1457734_10152463261789937_1131597140_n

“Rana Unutmaz”

Psikoloji 4. sınıfta okumakta olan Rana Unutmaz ile keyifli bir röportaj yaptık.

GB: Neden bu bölümü seçtiniz?

Ben küçük yaştan beri hep psikoloji okumak istiyordum. Zaten yaklaşık yirmi tane tercih yaptım, yirmisi de psikolojiydi. O yüzden çok isteyerek seçtim. Psikoloji dışında bir şey yapmayı da düşünemiyorum açıkçası.

GB: Peki, neden Bilkent?

Öncelikle eğitim kalitesi benim için çok önemliydi. İnsanlarda “Bilkentliler çalışmazlar, gezerler ve tozarlar” diye genel bir yargı vardır. O yargı beni biraz korkuttu. Ben başta Bilkent’i kazandığımı duyunca hem sevindim hem de üzüldüm, acaba ben burada yapabilecek miyim diye düşündüm. Gelince ise çok memnun kaldım çünkü hem öğretmenlerin ve verilen eğitimin kalitesi, hem de öğretim dilinin İngilizce olması benim için çok büyük avantajlardı. Aynı zamanda adı, itibarı olan bir üniversiteye de gitmek istedim.

GB: Üniversiteye adım attığınız ilk günden bu yana, sizde ne gibi değişiklikler oldu? Neler kazandınız?

Kesinlikle dört sene önceki halimle aynı değilim. Çok daha bilinçliyim, çok daha mantıklı kararlar verebiliyorum. Hepimiz sonuçta büyüdük. Ben de büyüdüğümü hissediyorum. Eski halime baktığım zaman, hakikaten çocukmuşum, bunu fark ediyorum. Daha bilinçli bir yetişkin oldum ve bunda Bilkent’in de payının çok büyük olduğunu düşünüyorum.

"Mezuniyet Cübbesi ile"

“Mezuniyet Cübbesi ile”

GB: Üniversite hayatınız boyunca ne gibi aktiviteler yaptınız?

Okuldaki çok fazla aktiviteye katılmadım açıkçası. Bu benim içimde bir yaradır. ÖÇP nin kapsamında lise tanıtım programlarına katılıyorum, yeni gelen liseli öğrenciler için okul tanıtımı düzenliyoruz. Onun dışında stajlar da yaptım. Bizim dönemimizde zorunlu staj yoktu ancak ben kendi isteğimle Ufuk ve Ankara Üniversitelerinde klinik psikoloji alanında stajlar yaptım.

GB: Geleceğe yönelik planlarınız nelerdir?

Psikoloji çok geniş bir alan ve belli bir alanda yoğunlaşarak daha başarılı olabileceğime inanıyorum. Kesinlikle klinik alanında yüksek lisans yapmak istiyorum, Hacettepe ve Odtü Üniversitelerine başvurma sürecindeyim. Doktora da düşünüyorum. ama her ülkenin sistemi bu alanda çok farklı olduğu için eğitimime yurtdışında devam etmeyi düşünmüyorum.

GB: Planladığınız gelecekte bir “Bilkent Mezunu” olmanın size ne gibi avantajlar sağlayacağını düşünüyorsunuz?

Daha önceden de dediğim gibi, Bilkent adının bana her kapıyı açacağını düşünüyorum. Verdiği İngilizce eğitim ve öğrencilerine araştırmacı bir yapı kazandırması çok büyük faydalar bence.

GB: Bir mezun adayı olarak, sizinle aynı bölümde olup, şu an hazırlıkta veya birinci sınıfta olanlara ne gibi tavsiyelerde bulunursunuz?

Bilkent Psikoloji Topluluğu bu aralar çok aktif çalışıyor, oraya mutlaka katılsınlar. Ben katılmadım, içimde kalan bir uktedir. Mutlaka seminerlere ve aktivitelere de katılsınlar. Türk Psikologlar Derneğine üye olsunlar. Bir de alabildikleri kadar ders alıp son senelerini mümkün olduğu kadar boşaltsınlar, çünkü bitirme tezi/projesi çok vakit alan bir süreç. İlgilendikleri alana karar verirlerse, ileride hangi hocayla çalışmak istediklerini ve hatta mezun oluklarında ne yapmak istediklerini belirlemek onlar için daha kolay olacaktır.

GB: Bizi kırmayıp keyifli bir röportaj yaptığınız için teşekkür ederiz.

Ben teşekkür ederim.

Leave a Reply