Euroleague Derbisinde Gülen Fenerbahçe

Turkish Airlines Euroleague’de 20.hafta maçında Fenerbahçe Ülker ve Galatasaray Odeabank Ülker Sports Arena’da karşı karşıya geldi. Son dakikaları nefes kesen maçı başından sonuna dek önde götüren Galatasaray’ı 15 sayı geriden gelerek yakalayan Fenerbahçe Ülker sahadan 85-80 galibiyetle ayrılarak hem ezeli rakibine karşı üst üste 14. galibiyetini aldı, hem de Euroleague’de 4.sıradaki yerini korudu. Maçta 20 sayı,7 ribaunt 2 top çalma ile oynayan Fenerbahçe’nin yıldız pivotu Jan Vesely maçın MVP’si seçildi.

Maça sahanın iki tarafında da tutuk bir görüntüyle başlayan Fenerbahçe karşısında baskılı savunmayla rakibini durduran ve hücumda da Sinan Güler’in arka arkaya bulduğu isabetli şutlarla sayı üreten Galatasaray ilk çeyreği 27-19 önde kapattı. İkinci periyotta da hücumda etkili oyununu sürdüren Galatasaray özellikle de Blake Schilb’in etkili oyunuyla skor üstünlüğünü korurken Fenerbahçe de Udoh’un yokluğunda süre almaya başlayan ve aldığı süreyi çok iyi kullanan Ahmet Düverioğlu ile sayılar üretti. İlk yarı Galatasaray’ın 54-41 üstünlüğüyle kapanırken bu rakam Fenerbahçe’nin bu sezon iç sahada bir yarıda yediği en yüksek sayı oldu.

Alex Tyus'un Fenerbahçe pota altındaki çetin mücadelelerinden birisi

Alex Tyus’un Fenerbahçe pota altındaki çetin mücadelelerinden birisi

İlk yarıda skor üretmekte zorlanmayan ancak savunmada hiçbir varlık gösteremeyen Fenerbahçe ikinci yarıya maçı çevirmek için ilk şartın savunmada hareketlenmek olduğu bilinciyle başladı. Baskılı savunmayla rakibi top kayıplarına zorlayan Sarı-Lacivertliler hücumda da Dixon’un etkili oyunu ve Vesely’nin taraftarı coşturan smaçlarıyla seyircisini de arkasına alırken son çeyrek yaklaştıkça farkı eritmeyi başardı. Son periyoda konuk takımın 66-64 üstünlüğüyle girilirken, son periyotta maçın başından ilk dakikasından sonra ilk kez öne geçen Fenerbahçe kazanma alışkanlığının da etkisiyle son dakikaları daha iyi oynadı ve maçtan 85-80 galibiyetle ayrıldı.

Öncelikle bize seyir zevki yüksek, başından sonuna kadar heyecan dolu bir derbi izlettikleri için iki takımı da tebrik etmek gerekiyor. Euroleague’de üst sıralar için mücadele eden Fenerbahçe’nin beklentilerin aksine bu kadar zorlanması ve maçı son dakikalardaki performansıyla kazanabilmesindeki en büyük faktörün sezon başından beri yaşanan kadro derinliğinden yoksun olma sıkıntısının üstüne takımın temel taşlarından biri olan Udoh’un sakatlığının eklenmesi olduğunu söyleyebilirim. Sahanın her iki tarafında da takıma büyük enerji katan ve en çok süre alan oyunculardan biri olan Udoh’un yokluğunun özellikle ilk yarıda savunmada derin biçimde hissedildiğini düşünüyorum. Bunların yanında Melih Mahmutoğlu’nun hiç süre almaması ve Antic ve Kalinic’in kısıtlı şans bulmasıyla Fenerbahçe’de tüm yükün 6 oyuncunun üzerine kalması ve bu oyuncuların hem maç içindeki yorgunlukla veriminin düşmesi hem de sakatlık riskinin artmasının Fenerbahçe Ülker için kırmızı alarm olduğunu söylemek mümkün. Dolayısıyla, koç Zeljko Obradovic’in bu oyuncuları ve yeni transfer Bennett’i bir an önce rotasyona adapte etmesi gerekiyor, aksi takdirde bu yüksek tempolu sezonda maçlar ilerleyip zorluk seviyesi arttıkça geçen sezonun finalistinin işinin oldukça zor olduğu su götürmez bir gerçek.

İtalyan yıldız Luigi Datome maçta 14 sayıyla oynadı

İtalyan yıldız Luigi Datome maçta 14 sayıyla oynadı

Euroleague’de başarısız bir sezon geçiren Galatasaray Odeabank’ın ise son maçlardaki başarılı oyununu bu maça da yansıttığını ve özellikle de ilk yarıda 2 gün önce yaklaşık 40 sayı farkla kazandığı Maccabi maçındaki gibi oynadığını söyleyebilirim. Kağıt üzerinde net favori gözüken rakibini ilk yarıda tam anlamıyla sürklase eden Sarı-Kırmızılılar ikinci yarıda oyun kurucusu Fitipaldo’nun faul problemine girmesi ve Fenerbahçe’nin seyircisinin de etkisiyle baskısını arttırmasıyla farkı koruyamayıp maç sonunda da bireysel hataların etkisiyle kaybetse de oynanan oyunun gelecek maçlar için ümit verdiğini söyleyebilirim. Sezonun bitmesine 10 maç kala her ne kadar çeyrek final şansı yok denecek az olsa da Ergin Ataman’ın ekibi son ana kadar savaşacak gibi görünüyor.

Euroleague’de 2-3 Şubat’ta oynanacak maçlarda Fenerbahçe Ülker CSKA Moskova’yı, Galatasaray Odeabank ise Panathinaikos’u ağırlayacak. Temsilcilerimize bu zorlu maçlarda başarılar diliyoruz.

 

Leave a Reply