Toplumsal olaylar sebebiyle gerildiğimiz şu günlerde hepimizin biraz gülmeye ihtiyacı olduğunu düşündüm ve sizin için sezonun öne çıkan komedi oyunlarını inceledim.

1) 39 Basamak

39 Basamak-1

The 39 Steps, Patrick Barlow tarafından Alfred Hitchcock’un yönettiği aynı adlı gerilim türündeki casusluk filminden uyarlanan bir oyundur. Konu ve karakterler bakımından çok benzer olan bu iki eser, hikâyeyi ele alış biçimi yönünden ayrılmaktadır: Film ciddi ve romantik bir tonda seyrederken oyunda ise komedi unsuru ön plana çıkarılmıştır. Oyun Türkiye’de ilk defa on yıl önce Kenter Tiyatrosu ev sahipliğinde 39 Basamak ismiyle sahnelenmiştir ve oyuncu kadrosunda Engin Hepileri, Demet Evgar, Okan Yalabık ve Hakan Gerçek yer almıştır. 2016 yılı Şubat ayında yeniden sahneye konulan oyunda eski kadrodaki Hakan Gerçek’in yerini Bülent Şakrak almıştır.

39 Basamak-Son

Bu sezonun en dikkat çeken komedi oyunu olan 39 Basamak, her yönüyle muhteşem bir yapım olarak değerlendirilebilir. Oyundaki tüm oyuncular olağanüstü bir performans sergiliyor, özellikle de Engin Hepileri ve Demet Evgar dünya standartlarında oyuncular olduklarını bu prodüksiyondaki performanslarıyla da kanıtlıyorlar. Senaryonun çok akıcı olmasının yanı sıra oyundaki yerinde ve ince espriler izleyicilere çok keyifli bir deneyim yaşatıyor. Ayrıca dekor ve müzik sahnede çok yaratıcı bir şekilde kullanılıyor. Bu oyunu izlemediyseniz en kısa zamanda izleyin.

2) Shirley

Shirley

İngiliz oyun yazarı Willy Russell’ın kaleme aldığı tek kişilik oyun Shirley Valentine, Türkiye’de Shirley adıyla, Sumru Yavrucuk’un oyunculuğu ve yönetmenliği ile sahneleniyor. Oyunda İngliltere’de sürdürdüğü hayatının tekdüzeliği sebebiyle gençlik yıllarındaki neşesi ve üretkenliğini yitirmiş olan Shirley’nin bir arkadaşıyla birlikte Yunanistan’a yaptığı kaçamak bir seyahat sonucu mutluluğu yeniden keşfetmesi anlatılıyor. Oyunun Türkçe uyarlamasında ise destinasyon Türkiye oluyor. Güçlü senaryosu ile modern toplumların kuralları içinde sıkışıp kalmış, kendine ve çevresine yabancılaşan kadınları değişmeleri ve kendilerini keşfetmeleri için cesaretlendiren bu oyunda Sumru Yavrucuk oldukça etkileyici bir performans sergiliyor. Oyunda kullanılan müzikler ve dekor ise tek kelimeyle harika. Bu yapımı mutlaka izlemelisiniz.

3) Kibarlık Budalası

Kibarlık Budalası

Molière’in en ünlü eserlerinden biri olan Le Bourgeois gentilhomme, Türkçe ismi ile Kibarlık Budalası, Türkiye’de 2007 yılından beri Tiyatro Kedi bünyesinde sergileniyor. Başrolde Haldun Dormen başarılı bir performans sergilese de ne yazık ki ilerleyen yaşı sebebiyle sesini çok etkili kullanamıyor ve onun sesini iyi duyamamak oyuna odaklanmayı zorlaştırıyor. Haldun Dormen dışındaki oyuncuların performansları ise ortalamanın biraz üstünde olarak değerlendirilebilir. Oyunda kullanılan esprilerin modasının geçmiş olması ve senaryonun bazı kısımlarının gereksiz bir biçimde uzatılması oyunu izlerken alınan keyfi büyük ölçüde azaltıyor. Kostümler göz alıcı ve döneme uygun, ancak dekor ve müziğin biraz zayıf kaldığı söylenebilir. Sonuç olarak bu yapımı izlerken sıkılmasam da, çok eğlendiğimi veya güldüğümü söyleyemem.

4) Hoş Geldin Boyacı

Hoş Geldin Boyacı

Hoş Geldin Boyacı, orijinal adı ile The Decorator, İngiliz oyun yazarı Donald Churchill’in evlilik ilişkilerinde sadakatsizliği komedi unsuru olarak kullandığı bir oyun. Bu oyunun Türkçe adaptasyonunda ana karakteri canlandıran Erdal Özyağcılar’ın performansı göz doldursa da ikinci başroldeki Berna Laçin’in performansı beklentileri karşılamıyor. Yardımcı oyuncu Gözde Çetiner ise karakterine çok başarılı bir şekilde hayat veriyor. İlk yarıda yavaş ilerleyen oyun, ikinci yarıda hareketlense de oyunda heyecan unsurunun etkili kullanılamaması ve oyunun süresinin çok uzun olması izleyicilerin dikkatini toplamasını zorlaştırıyor. Oyunda kullanılan dekor ise oldukça özenli hazırlanmış, iyi bir sanatçının elinden çıktığı belli oluyor. Ancak ne yazık ki oyunda müzik unsurunun eksikliği hissediliyor. Özetle ortalama bir oyun olan Hoş Geldin Boyacı, Erdal Özyağcılar için izlenebilir.

Hoş Geldin Boyacı-Son

Kaynaklar:
http://kultursanat.com.tr/tag/39-basamak/
https://en.wikipedia.org/wiki/The_39_Steps_(1935_film)
https://en.wikipedia.org/wiki/The_39_Steps_(play)
http://www.radikal.com.tr/kultur/39-basamak-ekibi-topladilar-1508526/
http://tiyatrolar.com.tr/tiyatro/39-basamak3
http://www.themagger.com/sumru-yavrucuk-shirley/
https://en.wikipedia.org/wiki/Shirley_Valentine
https://events.ku.edu.tr/detail.php?i=7860
https://en.wikipedia.org/wiki/Donald_Churchill
https://ww1.emu.edu.tr/tr/haberler/etkinlikler/hosgeldin-boyaci-tiyatro/1235?posts_pid=1811

Leave a Reply