun hemen başında. Pandemiden bile etkilenmeyen kulüpte lig şampiyonluğu büyük bir farkla gelirken, üst turda eşleştiği Chelsea’yi iki maçta da 3 gol farkla (3-0, 4-1) elerken adeta sezona hiç ara verilmemiş gibi davrandıkları barizdi. Sonrasında Barcelona eşleşmesi ile tarihe geçen bir maç yaşandı, bildiğiniz gibi Quique Setien yönetimi ve Lionel Messi liderliğindeki Katalanlar hezimete uğradılar ve Alman panzeri ilk yarısını 4-1 önde bitirdiği maçta 8-2 galip gelerek Messi’ye unutulmaz bir kâbus yaşattı. Bu olayın ardından yarı finalde Olympique Lyon ile eşleşen Bavyera ekibi bu maçı da 3-0 gibi net bir skorla kazanırken Gnabry iki gol, Lewandowski de bir golle takımlarını finale taşıdılar – Münih ekibi bu maçta da yine rakibinden kat be kat fazla şut çekti ve gol girişiminde bulundu.

Bayern Münih finallere alışık bir kültüre sahip.

Alman ekip ileri uçtaki Robert Lewandowski-Thomas Müller ikilisine Perisic ve Gnabry ile destek veriyor. Ofansta rakiplerine verdikleri korku kadar kalede Neuer, defansta güvenilir bir isim olan Jerome Boateng ve çok yönlü David Alaba’dan oluşan stoper tandemi ile hem çevik hem de fizik bakımından sağlam bir yapıya sahip. Thiago ve Leon Goretzka orta sahasına destek olan bekler, 25 yaşındaki Joshua Kimmich ve iyi bir çıkış sergileyen Alphonso Davies rakip defans için oldukça sıkıntılı bir final yaşanacağını gösteriyor gibi. Yedek kulübesi ise Javi Martinez, Coutinho, Süle, Tolisso ve Kingsley Coman gibi diğer Şampiyonlar Ligi ekiplerinin ilk 11’lerine gözü kapalı yazılabilecek kadar kaliteli isimlerden oluşmakta. Anlatırken söylemesi kolay ama eldeki üstün kadro kalitesiyle bu kadar güzel bir oyun kurgusu kurduran bu ekip de yine bir Alman teknik adamın, Hans-Dieter Flick’in ellerinde finale geldi.

Yine dehşet saçmak için gelecekler.

23 Ağustos 2020 günü, Türkiye saatiyle 22.00’da (eğer pandemi vb. bir sebepten dolayı aksaklık olmazsa) Bayern Münih ve Paris Saint-Germain Portekiz/Lizbon’daki Estádio da Luz (Işık Stadyumu) stadında final maçını oynayacak ve iki takımdan biri kupayı kaldıracak. Geçen seneki finale İngiliz takımları damga vurmuştu, bu sene ise Alman bir teknik adamın kupayı kaldırması garantilendi – her ne kadar koronavirüs sebebiyle eskisi kadar coşkulu bir final olmayacaksa da. Avrupa futbolunun zirvesindeki bu iki ekipten bakalım hangisi kazanacak: Üstün Alman disiplini mi, yoksa Katar sponsorlu Fransa şampiyonu mu? Cevabı hep beraber göreceğiz…

*Kapak resmi ntvspor.net adresinden, diğer resimler sırasıyla marca.com (marca.uecdn.es), dreamteamfc.com, en.as.com (as01.epimg.net), si.com ve reuters.com sitelerinden alınmıştır.

Leave a Reply