Japonya’da KitKat Olmak

Anime, manga, suşi, sake ve Japon kültürü ile özdeşlemiş diğer unsurlar… Şüphesiz ki maddelerce devam eden bir liste yapılabilir Japonya’ya ait. Ama benim en sevdiğim maddelerden biri Japonya’daki KitKat dünyası. Tamı tamına 300 tane, evet yanlış duymadınız 300 tane çeşidi var!!

İlgili resim

 

KitKat bir abur cubur olma durumundan çok daha öteye gidip bir çılgınlık haline gelmiş durumda.  Ve işin ilginç yanı bildiğiniz üzere KitKat Nestle’nin bir ürünü, yani bir Japon  markası değil. Japon tüketim kültürü üzerine yazılmış birçok dergi ve makale Japonların tüketimde ne kadar milliyetçi olduğunu vurgulamakta  ve bu sebeple KitKat’ın Japonya’daki popülaritesi  büyük bir başarı hikayesi olarak değerlendiriliyor.

Peki bu popülaritenin sırrı nedir?  Pazarlama stratejisi!  KitKat Japonya piyasasına girerken pazarlama departmanı çalışanları şunu fark ediyor: KitKat  ile  “kito katsu” arasındaki benzerlik. Kito Katsu Japoncada  “kesin başarı” anlamına gelmekte.  Ve bu benzerlik KitKat’ın Japonya’daki dönüm noktalarından biri.  Nasıl mı? Bilindiği üzere Japonya’da da stresli bir öğrencilik hayatı var ve sınavlarda bilgi kadar şans faktörü de önemli. KitKat’ın ” kesin başarı”  sloganı ailelerin dikkatini çekiyor ve aileler sınava giren çocuklarına  kesin başarıyı simgeleyen KitKat hediye etmeye başlıyorlar. Sonra bu durum arkadaşlar ve toplum arasında da yaygınlaşıp bir kültür haline dönüşüyor.

kitto katsu for exams ile ilgili görsel sonucu

KitKat yiyerek ders çalışan ve başarıya koşan Japon öğrenciler (pazarlama stratejisi örneği)

Daha önce de belirttiğim gibi 300 farklı aroma var ve hepsi birbirinden enteresan. Bunların kimi yöresel; örneğin Antalya’nın portakalı meşhur ve burası Japonya olsaydı şu an Antalya’daki marketlerde portakallı KitKat satılırdı :)  Yani  anlayacağınız 300 çeşide tek tek değinmek imkansız ama ben sizlere en sevdiğim ve en popüler olan aromalardan bahsedeceğim.

 

1.Yeşil Çaylı KitKat  

Yeşil Çaylı KitKat

Yeşil Çaylı KitKat

Kesinlikle ama kesinlikle yediğim en güzel çikolata! Yeşil çay zaten Japon kültürünün vazgeçilmez bir parçası ve çikolataya o kadar yakışıyor ki. Fotoğrafına bakmak bile canımın çekmesine sebep oluyor şu an !

2. Sake Aromalı KitKat 

Bilindiği üzere sake pirinç ve tahıldan yapılan bir Japon içkisi ve en popüler aromalardan birisi. Ve kutusu şişe şeklindeki tasarımıyla dikkat çekmekte.

 

Sake Aromalı KitKat

Sake Aromalı KitKat

3. Tofu Aromalı KitKat

Tofu Asya ülkeleri için yemeklerdeki olmazsa olmazlardandır. Soyadan yapılır ve görüntüsüyle peynire benzemektedir. Aslında tofuyu daha çok yemeklerde görmeye alışkınız fakat çikolatada da görmek mümkün.

Örnekleri gördükçe 300 aroma daha da inandırıcı geliyor değil mi?

4. Kırmızı Fasulye Aromalı KitKat

Kırmızı fasulye de tofu gibi Asya mutfağında sıklıkla kullanılan malzemelerden biridir. Tofunun aksine tatlılarda da sıklıkla kullanılır, bu sebeple çikolatada görmek beni çok şaşırtmadı.

Ve son olarak Wasabi Aromalı KitKat 

wasabi kitkat ile ilgili görsel sonucu

 

Diyelim ki bir gün Japonya’ya gittiniz ve bu çeşit çeşit çikolatalardan yemek istediniz. Aramanıza hiç gerek yok çünkü onlar sizi bulacaktır. Mesela bir markete gittiğinizde şu manzara sizi karşılayacaktır:

 

İlgili resim

Sadece Kitkat’a ait bir bölüm

Yani “eyvah acaba nerede satılıyor” diye kaygılanmanıza gerek yok. Ama benim kişisel tavsiyem KitKat’ın kendi mağazasına gitmeniz çünkü çikolatalar bir renk cümbüşü yaşatıyor size.

More than 300 flavors of KitKat have gone on sale in Japan since the chocolate snack was introduced. It's now one of the country's best-loved candy bars.

Kule şeklinde dizilen çikolatalar

” Kesin başarı” çikolataları ülkemize gelene kadar Türk öğrenciler için okunmuş pirince devam :)

Leave a Reply