CerModern çok önemli sergilere 24 Ekim-30 Kasım tarihleri arasında ev sahipliği yapıyor. İşte o sergiler:
“ÖZGÜRLÜĞÜN ÖZEL ALANLARI”
Polonya Çağdaş Sanat Sergisi (Sergi Tarihi: 25 Ekim – 30 Kasım 2014)
Polonya çağdaş sanat sergisi, “Özgürlüğün Özel Alanları” adı altında 25 Ekim tarihinden itibariyle CerModern’de sanatseverlerle olacak. Sergide Adam Mickiewic Enstitüsü tarafından organize edilip Türkiye’deki Polonya yılı kutlamaları için Jan Cybis Ödülü’nü kazanan Polonyalı sanatçıların resimlerine yer verilmiş. Ödülün baş yöneticisi ve serginin organizatörü ise Varşova Bölgesi Polonyalı Sanatçılar Birliği’dir.
SERGİ HAKKINDA:
1945 yılından sonra Polonya’daki her şey derin bir sanatsal özgürlük veya iradeyle oluşturulmaya başlandı. Çalışmalarının bütünlüğünden dolayı Jan Cybis Ödülü’ne layık görülen sanatçılar her bir jenerasyonda kendi hayal dünyalarını gerçekleştirmişler ve “özgürlüğün özel alanlarını” genişletmişlerdir.
Sergi aynı zamanda Jan Cybis Ödülü’nü kazanan en ünlü savaş sonrası ressamların çalışmalarına da yer verecektir, bu sanatçılar şu şekilde: Tadeusz Dominik, Jacek Sempoliński, Jan Berdyszak, Rajmund Ziemski, Stefan Gierowski, Jacek Sempoliński, Jerzy Tchórzewski, Jan Lebenstein, Jan Tarasin, Jerzy Nowosielski, Stanisław Fijałkowski, Łukasz Korolkiewicz, Zbigniew Makowski, Jan Dobkowski, Ryszard Winiarski, Erna Rosenstein, Leon Tarasewicz, Tomasz Ciecierski, Teresa Pągowska, Jadwiga Maziarska, Jarosław Modzelewski, Jerzy Kałucki, Tomasz Tatarczyk, Robert Maciejuk, Ryszard Grzyb, Paweł Susid, Marek Sobczyk, Jadwiga Sawicka.
Onlar için sanatsal özgürlük, son kırk yıldır nesiller arasında sanatsal diyaloğu inşa eden Jan Cybis Ödülü’nün kazananlarının oluşturduğu bir grup olan duygusal topluluktaki üyelikle ilişkilidir. Resimler, çağdaş sanatta esas role sahip olan düşünce, akım,bilinçaltı ve dürtünün bir ortalamasıdır. Her ne kadar önemli olan yolun tamamı veya yolda ne olduğu olsa da, bu bir çeşit işaret tabelası görevi görmektedir. Resmin bu anlayışı Jan Cybis Ödülü’nün tüm kazananları arasında ve aynı zamanda tüm dünyadaki sanatçılar arasında bulunmaktadır.Bu farklılık Polonya sanatını ortak dile bağlar, bu da sanatın kendisidir. Bu arada belirtelim, serginin kuratörü Leszek Czajka.
TOMASZ BOGUSLAWSKI KİŞİSEL POSTER SERGİSİ
CerModern, HUB Sanat Mekan (Sergi Tarihi: 24 Ekim-14 Kasım 2014)
“…Günümüzde şehirler, reklam panoları, ışıklı reklamlar ve bunlar gibi bilgiyi hızla taşıyan görsel yöntemlerle dolup taşmış vaziyettedir. Bu yüzden çağdaş afiş sanatı kendine, hayal gücüne ve ilhama daha elverişli sakin yerleri seçiyor; sokağın sanatından, galeri sanatına geçiş yapıyor. Afiş sanatında fark edilir bir evrim vardır; çağdaş posterler resimsel kalitelerini daha ihtiyatlı ifade tarzı uğruna feda etmektedir. Ne var ki bence, Leh afişlerinin büyük gücü hala resimselliğinde (picturesqueness) yatmaktadır. Çünkü Leh afişleri, bilgisayar ve fotoğrafla yapılmış tasarımlardan açıkça farklıdırlar. Sergide yer alan afişler, bilgisayar ortamında yaratılamazlar.” Krzysztof Dydo
CerModern bünyesinde oluşturulan ve çağdaş sanatçıları ve farklı sanat disiplinlerinden seçkin örnekleri sanatseverlerle buluşturmayı misyon edinmiş HUB Sanat Mekan, 24 Ekim-14 Kasım tarihleri arasında yine Çağdaş Polonya sanatçısı olan, afiş duayeni Tomasz Bogulawski’yi konuk ediyor. Günlük nesnelerin “pictoral” yani resimsel ilişkilerini kullanarak kinayeye dayalı afişler üreten Tomasz Boguslawski’nin posterleri fotoğraf ve günlük hayat objelerinin harmanı ile kendini göstermektedir.
SANATÇI HAKKINDA:
1958 yılında Gdansk’ta doğan sanatçı, Gdansk Güzel Sanatlar Akademisi’nde görsel sanatlar ve tasarım bölümünde, Prof. Marek Freudenreich ve Prof. Witold Janowski gözetiminde eğitimini tamamlamıştır. Boguslawski, 1983 yılından bu yana aynı akademide, grafik sanatları bölümünde profesör olarak çalışmalarını sürdürmektedir.
Boguslawski; poster tasarımı, görsel iletişim, editoryal grafikler, filatelik (posta pulu ve kaşesi koleksiyonu ve tarihi) düzenleme gibi grafik tasarımın birçok farklı alanında çalıştı. Varşova, Lahti, Mexico City, Colorado, Tahran, Moskova, Sofya, Tayvan, Chicago, Hangzhou, Rzeszow ve Seville Expo92 gibi birçok uluslararası poster sergisine katıldı. Polonya’nın poster sanatını anlatan birçok sunumda (yurtiçi ve yurtdışı) görev almasının yanı sıra küresel filatelik sergilerinde de çalıştı. Sanatçı, birçok kez Polonya Afiş Bienali’nde (Katowice,Polonya) ödül kazanmış (1983,2009– Altın, 1985,2011 – Gümüş, 1995,2005 – öne çıkan tasarım ödülü) ve iki kere de aynı bienalin “Grand Prix” ödülünü almıştır. (2003, 2007)
Öyle görünüyor ki, iki sergi de meraklıları için ilginç bir deneyimi olacak.