Enerji Sorunları İçin Aya Solar Yüzük

japon deniz üstü santralDünyada son zamanlarda güneş enerjisi için birçok büyük yatırım yapıldığını görebiliriz. Yapılan bu dev yatırımlara, Japonya’da büyük elektronik şirketlerinden Kyocera’ nın kısa süre önce devreye soktuğu, yaklaşık 22 bin Japon aileye elektrik sağlayabilen deniz üstü güneş santrali ve Google şirketinin Kaliforniya ve Arizona’da inşaatına başladığı, yaklaşık 17 bin Amerikan ailesinin elektrik enerjisini karşılayabilecek yeni güneş enerjisi tesisi örnek gösterilebilir. Peki, bütün dünyadaki enerji sorunu göz önüne alındığı zaman bu tür yatırımların yeterli olduğunu söyleyebilir miyiz? Geçtiğimiz hafta bir Japon şirket çok ilginç bir proje ile dünyadaki petrol ve kömür bağımlılığının ortadan kaldırılabileceği fikrini ortaya attı. Bu projenin hayat bulmasıyla ayın ekvatoru boyunca güneş panellerinden devasa boyutta bir tesis kurularak dünyanın tüm enerji ihtiyacı karşılanabilir ve bu sayede petrol ve kömür bağımlılığı, dünyayı kirletme zorunluluğu ortadan kaldırılabilir.

Shimizu Corporation adındaki mimarlık, mühendislik ve müteahhitlik firması Japonya’nın alanında en önde gelen şirketlerden biri. Shimizu bu proje ile dünyada sınırlı olan kaynakların kullanımından sınırsız yeşil kaynakların kullanımına tam geçiş yapmak istiyor. Luna Ring adını verdikleri bu projeyi hayata geçirmeyi gerçekten istiyor olsa gerek ki Shimizu projenin ayrıntılarını, her ne kadar yeterli olmasa da, bizlerle paylaşıyor.
UntitledShimizu öyle bir tesisten bahsediyor ki yaklaşık 11000 km uzunluğu ve yer yer 400 km genişliği ile aya adeta bir kemer takılmış görünümü veren bir tesis. Santral temelde iki üniteye ayrılıyor, ayın görmediğimiz yüzüne inşa edilen solar panellerin olduğu ünite ve ayın sürekli gördüğümüz yanına inşa edilen enerji aktarma ünitesi. Üretilen enerjiyi aktarmak için Japon şirket iki farklı yöntem öneriyor. İlk olarak 20 km çaplı devasa boyutta antenler kullanılarak aydan dünyaya mikrodalgalar ile gönderilebileceğinden bahseden Shimizu, bu yöntemin açık havalarda %98 verimliliği olacağı görüşünde. Bir diğer aktarma yöntemi olarak yoğun enerjili lazer ışınlarının kullanılması düşünülmüş. Dünya’dan gönderilen ışığın aya 1,225 saniyede ulaştığını düşünürsek bu yöntemlerle üretilen enerjinin dünyamıza gelmesini aslında çok beklemeyeceğimiz ortada.

luna_img003Shimizu ‘ya göre Luna Ring, bütün dünyanın enerji ihtiyacını karşılayabilecek. Bir kıyaslama ile durumu inceleyelim. Google şirketinin son zamanlarda inşaatına başladığı güneş enerjisi santralinin 160 Megawatt enerji üretmesi bekleniyor. Luna Ring ile üretilmesi düşünülen enerji miktarı ise 13000 Terawatt, 160 Megawatlık enerjinin 81 250 000 katı. Aslında ihtiyacımız olanın çok çok üstünde bir enerji üretimi olacağını söyleyebiliriz. Elektrik ihtiyacı olan yapılar sadece evler mi, tabi ki hayır. Elektrik enerjisi ile çalışabilen ulaşım araçlarının yaşamımızda yer edinmesi, elektriğin yakıt olarak önem kazandığı gerçeğine verilebilecek en iyi örneklerden birisi. Luna Ring ile üretilen ihtiyaç fazlası enerji hidrojen olarak depolanabilirse gerçekten başka hiçbir yakıtı kullanmamıza gerek olmayabilir.

Peki, bu proje için yeterli yatırım bulunabilir mi? Shimizu planını açıklarken herhangi bir meblağdan bahsetmedi. Astronomik bir proje olduğu için pahasının da astronomik bir düzeyde olacağı kesin. Shimizu ‘ya göre inşaat malzemelerin büyük bir kısmı aydan karşılanabilir, operatörlüğü dünyadan olacak şekilde makineler çalıştırılabilir ve birkaç astronot ekibi kontrollüğünde aralıksız çalışmalar sürdürülebilir. İnşaat masrafları her ne kadar minimuma indirgemeye çalışırsak çalışalım bu cesur projenin çok büyük miktarda masrafı olacağı kesin. Liverpool Üniversitesi, Stephenson Yenilenebilir Enerji Enstitüsü’nden Prof. Werner Hofer bu sebeple projeye inanmayıp itiraz eden bilim insanların ilklerinden. Profesör harcanan yatırımların elde edilen enerji ile amorti edilemeyeceği görüşünde.

Nükleer santrallerden çok çekmiş olan Japonya’dan böyle temiz enerji üretimi ile ilgili fikirler çıkması beklenmeyen bir durum değil. Bilim kurgu senaryosu gibi görünen proje, aslında insanoğlunun şu an sahip olduğu teknoloji ile tamamlanabilir. Her ne kadar bilim camiası tarafından çok pahalı bulunsa da, Shimizu ‘nun vaadi olan petrol, kömür gibi yakıtların kullanma zorunluluğunun ortadan kalkma düşüncesi yani zorunlu bir şekilde dünyayı kirletme alışkanlığından kurtulma fikri çok cazip görünüyor. Alternatif enerji kaynağı olarak güneş enerjisinin değil petrol ve kömürün kullanıldığı, temiz ve ekosistemi dengeli bir dünyanın paha biçilemez olduğu görüşündeyim.

http://youtu.be/wQfpl15YDrQ

 

Referanslar:

http://www.shimz.co.jp/english/theme/dream/lunaring.html

http://www.shimz.co.jp/english/theme/dream/pdf/lunaring_e.pdf

http://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/japanese-engineers-plan-to-turn-the-moon-into-a-giant-solar-panel-station-8969866.html

http://intel.doganburda.com/guncel/item/437-japonlar-gunes-enerjisine-donuyor

http://tr.wikipedia.org/wiki/Hidrojen_depolama

Leave a Reply