26 Mart Perşembe günü Merkez Spor Salonunda gerçekleştirilen Kariyer Fuarının ardından, fuara katılma fırsatı bulamayanlar için neler olduğundan bahsedelim dedik, yaptığımız röportajlardan yola çıkarak sizlere bu yazıyı hazırladık:

Sabahtan hazırlıklarını tamamlayıp stantları başına geçen alanında lider birçok şirket katılımcılarını beklerken, özellikle öğle saatlerinde değişik bölümlerden öğrencilerin yoğun ilgisi fuarı hareketlendirmişti. Birçok bölümden öğrenci katılmıştı ama hepsinin memnun ayrıldığını göremedik maalesef. Fuarın daha çok Mühendislik öğrencilerine yönelik olduğunu düşünen Genetik bölümü öğrencileri, geçen yıl da fuara katılım gösterdiklerini ancak bu yıl fuarın tek tip bir hale geldiğini ve hiçbir ilerleme kaydedilmemiş olduğunu söylediler. Sağlık sektöründen Johnson&Johnson dışında bir firma bulunmadığını ve onun da araştırma temelli olmadığı için sadece staj ihtimali üzerinde durduğundan bahsettiler. Geçen yıl diğer firmalar onların bölümlerine yönelik bazı olası pozisyonlar ile onları karşılarken, bu yıl böyle bir durum olmadığından rahatsızlık duyduklarını belirttiler.

Johnson&Johnson‘dan İK görevlileri ise gördükleri ilgiden memnun olduklarını,” ne istediğini bilen Bilkent öğrencileri” ile kurulan bağlantıların staj ve işe alım süreçlerinde faydasını göreceklerini belirttiler.

IMG-20150326-WA0007

Endüstri Mühendisliği bölümünden öğrenciler genel olarak fuara katılım gösteren şirketlerin onları tatmin ettiğini söylerken, daha sosyal bölümler için beklentilerin karşılanmaması gibi bir durumun olabileceğinden bahsettiler.

 

Bu yorum üzerine belki de İşletme gibi birçok bölümün dikkatini çekebilecek bir şirket olan Mudo‘nun İK Uzman Yardımcısının söylediklerine kulak verelim dedik. Bilkent’in hedef üniversiteleri arasında olduğundan ve bu sebeple geçtiğimiz yıllarda da Kariyer Fuarına katıldıklarından bahsetti. Stajyerlik ve MT programları için ilginin yoğun olduğunu belirtirken, özellikle Pazarlama gibi alanlarda İşletme ve Endüstri Mühendisliği bölümündeki analitik yönü kuvvetli, istekli öğrencilerin fazlaca yer alabildiğini söyledi.

Aldığımız yorumların çoğunda bahsi geçen, fuarın en çok hitap ettiği bölüm olduğu söylenen Elektrik ve Elektronik Mühendisliğinden konuştuğumuz öğrenciler genel olarak bu durumun farkında olsalar da, Savunma Sanayi ağırlıklı olan fuarın farklı alanlara da yönelmesi gerektiğini belirterek, “Mesela ben Biyomedikal ya da Telekomünikasyon alanlarında ilerlemek istiyorum ama bu alanlarda fuar yetersiz kaldı.” şeklinde fikirlerini ortaya koydular.

Onlar böyle söylese de, özellikle Bilgisayar ve EE’den öğrencilerle iletişim kurmayı bekleyen firmalardan birisi de Havelsan‘dı. İK Uzmanı ile konuşurken kendisinin bir Bilkent Endüstri mezunu olduğunu öğreniyoruz. Bir Bilkent mezunu olarak Bilkent’in öğrenci profilini nasıl bulduğunu sorduğumuzda, günümüzde teknik bilgiden çok soft skilllere önem veren iş dünyasında Bilkent öğrencilerinin öneminden bahsediyor ve kulüp vb. yollarla sosyalleşen öğrencilerin bu imkanı Bilkentte rahatça bulabildiğini söylüyor. Önceki yıllarda Havelsan olarak Kariyer Fuarı’na katılım göstermedikleri için, bu yıl ilginin yoğun olduğunu ekliyor.

IMG-20150326-WA0006Konuştuğumuz bazı yabancı öğrenciler, fuardaki şirketlerin iyi olduğunu ama yabancı öğrenciler için hiçbir fırsat olmadığını yani pozisyonlara kabul edilmediklerini belirttiler. Bu noktada şaşırdığımı itiraf etmeliyim çünkü aralarında uluslar arası şirketlerin de bulunduğu o firmalar, staja veya işe alırken dikkat ettikleri birinci kriter süper bir İngilizce seviyesi olurken, nasıl olur da yabancı öğrencilere hiç fırsat tanımaz aklım almadı doğrusu.

Bu yıl dikkat çeken bir diğer sektör olan Enerji sektöründen de birkaç firma fuarda yer alıyordu. Bunlardan biri olan ve bilinirliklerini arttırmak için fuara katılım gösteren EnerjiSa‘nın İK uzmanı ile konuşmamız sırasında geçen yılki kariyer fuarından sonra işe aldıkları bir Bilkentli ile beraber geldiklerini öğreniyoruz ve fuarın kimileri için faydalı sonuçlandığına tanıklık ediyoruz.

Kariyer Fuarı 2015’ten izlenimlerimiz bu yönde, umarız katılamayanlar da seneye bu fırsatı elde edebilir.

 

Leave a Reply