AYURVEDA NEDİR?
Ayurveda, kökeni Hindistan ve civarına dayanan doğal bir şifa sistemidir. “Ayur” hayat veya hayat ilkesi anlamına gelen “ayus” kökenlidir, “veda” ise “bilgi” anlamına gelir. Ayurveda; fiziksel, zihinsel ve ruhsal bedenimizin uyum ve huzur içinde yaşamasını amaçlar.
Dosha kısaca fiziksel ve zihinsel bedenlerimizin birleşmesi neticesinde oluşan bünye tipimizdir. Yaratılışın beş ana elementten oluştuğuna inanılır; ether, hava, ateş, su, toprak elementleri de çevremizdeki üç enerjiyi temsil eder. Ayurveda’daki bu üç enerjiyi üç “Dosha” tipi temsil eder. Kişinin “sağlık” halinin “dosha”larının dengede olmasından geçtiğini savunur.
Vata, ether ve hava element bileşimlerinden oluşup, Hareket‘i temsil eder.
Pitta, ateş ve su element bileşimlerinden oluşup, Dönüşüm‘ü temsil eder.
Kapha, toprak ve su element bileşimlerinden oluşup, Yapı‘yı temsil eder.
“Dosha”nızı bulmak için bu teste göz atabilirsiniz!
AYURVEDİK BESLENME NEDİR?
Kısaca, bünye tipinize ve onun ihtiyacı olan şeylerle beslenmek diyebiliriz. Ayrıca Ayurveda ilkelerine göre, bünye tipinizin ne olduğu ayrılmaksızın, tabağınızda altı tadın da bulunması gerekir. Bu altı tat; tatlı, ekşi, tuzlu, keskin, acı ve buruk tatlardır. Aslında biraz limon ve birkaç baharat ile (ipucu: sumak) bunu yapmanın o kadar da zahmetli olmadığını anlayabiliriz. Ayurveda mutfağında en çok kullanılan baharatlar zerdeçal, kimyon, kişniş, rezene, nane, karabiber, zencefil, kakule, tarçın, muskat ve kırmızı biberdir.
Bağışıklığımızı güçlü tutmamız gereken bu zamanlarda, Ayurvedik beslenmeye bir şans verebiliriz. Havalar henüz ısınmamışken benim favorim “golden milk” tarifini sizlerle paylaşıyorum.
Malzemeler:
- Bir tatlı kaşığı toz zerdeçal
- Yarım tatlı kaşığı toz karabiber
- Yarım tatlı kaşığı toz veya 1 tatlı kaşığı taze rendelenmiş zencefil
- Yarım çay kaşığı toz tarçın
- 1 tatlı kaşığı süzme bal
- 1 su bardağı badem sütü
- 1 çay kaşığı hindistan cevizi yağı
Ben baharatların hepsini karıştırıp sütü ve yağı ilave ediyor, daha sonra kaynamaya başladığı an ocaktan alıyorum ve biraz ısınınca üzerine bal ekliyorum. Bir kere denedikten sonra tarifi kendi damak tadınıza göre uyarlayabilir, baharatların miktarını azaltıp arttırabilirsiniz. Afiyet olsun!
Kaynakça:
https://en.wikipedia.org/wiki/Ayurveda
https://yogateria.com.br/os-5-elementos-do-yoga-e-do-ayurveda/