‘Sylvia’ 40 Yıl Sonra İstanbul’da Seyirciyle Buluştu

Bu sezonun ilk klasik bale prömiyerini ‘Sylvia’ ile yapan İstanbul Devlet Opera Balesi, 40 yıl sonra seyirciyi bu eser ile tekrar buluşturdu. Kadıköy Süreyya Operası’nda sahnelenen üç perdelik mitolojik eser, İstanbulluların beğenisini topladı.

Programda; Sylvia rolünde Deniz Kılınç/ Melike Manav; Aminta rolünde Olcay Tunçeli /Melih Mertel var iken; Diana rolünde, Ebru Cansız/ Ebru Mıhçıoğlu bulunmakta. Eros’u Melih Mertel/Deniz Özaydın ve Orion karakterini de Erhan Güzel/ M. Nuri Arkan/Ömer Erenler üstlenmekte. Bu solist dansçılar başta olmak üzere, İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin tüm solist dansçıları eser için dönüşümlü olarak dans ediyor.

Sylvia(1)

Konusunu Rönesans devrinde, destan türünün en büyük şairlerinden Torquato Tasso’nun Yunan mitolojisinden etkilendiği Aminta adlı masalsı metinden alan Sylvia, Slyvia’nın kendisine âşık olan çoban Aminta ile yaşadığı zorlukları ve sonrasında Artemis Tapınağı’ndaki kavuşmalarını anlatır. Doğa ve Av Tanrısı Diana’nın avcılarından aşka inanmayan inatçı güzelidir Sylvia, aşkı için engel tanımaz, her zorluğu yener ve aşk yine galip gelir.

İlk kez 1876’da Paris’te dans edilen ve yıllar önce Ankara’da Türkiye prömiyeri yapılan romantik bale yapıtı Sylvia’nın, sanatseverler tarafından bale için yazılanlar arasında en iyilerden gösterilen müziklerini; şef Elşad Bagirov yönetiminde İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrası seslendirdi.

İzleyenleri Büyük İskender’in yaşadığı zamanlara doğru kısa bir yolculuğa çıkaran ve mitolojik esintisiyle hafızalarında iz bırakan eser, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlük Başöğretmeni ve İzmir Devlet Opera ve Balesi Sanatçısı Nüket Sevgen tarafından sahnelendi, dekor tasarımını Gülden Sayıl, kostüm tasarımını Sevtaç Demirer, ışık tasarımını da Müfit Özbek yaptı.

Sylvia, Aras Kargo sponsorluğunda; 21 Mart ve 4 Nisan’da saat 16.00’da, 19 Mart ile 1 Nisan tarihlerinde saat 20:00’de Kadıköy Belediyesi Süreyya Opera Sahnesi’nde tekrarlanacak.

sylvia-izmir-181522F7

 

Leave a Reply