7. Klasik Gitar Buluşması

Fotoğtaf: Yağmur Yıldızhan

7. Türkiye Gitar Buluşması 4 Temmuz Perşembe günü şef Işın Metin’in yönettiği Bilkent Senfoni Orkestrası ile gitaristler; Costas Cotsiolis, Bahar Türker ve Celil Refik Kaya ile açılış konserini yaptı.

Uygun olmayan hava koşulları nedeniyle Odeon’dan Bilkent Konser Salonuna alınan konserde neredeyse hiç boş koltuk yoktu, dört gün boyunca sürecek buluşma için iyi bir başlangıç oldu.

Joaquin Rodrigo’nun “Concierto de Aranjuez”, Leo Brouwer’in “Concerto Elegiaco” ve “Double Concerto” isimli eserlerinin icra edildiği konserde Bahar Türker gecenin parlayan yıldızı oldu.

 

costascotsiolis

Costas Cotsiolis

1994 doğumlu olan Bahar Türker genç yaşına rağmen önemli başarılara imza atmış ve gelecekte de adını duyurmaya devam edecek bir gitarist. İlk yarıda, Costas Cotsiolis’den (kendisi Türker’in hocalığını da yapmış dünyaca ünlü bir gitarist) sonra sahne alan Bahar Türker, dinamik ve heyecanlı tavrının yanı sıra çekingenliğiyle de seyircinin kalbini kazandı. Hele de Rodrigo’nun o meşhur gitar konçertosunu çalarken, müziği yaşayışı dinlemesi kadar izlemesi de zevkli bir konser ortaya çıkardı. Rodrigo demişken, çoğu kişinin bildiği üzere Deniz Gezmiş’in idam edilmeden önce dinlemek istediği konçertodur “Concierto de Aranjuez”. Beni ve belki de birçok kişiyi bu sebeple ayrı bir etkiler. Açılış konseri Odeon’dan Bilkent Konser Salonu’na alındığında sırf Rodrigo’nun gitar konçertosunu açık havada, o atmosferde izleyemeyeceğim için üzülmüştüm.

 

bahar turker

Bahar Türker

İlk yarının sonunda seyircinin yoğun isteği üzerine Bahar Türker tekrar sahneye geldi, çekingen bir şekilde çalacağı parçayla ilgili bir şeyler söyledi, bu kısımda ne dediği pek anlamadım ama çalmaya başlayınca Âşık Veysel’in “Uzun İnce Bir Yoldayım”ını hemen tanıdım. Yine harika bir performans sergileyip, çabuk çabuk kaçacakken şef Işın Metin onu yakaladı, kulağına bir şey fısıldadı, Türker geri dönüp yine çekimser bir şekilde 15 dakika ara olduğunu duyurdu, bu sevimli ve çekimser tavrı seyirciyi güldürmeye yetti.

 

 

celil refik kaya

Celil Refik Kaya

Kısa bir aranın ardından gitar konçertoları rüzgârı devam etti. İlk yarıda Bahar Türker’den önce sahne alan dünyaca ünlü gitarist Costas Cotsiolis bu sefer sahneye genç yetenek Celil Refik Kaya ile çıktı; düet zamanı. Bahar Türker’e göre daha olgun olan bu ikili, sahnede hoplayıp zıplayan şu ana kadar gördüğüm en enerjik şef olan Işın Metin’in yanında fazla ciddi geldi bana.

Gitarın diğer enstrümanlara göre duygusallığı ve dinamikliği aynı anda taşıdığını düşündüğüm için çok farklı ve güzel bir konser oldu benim için, seyirci içinde aynı şeyin geçerli olduğunu söyleyebilirim.

İlk günü kazasız, belasız atlatan 7. Türkiye Klasik Gitar Buluşması dört gün boyunca her akşam Bilkent Konser Salonu’nda verilen konserlerle gitar severlerle buluştu. Bilkent’in ev sahipliği yaptığı organizasyonda seminerler, söyleşiler, gitar ve ustalık derslerine de yer verildi.  Bu akşam ise saat 19.30‘da Bilkent Konser Salonun’da yapılacak olan “Eski Tüfeklerden Nağmeler – Old Stars” başlıklı  Kapanış Konserinin solistleri; Türk gitar müziğinin ilk jenerasyonu, bugünkü genç gitaristleri yetiştiren emektar sanatçılar: Bekir Küçükay, Soner Egesel, Melih Güzel, Kağan Korad,  Kürşad Terci ve Safa Yeprem. Ücretsiz olarak izleyecebileceğiniz bu son konseri kaçırmayın!

Leave a Reply