Bilkent Üniversitesi’nin etkin öğrenci topluluklarından Atatürkçü Düşünce Topluluğu;  dün açıklanan ” Ergenekon Kararları ” ile ilgili bir bildiri yayınladı. Verilen kararların yargının siyasallaşmasının,  intikamcı anlayışın bir sonucu olarak değerlendirildiği bildiri de  kararlara sert  tepki gösterildi. 

ADT

İşte Bilkent Üniversitesi Atatürkçü Düşünce Topluluğu’nun Ergenekon Kararları ile ilgili hazırladığı bildirisi:

Bilkent ADT’den Kamuoyuna;

2010 Referandum süreciyle başlamış olan yargının iflas etmesi süreci, bugün neticelendirilen dava ile en önemli aşamayı kaydetmiştir. Bugün alınan kararlar, bu üç yıllık sürecin hukuk adına ne denli yıkıcı bir biçimde geliştiğinin göstergesidir. 28 Şubat sürecine yönelik bir intikam güdüsüyle yürütülen bu dava süreci, aralarında Fatih Hilmioğlu, Mustafa Yurtkuran, Ferit Bernay gibi aydınlık bilimadamlarının, Mustafa Balbay, Tuncay Özkan gibi vatansever gazeteci ve yazarların ve İlker Başbuğ, Hurşit Tolon ve Hasan Iğsız gibi vatanperver askeri personelin hukuksuzca mahkûm edilmesiyle sonuçlanmıştır. Bu sonuç, ülkesini ve geleceğini düşünen bir birey için yürek dağlayıcıdır.

Bu noktada şunun da ayırdına varılması gerekir ki, cezaya çarptırılan her birey suçsuz değildir; lakin terör örgütü liderleri başkomutan gibi muhatap alınırken başkomutanların müebbete çarptırıldığı ve terör örgütü üyelerinin gizli sanıklık yaptığı bu süreçte yaşananların farkında olanlar, aydınlık bir ülke uğruna hüküm giyenlerin kim olduğunu rahatlıkla kavrayabileceklerdir.

Tüm bunların yanı sıra, unutulmamalıdır ki, bu dava sonucunda görüşlerinden ötürü ceza alan bireyler, neticede insandırlar. Burada adı geçen her bir birey, etiketlerinden arındırıldığında ailesi ve yaşantısı olan birer insan olarak kalacaktır. Suçsuz bir insanı müebbet hapse çarptırmanın vereceği vicdani sorumluluk ise, ne yazık ki sadece vicdan sahipleri tarafından anlaşılabilecek bir ağırlıktır.

Bilkent ADT olarak hazırladığımız bu bildiri ile yaşanan olayları kınıyor, her bir bireyi bu karanlığı aydınlığa çıkartma görevini daha yüksek bir sorumlulukla omuzlamaya davet ediyoruz. Adaletin devletin temel işleyiş biçimi olduğu, hukukun bağımsız ve tarafsız olduğu, etiketsizce ve ötekileştirmeden yaşanılabilecek aydınlık, güçlü ve özgür bir ülke için her bir bireyin harekete geçme vakti gelmiştir. Güçlenen bu faşizan yönetim anlayışına karşı sesimizi çeşitli biçimlerde, çeşitli yerlerde duyurmak kadar konudan bihaber bireyleri aydınlatmak da birincil görevimizdir; zira bir bireyin dahi neleri değiştirebileceğini bu halk 90 yıl önce görmüştür.

Bilkent ADT Yönetim Kurulu.

 

Leave a Reply