İki büyük medeniyetin buluştuğu Endülüs’ün Granada şehri, ününü İspanya’nın en çok ziyaret edilen yapısı olan El Hamra Sarayı’ndan alıyor. UNESCO Dünya Mirasları arasında olan saray o kadar çok talep görüyor ki genel biletleri aylar öncesinden tükeniyor. Şehre adım attığınız ilk anda “Alhambra” özel turlarını görüyorsunuz, şehrin turizmi neredeyse El Hamra üzerine kurulmuş. Peki bu saray neden bu kadar önemli?
El Hamra’nın temelleri ilk olarak M.S. 889 yılında Roma sur kalıntılarının üzerine kurulan kaleyle atılmıştır. Daha sonrasında Gırnata Emirliği’ni (Nasriler) kuran Muhammed bin Ahmer tarafından 1232 yılında yapılan yenileme ile bugünkü saray kurulmuştur. Fakat hanedan sarayı haline getirilmesi Granada Sultanı 1. Yusuf tarafından 1333 yılında gerçekleştirilmiştir. Müslümanların Endülüs’den kovulmasına İspanyolların verdiği isim olan Reconquista döneminin bitmesinden sonra (1492) Kastilyalılarının eline geçmiştir. El Hamra hem Müslümanların Endülüs’deki hüküm dönemlerinin görkemini hem de Katolik İspanyolların burayı yeniden fethetmesiyle elde ettikleri gücü ve zaferi aynı anda yansıttığı için önemlidir. Maalesef saray uzun yıllar ilgi görmemiş bakımsız kalmıştır. Ancak 19. yüzyıldan sonra tekrar önem kazanmış ve insanlık mirasına sunulmak için onarıma sokulmuştur. Saray, Arapça’da “kırmızı olan” anlamına gelmektedir.
El Hamra kompleksi üç bölüme ayrılmaktadır; cennet bahçeleri denebilecek kadar güzel Generalife Bahçeleri, kale ve sur kısmı olan Alcazaba ve esas kısım Nasrid Sarayı.
Nasrid Sarayı’nın içi mükemmel bir şekilde işlenmiş; duvarlar, sütunlar, tavanlar hepsi eşsiz güzellikte. Odaların hepsi ayrı şekilde düzenlenmiş ve hepsi ferah alanlara açılmakta.
Fakat yukarıda belirttiğim gibi bilet bulma işi biraz sıkıntılı, çünkü saraya çok talep var ve yetkililer bu kadar insanı aynı anda içeri sokmak istemiyor. İnternette (ticketmaster sayfası) satılan biletler aylar öncesinden tükenebiliyor, her ne kadar bazen yakın tarihlere bilet bulmak mümkün olsa da, 15 Euro’ya satılan genel biletleri internette bulmak zor. Onun dışında buraya özel rehberli turlar düzenleniyor ve bunların fiyatları da 35 ve 55 Euro (kişi başı)arasında değişebiliyor. Ayrıca bilet konusunda bilgi sahibi olmayan turistler için El Hamra’nın resmi bilet ofisinde belli sayıda bilet çıkıyor ama sabah 8’de açılan ofise erkenden akın eden turistler yüzünden geç saatte bilet almaya gidenlerin çoğu eli boş dönüyor, yani erkenden ofise gitmekte fayda var. Bir de şunu eklemek lazım ki resmi ofisten alınmayan biletlerin bazıları Nasrid sarayını içermiyor olabilir. Bu durumda bu biletlerin alınmasını pek tavsiye etmem. Benim giriş macerama gelirsek, ben bunlardan habersiz gidip Granada’da bilet aradım ve tam bulamayacağımı düşündüğüm anda kaldığım oteldeki yetkili saat 14:30’da Calle Reyes Catolicos’da yer alan Alhambra Shop’a gitmemi söyledi. Burada daha öncesinde bilet alıp iptal eden kişilerin biletleri de satılıyormuş. Bu sayede ben istediğim bilete ulaşabildim.
Aldığınız biletin üzerindeki Nasrid Sarayı saatine dikkat edin, çünkü sadece o zamanda Nasrid Sarayı’na girebiliyorsunuz. Onun dışında seçtiğiniz zaman dilimine göre (sabah veya öğleden sonra ) El Hamra içindeki gezinizi düzenleyebilirsiniz.