Bilgent Genetik Topluluğu tarafından her sene düzenlenen ve “yerin üzerinde” anlamına gelen X. Horizons in Molecular Biology and Genetics etkinliği bu sene onuncu kez bilim dünyasındaki önemli isimleri bir araya getiriyor! Tıp ve moleküler biyoloji alanlarındaki güncel gelişmeleri alanında uzman hocalardan dinleyerek onlarla bizzat etkileşime geçme şansı yakalayacağınız kongre’nin dili geçmiş yıllardan farklı olarak Türkçe olacak.

29 Şubat-1 Mart tarihlerinde gerçekleşecek olan kongre her yıl moleküler biyoloji genetik ve tıp öğrencilerinin çoğunlukta olduğu katılımcıları ağırlasa da bilimle ilgilenen herkese kapısı açık. Kahve ve atıştırmalıkların oldukça lezzetli olduklarını da not düşelim. :)

 

BU SENE NELER OLACAK?

Gelelim 2020’nin ilk kongresine… Bu yıl toplamda 16 farklı oturum olacak ve moleküler tıpın en güncel konularından olan yapay doku ve organ üretimi, kanser, kök hücre tedavileri, yapay zekanın biyolojideki uygulamaları gibi konular yer alacak. Peki moleküler biyoloji temeli olmadan da bu konuları anlamak mümkün müdür? Evet! Sunumların Türkçe yapılmasının başlıca sebebi de bu.

 

BİRAZ GÖZ AŞİNALIĞI İÇİN…

İşte X. Horizons etkinliğinde gerçekleşecek olan oturumlardan bazıları hakkındaki bilgiler! Kongreye kayıt yaptırmak için şu linke tıklayabilir ve daha fazlası için Bilgent’in instagram hesabını takip edebilirsiniz. Kongreyle veya moleküler biyoloji ve genetikle ilgili kişisel sorularınız varsa profilimde belirttiğim e-posta adresinden bana her zaman ulaşabilirsiniz. Gelelim bu yılın konularından bazılarına…

3D BİYOYAZICILARLA DOKU VE ORGAN ÜRETİMİ

3D yazıcılar ile üretilmiş, insan dokusundan alınan kök hücrelere dayanan bir insan kalbi.
Tel Aviv Üniversitesi, 2019.

3D yazıcılar hedef nesnelerini 3 boyutlu olarak çıkarabilen makinalardır. 3D biyoyazıcılarla ise hastanın kendi doku ve organlarından alınan örneklerle tasalarnan organlar şekillendirip tekrar hastaya verilebilir. Bu sayede uygun donör bulunması için uzun yıllar beklemeye ve donör doku ve organların olası yan etkilerine gerek kalmaz, hastanın bizzat kendi organlarının sağlıklı bir kopyası yapılır. Doç. Dr. Pınar Yılgör Huri’nin anlatımıyla konunun derinlerine inilecektir.

 

KÖK HÜCRE ÜRETİM TEKNİKLERİ VE DOKU MÜHENDİSLİĞİ ÜRÜNLERİ

Kök hücreler, vücudumuzda bulunan en önemli hücreler tiplerinden

Petri kabındaki kök hücreler.

biridir ve “ana hücre” olarak da tanımlanabilirler. Hasar gören doku ve organların ihtiyacına göre özelleşmiş hücre tiplerine dönüşerek onarımda yer alırlar. Gerekirse kas ve kan hücrelerine bile dönüşebilirler. Bu nedenle günümüzde kök hücre tedavileri geliştirilmeye çalışılmaktadır, bu sayede doku ve organlar için başka bir donöre ve bunun yan etkilerine gerek kalmadan kendi genetik organlarımızın ve dokularımızın yeniden üretilmesi hedeflenmektedir. Doç. Dr. Betül Çelebi Saltık’tan dinleyeceğimiz bu sunumda konunun daha derinine inilecektir.

 

 

29 Şubat’ta görüşmek üzere, bilimle kalın!

Leave a Reply