BİLKENT SENFONİ ORKESTRASI SEZONU CARMEN’LE AÇIYOR!

GazeteBilkent olarak geçtiğimiz hafta Bilkent Senfoni Orkestrasının sezon açılış konseri olan Carmen’e davetliydik. 30 yılı aşkın süredir Bilkent Üniversitesi bünyesinde bulunan ve her yıl onlarca konserle dinleyiciyle buluşan orkestranın ünü yalnızca Bilkent sınırlarında kalmayıp Türkiye ve Avrupa’ya da yayılmış durumda. Carmen konserinde de BSO’ya olan bu ilgiyi görmek mümkündü ve Odeon’da çok güzel bir atmosfer vardı.

Fransız besteci Georges Bizet’nin yazıp bestelediği Carmen, Fransız Operası denilince akla gelen ilk eserlerden biri olmuştur. Konusu İspanya’da geçen operanın kişileri de Endülüs’ün ünlü kenti Sevilla’dan seçilmiştir. Tütün atölyesindeki çingene kızı Carmen, jandarma Don Jose, sözlüsü Micaela ve ünlü toreador Escamillo gibi karakteristik tipler sanki Prosper Merime’nin aynı adlı öyküsünden gerçeğe dönüşmüş; müzik İspanya’yı temsil etmeye başlamıştı. Halbuki Bizet Fransa’nın güneyindeki Pireneler’i bile aşmamış, ömründe hiç İspanya’ya gitmemişti.

Türkiye’de ilk kez 1948’de Ankara’da sahnelenen Carmen’in konusu 1820’lerde İspanya’nın Sevilla kenti ve yakınlarında geçer. Köylü kızı Micaela’nın nişanlısı olan çavuş Don Jose, bir kavgaya karışan güzel ve işveli çingene kızı Carmen’i tutuklar; ancak ona âşık olduğu için serbest bırakır, sonra da suçlu duruma düştüğü için kaçar, kent dışındaki çingenelere sığınır; ama onlarla ve Carmen ile anlaşamaz. Carmen bu kez boğa güreşçisi Escamillo’ya âşık olur, buna kızan Don Jose kıskançlıkla onu öldürür.

16 Ekim gecesi konserden sonra Odeon’un kapısından çıktığımızda GazeteBilkent yazarları olarak hepimiz büyülenmiş bir şekilde konser hakkında konuşuyorduk. Odeon’dan çıkan diğer izleyicilerin gözündeki heyecan da açıkça görülebiliyordu.

Bu konserle sezonu açan BSO’nun etkinlik takvimine http://bso.bilkent.edu.tr/tr/sezon-konserleri/ adresinden ulaşabilir ve harika bir deneyimin bir parçası olabilirsiniz.

BSO’ya GazeteBilkent’i ağırladıkları için yeniden teşekkür ederiz.

Yazarlar: Gülin Yurter & Onur Şişman

Buse Yılmaz tarafından fotoğraflanmıştır.

Leave a Reply