Amerikan Rüyası: “Britney Jean” Spears

Pop müzik dünyasının en önemli isimlerinden birisi olan Britney Spears sekizinci stüdyo albümü “Britney Jean”i geçtiğimiz günlerde yayınladı.

Vegas şovu için çok sıkı çalışan Spears uzun bir süre düzenli olarak dans stüdyosu ve spor salonunu terk ederken görüntülendi

Vegas şovu için çok sıkı çalışan Spears uzun bir süre düzenli olarak dans stüdyosu veya spor salonunu terk ederken görüntülenmişti.

2011 yılında yedinci albümü “Femme Fatale”ı yayınladıktan sonra o zamana kadar çalıştığı yapım şirketi Jive Records’tan ayrılıp RCA Records’a geçen Britney Spears’ın bu yapım şirketiyle yayınladığı ilk albüm olma özelliği taşıyor “Britney Jean”. Aynı zamanda Britney’nin 30’lu yaşlarına bastıktan sonra çıkarttığı ilk albümü de.  Albümün ismi ise Spears’ın iki adının da kullanılmasıyla ortaya çıkmış. Britney Jean’in yayın dönemi için herhangi bir tanıtım çalışması yapmayan Spears, kendisini 27 Aralık’ta başlayıp düzenli aralıklarla 6 Eylül 2014’e kadar devam edecek olan “Britney: Piece of Me” adlı Las Vegas konserlerine saklıyormuş.

Albüme ve albümdeki şarkılara gelecek olursak, Britney Spears albümün yayınlanmasının öncesinde Britney Jean’in şu ana kadar yayınladığı en kişisel albümü olacağını söylemişti. Bu söylem karşısında insanların genel beklentisi Britney’nin daha yavaş tempoda şarkılardan oluşan bir albüm yayınlayacağı yönündeydi, ama öyle olmadı. Spears’ın tam olarak kast ettiği şey, bu albümünde yer alan hemen hemen bütün şarkıların yapımında bizzat yer almış olmasıymış.

 

britney-jean-album-cover-britney-spears-35920943-960-951-1385498535

Britney Jean albüm kapağı

Albümün açılışını, Madonna’nın en sevilen albümlerinden biri olan Ray Of Light’ın prodüktörü, William Orbit şarkısıAlienyapıyor. Britney Jean’de yer alan en iyi şarkıların başında gelen Alien, Spears’ın yalnızlığını anlatan orta tempoda bir dance-pop şarkısı. Genel olarak iyi yorumlar alan tek şarkı bile denilebilir. Ardından albümün ilk single çalışması “Work Bitch” geliyor. Dikkat çekici bir liste başarısı yakalayamayan şarkı aslında prodüktörü will.i.am’in bu albümde yaptığı en iyi şarkı, ki albümün ana prodüktörünün kendisi olduğunu göz önünde bulundurursak bu gerçekten bir başarı sayılabilir. Sonrasında albümün ikinci single çalışması “Perfume” var. Son zamanlarda mainstream müzik endüstrisinin gözdesi haline gelen Avustralyalı indie solisti Sia’nın yaptığı bir şarkı olan Perfume pek çok kadının kendini bulabileceği bir şarkı. Yeni başlayan bir ilişkide partnerinin eski sevgilisini unutamadığını düşünmesinden dert yanıyor Britney bu şarkıda. Dördüncü sırada ise fazlasıyla autotune uygulamasına maruz kalmış will.i.am düeti “It Should Be Easy” yer alıyor. Britney Spears’ın vokallerinin aşırı derece bastırıldığı bu şarkı David Guetta, Nicky Romero ve will.i.am ortak yapımı. Bu kadar çok ve başarılı prodüktörün bir araya gelmesiyle bir şarkı ancak bu kadar kötü olabilirdi. Britney Jean’in ilk yarısının son şarkısı olan “Tik Tik Boom” ise bir T.I. düeti. Bu şarkı da albümün en iyileri arasında yer alabilecek olanlardan. Britney Spears hayranlarının single olarak görmek istediği şarkıların başında geliyor. Sosyal paylaşım sitesi twitter’da bu konu hakkında yorum yapan Spears, bu konuyu düşüneceğini belirtti. Tik Tik Boom, T.I.’ın bir ay içinde yayınlanan pop müzik dünyası için çok önemli iki albümde yer almasına sebep oldu. Hatırlayacağımız gibi T.I. daha önce Lady Gaga’nın ARTPOP albümünde de yer almıştı.

will.i.am ve Guetta ikilisi Britney Jean albümünde iki şarkı için birlikte çalıştılar.

will.i.am ve Guetta ikilisi Britney Jean albümünde iki şarkı için birlikte çalıştılar.

Albümün ikinci yarısına geçtiğimizde ise açılışı “kaçırılmış bir hit” olarak adlandırılabilecek olan “Body Ache” şarkısı yapıyor. Şarkı çok iyi bir melodiye sahipken, Britney’nin bu şarkıdaki vokalleri ve şarkının sözleri sizi şarkıdan soğutmaya yetebilir. Yine de bu şarkı da albümü dinleyenler arasında fazlasıyla tutulmuş durumda. Body Ache de albümde yer alan başka bir David Guetta ve will.i.am ortak yapımı. İkili yine hit yapalım derken, kaçırmışlar. Bu şarkıyı akıllardan silmek istermişçesine hemen ardından “Til It’s Gone” geliyor.  Birçok insanın yaşadığı bir duygu olan ele geçirilen fırsatların ancak kaçırıldığında değerinin bilindiğini anlatan bu şarkı da will.iam.’in çıkarttığı iyi işlerden. Albümün sonuna doğru yaklaşırken, sekizinci sırada, yine bir Sia yapımı orta tempo bir şarkı yer alıyor. Prodüktörlüğünü Diplo’nun yaptığı bu şarkı aslen Katy Perry’nin yeni albümü Prism için hazırlanmış fakat Perry sonrasında bu şarkıyı kullanmaktan vazgeçmiş. Bu yüzden şarkının yazarları arasında Katy Perry’yi de görüyoruz. Perry’nin vokallerine göre hazırlanmış bir şarkı olan Passenger aslında Britney’nin vokallerine de uymuş; fakat genelde Britney’den duymaya alışık olduğumuz şarkılardan değil. Sonrasında ise albümün son düeti yer alıyor; Britney Spears’ın kardeşi Jamie Lynn Spears’la yaptığı “country” ağırlıklı tarzdaki “Chillin With You” şarkısı da Britney’nin farklı bir yanını görmemizi sağlıyor. Diğer bir açıdan bakacak olursak da en kişisel albümünde kardeşinin de yer almış olması çok yerinde bir davranış. Bu arada kardeşlerin vokallerini birbirinden ayırmak ilk dinlemede biraz zor gelebilir.  Albümün son şarkısı ise yine bir will.i.am yapımı olan “Don’t Cry” şarkısı. Pek de dikkat çekici bir şarkı olmayan Don’t Cry albümü bitirmek için yanlış bir tercih olmuş bence.

Genel olarak kritiklerden ortalama yorumlar alan Britney Jean, Britney Spears’ın Billboard albüm listesine ilk iki sıradan girmeyen ilk albümü olacak gibi. Şu ana kadar altı albümü bir numaradan, bir albümü iki numaradan giriş yapan Spears’ın en başarısız albümü olması beklenen Britney Jean’i Spears’ın Las Vegas şovlarında yeni şeyler söylemek ve hayranlarını sevindirmek için çıkarttığı da söyleniyor.

Leave a Reply

1 comment

  1. TUNÇ

    Harika bir kadın, gayet iyi bir albüm.. Britney asla demode olmayan gerçek bir efsane..

    -1