IMOLA’DA RED BULL’DAN ÇİFTE ZAFER

Formula 1’de heyecan bir hafta aradan sonra kaldığı yerden devam ediyor. Alışılmışın aksine bu hafta sprint yarış izleyeceğiz. Sprint yarışları Cumartesi günleri yapılıyor ve bu yarışın sıralamasına göre pilotlar yarışa başlıyor. Sprint yarışlarının grid sıralamasını belirlemek için de bir başka sıralama turu Cuma günleri yapılıyor. Bahsettiğimiz bu sprint yarışları ortalama 20 tur sürüyor. Imola’da, Ferrari’nin kendi evinde ıslak bir zeminde sıralama turlarına imza atılıyor. Bu seneki araçlar üzerinden yorum yapacak olursak Mercedes, araç zıplaması sorununu hala çözememiş olacak ki antrenman turlarında Russell ve Hamilton önceki haftalarda yaşadığı sorunlara bir kez daha şahit oldular. Red Bull cephesinde araç güzel ancak dayanıksız. Eğer ki şampiyonluk yarışına dahil olmak istiyorlarsa yarışları tamamlamak zorundalar çünkü geçtiğimiz yarışlarda hem son şampiyon Verstappen’in hem de takım arkadaşı tecrübeli pilot Perez’in yarış dışı kaldığı veya araçtaki dayanıksızlık sebebiyle sorun yaşadığı görüldü. Ferrari tarafında işler her anlamda iyi gidiyor gibi gözüküyor. Ferrari’nin iki pilotu da takımı ve taraftarları sevindiriyor. Leclerc şu anda şampiyonanın lideri. Sainz ise 2024’e kadar sözleşmesini uzattı. Araç hakkında yorum yapacak olursak da griddeki diğer araçların çok önünde diyebiliriz. Şampiyon adayı olarak bir pilot göstermek henüz erken olabilir ama bence Leclerc, en güçlü rakiplerin yaşadığı sorunlar sebebiyle bir tık önde gözüküyor diyebilirim. Leclerc’in takım arkadaşı Carlos Sainz, sözleşmesini sağlama almak istiyorsa Leclerc ile yarışa girmesi gerekebilir. Diğer türlü kendisini taraftarlar “memur” olarak nitelendirmeye başlayabilir tıpkı geçtiğimiz sezonlarda Hamilton için yarışması istenen Valtteri Bottas gibi. Diğer takımlar arasında beklenmedik performans sergileyen takım Haas oldu. Çoğumuzun F1 tarihinin en iyi sürücüsü olarak nitelendirdiği Michael Schumacher’in oğlu Mick Schumacher ve F1’e verdiği aradan sonra Mazepin’in koltuğunu alan Kevin Magnussen, gerçekten iyi ve şaşırtıcı bir performans sergiliyor. Imola yarışına geri dönecek olursak Sprint yarışının sıralama turları başlar başlamaz Williams pilotu Alex Albon’un kullandığı araçta süspansiyon kırıldı, kırılan parçalar piste dağıldı ve kırmızı bayrak yandı ; sıralama turlarına bir süre ara verildi. Williams sıralama turlarında yaşanan problem nedeniyle Alex Albon’a veda etti. Williams için Nicolas Latifi’nin sıralama turlarında, pistteki tek pilot olması pek de iç açıcı haber olmayacaktır.

Sprint yarışlarında pit stop zorunluluğu bulunmuyor. Ayrıca sprint yarışlarında da ilk 8 sıranın puan aldığını hesaba katarsak bu mücadelenin önemini daha da iyi anlayabiliriz. 1 puanın milyonlarca dolar para edebileceğini düşünürsek eğer bu sprint yarışları aslında arka sıra takımları için çok daha önemli diyebiliriz. Q1’de Mercedes pilotları Russell ve Hamilton attıkları son turda elenmekten son anda kurtuldular. Hamilton 15.sıraya, Russell ise 12.sıraya yerleşti. Mercedes için yeni sezon adeta bir cehennem gibi başladı. Bence araçta yaşanılan sorunlar sezon boyunca devam edecek olursa F1 efsanelerinden Lewis Hamilton, takım değişikliğini düşünebilir. Çünkü kariyerini zirvede tamamlamak istemesi gayet doğal ancak Barcelona’ya getirecekleri güncelleme de sorunu çözmezse şayet Hamilton için kötü bir sezon olacaktır. Zirveyi Ferrari pilotu Charles Leclerc aldı. Onu takip eden isimler ise Verstappen ve Sainz oldu. Son zamanların en iyi Q1’lerinden birine şahit olduk aslında. Hiçbir pilotun yeri kesin değildi ve yaşanan heyecan, süre boyunca zirvedeydi. Q2’de kırmızı bayrağa bir kez daha şahit olduk. Carlos Sainz bariyerlerde. Ferrari için bir hayal kırıklığı… İki pilotu da harika performansla sezona devam ederken Sainz, Ferrari’nin kendi evinde bariyerlerde kendine yer buluyor. Yağmur da hızla yaklaşıyor ve çekilen kırmızı bayraklar kuru pistte atılacak turları imkansız hale getirdi. Yağmurun gelmesi Q2’de elenme bölgesinde olan pilotlar için çok kötü bir haber. Islak zeminde tur süresini iyileştirmek neredeyse imkansız. Bu nedenle süre akmaya devam ederken pilotlar piste çıkmıyorlar. Q2’de Mercedes pilotları Russell ve Hamilton eleniyor. Sebastian Vettel adeta uçuyor sıralama turlarında ve takım arkadaşı Lance Stroll’un aksine Q3’e kalmayı başarıyor. Carlos Sainz kaza yapmadan önce atmış olduğu tur ile Q3’e kalan pilotlar arasında yer alıyor ve sprint yarışına 10. sıradan başlayacak. Magnussen Q3’e duvarda başladı. Bir kez daha kırmızı bayrakları görüyoruz. Magnussen yine de aracını kurtardı ve sıralama turlarına devam edecek gibi duruyor. Nefis bir düelloya şahit oluyoruz. İlk turlarda Verstappen, Leclerc’in sadece binde iki saniye gerisinde kaldı. Valtteri Bottas kaza yaptı ve Q3’te bir kez daha kırmızı bayrak… Verstappen son turda liderliği eline aldı ve yağmur bir kez daha hızlanırsa Verstappen’in pol pozisyonu için büyük bir fırsat olacak. Kalan süre içinde zemin şartları ağır. Lando Norris kaza yapıyor ve bir kez daha kırmızı bayrak çıktığı için sektör devam etmiyor. Max Verstappen sprint yarışında pol pozisyonunda. Onu Leclerc, Norris, Magnussen ve Alonso takip ediyor. Sıralama turlarında çok fazla kırmızı bayrak çıktı. Aralıklarla izlediğimiz turlarda Mclaren sezon başında yaşamış olduğu hayal kırıklığını üstünden yavaş yavaş atıyor gibi duruyor. Lando Norris 3.sırada, Daniel Ricciardo ise 6.sırada sprint yarışına başlayacak.

21 turluk sprint yarışı başladı. Sprint yarışları sonunda elde edilen dizilim ile pazar günü yarış başlayacak. Charles Leclerc, cuma günü elde ettiği sıralamayı aşarak Verstappen’i geçti ve liderliğe yükseldi. Red Bull pilotu Sergio Perez ise 4 sıra yükselerek 3.lüğü elde ediyor. Verstappen arayı iyice kapattı. Carlos Sainz ise 10. sırada başladığı sprint yarışında 4.sıraya kadar yükselmeyi başladı. Ve Verstappen, Leclerc’i geride bırakmayı başardı. Sprint yarışında başlangıçta kaybettiği sırayı geri alıyor Red Bull pilotu Max Verstappen. Gerçekten keyifli bir sprint yarışına şahit olduk. Max Verstappen, pazar günü pol pozisyonunda. Sezonun ilk sprint yarışının galibi Max Verstappen oldu. Şampiyona lideri Charles Leclerc 2. Red Bull’un ikinci pilotu Sergio Perez 4 sıra yükseldi ve 3.sırada yarışa başlıyor. Carlos Sainz bir nevi cuma günü yaptığı hatayı telafi etti. Red Bull – Ferrari mücadelesi yavaş yavaş kızışıyor. Stratejik olarak iki takım da iyi bir konumda yarışa başlıyor.

Ve yeniden heyecanlı bir pazar gününe başlıyoruz. Imola’da hafif ıslak bir zemin bizleri karşılıyor. Yağışın şiddetinin yarış içinde artış gösterebileceği konuşuluyor. Anlaşılan bugün de birçok güvenlik aracı göreceğiz. Ve kırmızı ışıklar söndü start verildi. İnanılmaz bir başlangıç… Perez, Leclerc’i geçiyor 2.liğe yükseliyor. Daniel Ricciardo ve Carlos Sainz bir temas yaşadı ve Ferrari pilotu Sainz, Ferrari’nin kendi evinde tifosiye hayal kırıklığı yaşatıyor. Çakıllara saplandı ve çıkamadı Sainz. Ferrari’den yarışa erken bir veda geldi. Leclerc startta 2 sıra kaybederek 4.lüğe kadar geriledi. Üreticiler şampiyonasında da bir şampiyonluk iddiasına sahip olmak isteyen Ferrari için bu olay hiç de iyi olmadı. Carlos Sainz üst üste iki haftayı puansız geçirmiş oluyor. Red Bull için hafta güzel başlamış gibi duruyor. Güvenlik aracının ardında ilk iki sırayı Verstappen ve Perez çekiyor. Sergio Perez, yaşanabilecek bir Verstappen galibiyetinin önünü açacak gibi duruyor. Yaşanan bu karambolde Russell 5, Vettel ise 4 sıra kazandı. Yeşil bayraklar kalkıyor ve yeniden piste dönüyoruz. Ve Fernando Alonso da Carlos Sainz’ın ardından yarışa veda ediyor. Aracında sorun yaşayan 2 kez Dünya Şampiyonu Alonso, Imola’da erken bir finish yapıyor. Orta sıralarda harika bir mücadele var. Magnussen, Russell ve Bottas arasındaki mücadelenin galibi Russell oldu ve genç pilot 5.sıraya yükseldi. Pit çıkışında Leclerc, Perez’in önüne geçmeyi başarsa da daha tur bitmeden Perez, pitte kaybettiğini pistte geri alıyor. Verstappen 20.tura girilirken açık ara liderliğini sürdürüyor. Son 30 tura girilirken FIA’dan DRS kullanımına izin çıktı. Bilmeyenler için söyleyelim DRS kullanımına ıslak zeminlerde izin verilmiyor. Şimdi start düzlüğünde yarışın seyri değişebilir. Max Verstappen, geçen sezon şampiyonluk mücadelesi yaşadığı Lewis Hamilton’a tur bindiriyor.

Sainz ve Ricciardo teması
Carlos Sainz bariyerlerde

7 kez Dünya Şampiyonu Lewis Hamilton, 14.sırada yarışa devam ediyor. Uzun bir süredir Alpha Tauri pilotu Pierre Gasly’nin arkasında yarışıyor ancak henüz bir geçişe imza atmış değil Hamilton. Diğer yandan Ferrari stratejik bir hamle yaptı. Charles Leclerc 50.turda pite geldi ve yumuşak hamur lastiklere geçti. Buna karşılık Perez’i pite çağıran Red Bull, aynı stratejiyle cevap verdi. Adeta satranç oynuyor iki takım. Verstappen’i de riske girmeden pite çağırdı Red Bull. Ne kadar çok önde olsa da oluşabilecek bir güvenlik aracı durumunda eski lastiklerle galibiyeti tehlikeye atabilirdi Red Bull pilotu Verstappen. Leclerc 54.turda spin atıyor. Ferrari için çok kötü bir hafta sonu oluyor. Norris, bu spin sonrasında Leclerc’i geçiyor. Şampiyona lideri kanat ve lastik değişimi için pite geldi ancak 9.sıraya kadar geriledi. Max Verstappen, güle oynaya galibiyete doğru hızla ilerliyor. Red Bull pilotundan bir Grand Slam de görebiliriz. Bilmeyenler için hemen ufak bir parantez açayım : Eğer ki bir pilot pol pozisyonundan başlar, yarışın en hızlı turuna imza atar, yarış boyunca lider gider ve yarışı kazanırsa Grand Slam yapmış olur.

Ve yarış bitiyor. Red Bull pilotu Verstappen, Grand Slam ile Imola’dan galip ayrılıyor. Ferrari’nin kendi evinde zafer Red Bull’un oluyor. İkinci pilot Sergio Perez yarışı Verstappen’in arkasında tamamlıyor. Sezona kötü bir başlangıç yapan ve bu sezon için umudu olmayan Mclaren, Norris ile podyum sevinci yaşıyor. Mercedes pilotu Russell için ayrı bir parantez açmak istiyorum. Araçta o kadar sorun varken 7 sıra yükselerek yarışı 4.sırada bitirdi. Sezona harika bir başlangıç yapan Ferrari için ise evi, adeta bir hayal kırıklığı oldu. Carlos Sainz yarış başında dışarıda kalırken Leclerc, yaptığı hata dolayısıyla yarışı gerilerde bitirmek zorunda kaldı. Şampiyona iyice kızışıyor. Red Bull – Ferrari mücadelesine ortak bir takım çıkacak mı henüz yorum yapmak için erken ancak ben bir Mercedes hamlesi bekliyorum. Her ne kadar umutsuz konuşsalar da bu, Mercedes takımının her zaman yaptığı şey. Bu sene gerçekten heyecanlı geçecek. Kimin kazanacağı hiç belli değil. Orta sıralarda gerçekten harika bir mücadele var. Uzun bir süre Mercedes ambargosundan sonra böyle bir mücadele izliyor olmak F1 severleri ciddi anlamda heyecanlandırıyordur. Umuyoruz ki aynı heyecan sezon sonuna kadar devam eder.

Leave a Reply