FORMULA 1 GENEL SEZON DEĞERLENDİRMESİ

Sezon arasından sonra heyecan kaldığı yerden devam ediyor. Aslında “heyecan” ifadesi belki de bu sezon için pek de uygun bir kelime değil. İtalya GP sona erdi ve geriye sadece 6 yarış kaldı. Heyecanlı mücadelelere ve çekişmelere sahne olan sezon başlangıcı yerini artık sezon bitiminin tahminini herkesin yapabildiği bir hale bürünmeye başladı. Son Dünya Şampiyonu Max Verstappen ile Ferrari’nin yetenekli pilotu Charles Leclerc arasında gidip gelen bir şampiyona bekliyordum açıkçası. Birçok Formula 1 izleyicisi gibi ben de şampiyonanın sonucunun şimdiden neredeyse belli olduğu durumdan pek de hoşnut sayılmam. Gelin bu sezona takım takım ayrıntılı göz atalım.

Red Bull Racing Team

Red Bull Racing Team pilotları Max Verstappen ve Sergio Perez

Red Bull için “rüya sezonu” diyebilir miyiz? Bence kesinlikle diyebiliriz. Böylesine rahat bir sezon geçirdiklerini ben hatırlamıyorum. Son Dünya Şampiyonu Max Verstappen 335 puanla şu anda şampiyonanın lideri konumunda bulunuyor ve belki de 30 Eylül haftasında olacak bir sonraki yarış olan Singapur GP’de alacağı bir galibiyet ile 2.Dünya Şampiyonluğu’nu ilan edecek. Red Bull’un Meksikalı pilotu Sergio Perez ise 210 puanla 3.sırada bulunuyor. Red Bull Racing , Takımlar Şampiyonası’nda ise toplam 545 puanla yine ilk sırada yerini alıyor. Son Dünya Şampiyonu Verstappen, muazzam bir pilot olduğunu bu sene herkese bir kez daha kanıtladı. Son sıralardan başladığı yarışlarda bile yeteneğini ön plana çıkartarak yarışı en ön sırada bitirebildi. Üstüne bu yarışlarda ön sıralara geçmesi çok da zaman almadı. Yarışa son sırada başlasa bile izleyiciler bu sezon için şunu rahatlıkla söyleyebiliyor: “Max Verstappen en geç 25.turda lider!” Mercedes’in Lewis Hamilton ile yaşattığı dominasyonun bir benzeri Max Verstappen önderliğinde Red Bull Racing ile yaşanacak gibi gözüküyor. Ben eminim ki Max Verstappen tarihe adını altın harflerle yazdıracaktır.

Ferrari

Ferrari pilotları Charles Leclerc ve Carlos Sainz Jr.

“Acaba yeniden?” sorusunun akıllara geldiği müthiş sezon başlangıcının ardından Ferrari, büyük umutlarla ve hayallerle sezona başlayan Ferrari taraftarları için tam bir hayal kırıklığı oldu. Araçlarda çıkan mekanik sorunlar, üst üste yapılan akıl almaz strateji hataları, az da olsa pilotların yapmış olduğu bireysel hatalar, Ferrari’nin bu sezon Red Bull’a rakip olmasını engelledi. Yeni sezona Bahreyn GP’de 1 ve 2.sırada bitirerek başlayan Ferrari, Formula 1 izleyicilerini heyecanlandırmıştı. Çünkü 4 kez dünya şampiyonluğu yaşamış eski Ferrari pilotu Sebastian Vettel’in de dediği gibi “Olmadıklarını söyleseler bile herkes Ferrari taraftarıdır.” Formula 1’e Michael Schumacher’i hayranlıkla izleyerek başlamış biri olarak Ferrari’nin yaşamış olduğu şeyler beni de üzüyor açıkçası. Şu anda Charles Leclerc 219 puanla pilotlar şampiyonasında 2.sırada bulunurken Carlos Sainz Jr. 187 puanla 5.sırada bulunuyor. Takımlar Şampiyonası’nda ise toplam 406 puanla 2.sıradalar.

Mercedes AMG Petronas

Mercedes Pilotları Lewis Hamilton ve George Russell

Sezon başından beri “yunuslama” probleminden bir türlü kurtulamayan Mercedes için bu sezon işler istenildiği gibi gitmedi. Takımlar Şampiyonası’nda uzun yıllar birinciliği kaptırmayan Mercedes şu anda 371 puanla 3.sırada bulunuyor. Ancak yaşadıkları mekanik problemlere rağmen gerçekten çok yetenekli ve muazzam pilotlara sahip olduklarını gösterdiler. Lewis Hamilton’un nasıl bir pilot olduğunu anlatmaya gerek yok aslında. Muhtemelen gelmiş geçmiş en iyi F1 pilotlarından biri olduğunu herkes biliyor ve kabul ediyordur. Ben burada George Russell’a dikkat çekmek istiyorum. Çok genç ve çok yetenekli bir pilot. Williams gibi bir araçla bile yeteneğini ortaya koyabiliyordu bunu biliyoruz ancak bu sene yaptıkları gözle görülecek şeylerdi. İlginç bir istatistiğe de sahip : Tamamlayamadığı iki yarış dışındaki tüm yarışları ilk 5’te bitirmeyi başardı. Eminim ki teknik sorunlar yaşamayan bir Mercedes aracı ile yarışsaydı Lewis Hamilton’a rahatlıkla rakip olabilirdi. Pilotlar Şampiyonası’ndaki durumlarına bakacak olursak da Russell 203 puanla 4.sıradayken Hamilton 168 puanla 6.sırada bulunuyor.

Alpine

Alpine Pilotları Esteban Ocon ve Fernando Alonso

Alpine bu sezon da kendi standartlarında yarışıyor diyebiliriz. Mekanik problemlerini bir türlü aşamayan Mercedes’e belki rakip olabilirler diye düşünüyordum ancak olmadı. Takımlar Şampiyonası’nda 125 puanla 4.sıradalar. Ocon 66, Alonso ise 59 puana sahip. 8 ve 9. sırada bulunuyorlar. Alpine için değinebileceğim tek önemli nokta aslında sezon arasındaki yaşadıkları krizdi benim için. Gridin 4 Dünya Şampiyonundan biri olan Fernando Alonso’nun kontratı bu sene bitiyordu. Alpine kendisiyle 1 yıllık kontrat daha imzalamak istedi ancak Alonso bu kontratın 2 yıllık olmasını istiyordu. Bu problemi bir türlü çözemediler. Fernando Alonso, gelecek sezon Aston Martin takımı için yarışacak. Bu olaydan sonra Alpine, Alonso’nun yerine Akademi Pilotu Oscar Piastri ile yarışacaklarını duyurdu ancak genç pilot Piastri henüz anlaşma yapılmadığını açıkladı. Bu açıklamadan kısa bir süre sonra Oscar Piastri – McLaren anlaşması duyuruldu. Alonso’nun boşalan koltuğunu kim devralacak henüz resmi bir açıklama yok ancak ilerleyen zamanda Alpine Mick Schumacher’in de aralarında bulunduğu bir test sürüşü yapacak ve 2023 sezonu için yeni sürücüsünü belirleyecek.

McLaren

McLaren Pilotları Lando Norris ve Daniel Ricciardo

Bir başka hayal kırıklığı yaşayan takım ise McLaren oldu. Beklenen performansın altında kaldılar. Takımlar Şampiyonası’nda 107 puanla 5.sırada bulunuyorlar ve bu puanların 88’ini Lando Norris toplarken, tecrübeli pilot Daniel Ricciardo sadece 19 puan toplayabildi. Ricciardo’nun istenilen performansı pistte gösterememesi üzerine 2023 için sözleşmesi feshedildi ve Ricciardo’dan boşalan koltuğu önüzümdeki seneden itibaren genç pilot Oscar Piastri alacak. Takımlar Şampiyonası’nda hedefi 4.lük olan McLaren takımı rakibi olan Alpine’i geçebilecek mi? Bu sorunun cevabını kalan 6 yarış sonunda öğreneceğiz. Şimdiden bir yorum yapmak pek doğru olmaz çünkü puanları yakın iki takım arasındaki mücadele bence şampiyona liderliği mücadelesinden çok daha heyecanlı bir durumda şu an.

Alfa Romeo

Alfa Romeo Pilotları Guanyu Zhou ve Valtteri Bottas

Alfa Romeo geçen sezon sergilemiş olduğu performansın çok üstünde şu an. Takım olarak 52 puan topladılar. 56 puanın 46’sını tecrübeli pilot Valtteri Bottas alırken F1’de ilk sezonu olan Guanyu Zhou 6 puan alabildi. 2021 yılında sadece 13 puan toplayabilmişlerdi. Ben buna dürüst olmak gerekirse “Bottas Etkisi” demek istiyorum. Mercedes’te koltuğunu Russell’a kaptırmıştı bu sene. Sezon içinde bütün yarışlarda nasıl yetenekli ve tecrübeli bir pilot olduğunu gösterdi. Hamilton ve Russell ile mücadele ettiği birçok sahne izledik bu sene. Biraz heyecanlandık ve biraz da duygulandık açıkçası.

Haas

Haas Pilotları Mick Schumacher ve Kevin Magnussen

Bu sezon en çok şaşırdığım performans Haas takımından geldi. 2021 yılında tek bir puan alamayan takım sezon bitimine 6 yarış kala toplam 34 puanla 7.sırada bulunuyor. Schumacher 12, Magnussen ise 22 puana sahip. Yarış haftalarında en çok dikkat ettiğim pilotlardan ikisi bu takımda. Her hafta acaba babası gibi olabilecek mi sorusuyla heyecanla izlediğim Mick Schumacher ve F1’e yeniden geri dönüp yarış içerisinde şaşırtıcı bir performans sergileyen Kevin Magnussen… Bu yorumu yapmak için biraz erken olabilir ama Mick’i eğer bir gün kırmızılar içinde Ferrari koltuğunda görebilirsek Tifosi için güzel günler yakın demektir.

Alpha Tauri

Alpha Tauri Pilotları Pierre Gasly ve Yuki Tsunoda

2021 yılını 142 puanla tamamlayan Alpha Tauri takımı şu anda Takımlar Şampiyonası’nda 33 puanla 8.sırada bulunuyor. Sezon pek de iyi geçti diyemeyiz Alpha Tauri için. Gasly 22, Tsunoda ise 11 puan topladı şu ana kadar. Geçtiğimiz yıllarda Red Bull koltuğunda dahi yarışma fırsatı bulan Gasly, yeteneğini hala kanıtlayamadı. Alonso’dan boşalan koltuğu devralabilirse belki o zaman Gasly için iyi yorumlar yapabiliriz ancak şu ana kadar hem Gasly’den hem de Tsunoda’dan beklenilen performansı izlemiş değiliz.

Aston Martin Racing

Aston Martin Racing Pilotları Sebastian Vettel ve Lance Stroll

Geçen sezon standardında bir Aston Martin karşıladı bizi bu sene. İki pilottan da olağan dışı bir yarış izleyemedik. Aston Martin için değinebileceğim tek nokta ise maalesef Sebastian Vettel’in emeklilik kararı. Sosyal medya hesabı üzerinden yayınlamış olduğu bir video ile önümüzdeki sezondan itibaren F1’de olmayacağını açıkladı 4 kez Dünya Şampiyonu Sebastian Vettel. Sergilemiş olduğu tavırlarla tüm F1 izleyicisinin kalbinde taht kurmuştu Vettel. Keşke Ferrari’de daha güzel günler geçirebilseydi. Keşke idolü olan Michael Schumacher gibi bir Ferrari efsanesi olabilseydi. Keşke onu son senesinde çok daha iyi bir araçla ön sıralarda izleyebilseydik ancak şairin de dediği gibi : “Ayrılıklar da sevdaya dahil.”

Williams

Williams Pilotları Nicholas Latifi ve Alexander Albon

Williams, şu ana kadar sezon içerisinde sadece 6 puan toplayabildi. 2021 yılında da yalnızca 23 puan almışlardı. Pek şaşırdığımız bir performans değil açıkçası. Şaşırdığım tek nokta var Williams için. Eminim ki siz de buna katılacaksınızdır: Williams, nasıl hala Nicholas Latifi’yi takımda tutabiliyor? Israrla bu kadar kötü bir performans sergileyen bir sürücü F1 camiasında bulunmamalı diye düşünüyorum. İtalya GP’de Albon’un yerine yarışa çıkan Nick De Vries, ilk F1 yarışında bile Latifi’nin kullandığı aracın aynısıyla 2 puan almayı başarırken Latifi henüz bir puan dahi alabilmiş değil. Puan alamasa dahi yaptığı skandal kazalarla sezonun seyrini bile değiştirebiliyor ki Abu Dhabi GP bunun en somut örneğidir. Umuyorum ki Williams, önümüzdeki sezon çok daha genç ve yetenekli bir pilot ile çalışmaya başlar.

Leave a Reply