Sağlığımız için evimize kapandığımız şu günlerde en çok yaptığımız şeylerden birisi de doğal olarak kendimizi dizi ve filmlere vermek. Durum böyle olunca, izlemesi keyifli dizi bulmak önemli bir hal alıyor. Bunun için, sizlere içinizi ısıtacak bir dizi önerisi ile geldim; Grace and Frankie

Dizi, Grace ve Frankie’nin kocalarının 40 yıllık evliliklerinden sonra eşcinsel olduklarını fark edip birbirleri ile evlenmeye karar vermesiyle başlıyor. 80’li yaşlarına dayanan Grace ve Frankie bu durumu birbirlerinden güç alarak atlatmaya çalışır ancak bir sorun vardır; bu iki karakter aslında oldukça zıttır! Disiplinli, iş kolik, duygularından bahsetmekten nefret eden Grace, kendisini sorumsuz, başına buyruk, her zaman neşeli ve en önemlisi eski bir hippi olan Frankie ile aynı evde bulur. Dizi boyunca iki karakterin hem birbirleri ile anlaşma, hem de hayata yeniden tutunma çabalarını izliyoruz.

Dizinin konusunu ilk duyduğum zaman açıkçası şüpheyle yaklaşmıştım; yaşlı insanları konu alan diziler bildiğiniz üzere pek yaygın değil ve ne kadar eğlenceli olabileceği konusunda doğal olarak şüphelerim vardı, ancak şunu söyleyebilirim ki bu dizi tüm şüphelerimi boşa çıkardı. Grace ve Frankie aslında bana yaşlanmanın ne kadar güzel olduğunu, yaşın bir engel olmadığını gösterdiler. Kocalarından ayrılmış 80’li yaşlarında iki kadının hayata tutunma, üretme, var olma, birey olma çabalarını izliyoruz. Yaşlanma korkusu olan biri olarak söyleyebilirim ki, bu diziyi izledikten sonra artık yaşlanmaktan o kadar korkmuyorum. Abarttığımı düşünebilirsiniz, ama diziyi izlediğinizde ne kadar haklı olduğumu anlayacaksınız.

Dizi hakkında sevdiğim bir diğer özellik ise karakterlerin anlaşmazlıklarını çözme yolları. İş kolik Grace ve hippi Frankie her zaman anlaşamıyor, korkunç kavgalar da ediyorlar, ama eninde sonunda yine en iyi arkadaş olmaya devam ediyorlar. Bunun sırrının empati, hatanı kabullenme ve karşındakine nasıl hissettiğini açıkça söylemek olduğunu gözlemledim. Birbirlerinden özür dilerken bunu kuru kuru yapmıyorlar, eğer hatalılarsa o an neden öyle davrandıklarını da açıklıyorlar. Bu genelde dizilerde görmediğimiz bir şey, ve aslında kendi hayatlarımıza da uygulamamız gereken bir şey.

Bunların yanında dizi, birçok güncel soruna da parmak basıyor. Kürsel ısınmadan hayvan haklarına, eşcinsel haklarından cinsiyet ayrımcılığına birçok sorunu gündeme getiriyor. Bir bölümünü neredeyse tamamen palm yağının zararlarına, palm yağı üretilirken çevreye ve hayvanlara verilen zararlara ayıran bir dizi bu.

Eğer bu sıkıcı karantina günlerini biraz olsun neşelendirmek, geleceğe ve ilerleyen yaşlara umutla bakmak istiyorsanız kesinlikle Grace ve Frankie’ye bir şans verin.

Leave a Reply